MINISTAR KUJUNDŽIĆ PODRŽAO PET DOKTORICA IZ POPOVAČE, A ŽUPAN ŽINIĆ NIJE

MINISTAR KUJUNDŽIĆ PODRŽAO PET DOKTORICA IZ POPOVAČE, A ŽUPAN ŽINIĆ NIJE

21. lipnja, 2017.

 

Zna li gospodin župan (je li je upozoren) da se iza naputka koji je sam potpisao i time postao izložen pravnim sankcijama samo krije gonički nagon spomenutih. Naglašavam da se u naputku navode prvostupanjske a ne drugostupanjske presude što nije u skladu sa Pravilnikom na koji se naputak referira

Napisla: dr. med. Tatjana Kandučar

Budim se u užasu i nevjerici kako sam ja koja cijeli život poštujem propise, zakone, hijerarhiju došla u situaciju da budem tužena i povlačim se već pet godina kao kakav okorijeli kriminalac po sudovima. Ništa nisam ukrala, nikog oštetila niti namjerno, niti slučajno. Nisam svojim postupanjem dovela u gubitke i propast instituciju ali me se ipak sustavno kao i moje kolegice progoni.

Moja agonija započinje 2011. godine kada izlazi Pravilnik koji bolnicama nalaže da ne smiju zadržavati specijaliste duže nego je trajala sama specijalizacija i to nakon već izdatog naputka od 2009. kada se ističe da je nedopustiva praksa da se specijaliste obvezuje na duži rok odrade od trajanja same specijalizacije i to u vrijeme gospodina ministra Milinovića.

Očekujući sa svog moralnog aspekta da će se ispoštovati navedeni Pravilnik obratila sam se ravnateljstvu, Hrvatskoj liječničkoj komori i Ministarstvu zdravstva pa čaki i bolničkoj odvjetnici te s obzirom da mi i sama bonička odvjetnica kaže da nema osnova za tužbu, iz bolnice u kojoj sam provela 17,5 godina odlazim. Razlog odlaska bio je moje narušeno zdravlje koje više nije moglo podnositi svakodnevno trosatno putovanje na relaciji Zagreb-Popovača-Zagreb, kao i obiteljska problematika.

Bolnica je u gubitku

Početkom 2013., godine dobivam tužbu kao i četiri kolegice koje su uvjerene u obvezu bolnice poštivanja Pravilnika iz 2011.  godine također otišle jer zaboga to je izdalo nadležno Ministarstvo zdravstva. Nikada nisam mogla vjerovati da netko tko krši zakon bude amnestiran a da tužen bude onaj tko je naivno vjerovao da se zakoni imaju poštivati. Čaki kada je stigla tužba, mislila sam da je nemoguće da će se ustrajati dalje na procesu, uostalom sud će uvidjeti na čijoj je strani pravda i pravo. Zaista sam naivna!!!

Kada sam nazvala u čudu bolnicu pa zašto to rade, rečeno mi je doslovno slijedeće: “Bolnica je u gubitku i sanaciji, treba se naplatiti sve što se dade utjerati, stigla je naredba da se tuži liječnike.” Znači ja bi trebala vratiti bruto plaće, nešto što nisam dobila na ruke jer sam kao i svaki građanin ove zemlje plaćala poreze i sva davanja. Trebam vratiti regrese, božićnice, dar za djete i što je najdegutantnije nagradu vjernosti ustanovi za 10 i 15 godina rada!!!!

Još sam nastojala naći opravdanje, eto ravnateljica koja se je uvijek štitila naputcima, Upravnim vijećem, Stručnim vijećem kao jedna nemoćna, nezaštićena, uplašena žena za svoj položaj i funkciju to je morala učiniti pa ne bi od 2002. godine do danas bila ravnateljica.

Ali kada na jednom od ročišta s obzirom na presudu VS u kojoj se decidirano navodi da bruto plaće za obavljeni rad ne mogu biti predmet potraživanja a što je u skladu sa pravnom regulativom Evropske unije ta ravnateljica koja je i sama prošla specijalizaciju, specijalizaciju proglašava školovanjem shvaćam da je to krajnje zlonamjerno i tendeciozno te se ide na uništenje kolega. To je prepoznala i HLK i jasno je zauzela stav da je specijalizacija rad, a uči se u slobodno vrijeme, Ustavom je zagarantirana plaća za obavljeni rad. Niti jedan Pravilnik nije definirao da je specijalizacija školovanje već se jasno ističe da specijalizaciju može dobiti liječnik u stalnom radnom odnosu sa licencom za samostalni rad.

Zlonamjerno je da se prije par tjedana daju anexi svim specijalizantima i specijalistima prema Pravilniku 2016. i 2017. godine a jasno se navodi da se imaju dati svakom tko nema ovršnu i izvršnu presudu (drugostupanjsku) i tako se opet zakida nas par, opetovano ignorirajući zakon. Zar to nije teška nepravda da se anexi daju kolegama koje su gotovo niti dana bile sekundarac, ja sam bila gotovo desetljeće, da mogu otići a da dana nisu odradili u bolnici ako plate 200 tisuća, a ja sam bila gotovo pet i trebala bi bolnici koja me je sustavno iskorištavala platiti miliju i dvjesto tisuća.

HLK 2011. godine je upozorila kako nikako nije u skladu sa prisilnim propisima RH godinama zadržavati liječnike kao sekundarce. Ali koga briga za pacijente i doktore koji se izlažu što obavljaju posao za koji nisu kvalificirani. Pa jasno da je bolnici bilo u interesu imati što dulje sekundarce jer plaća specijalizanta je znatno veća  nego sekundarca a da ne govorim o razlici plaće specijalista i  sekundarca. Tako da se je sustavno zakidalo pojedine, i sada bi trebali biti žrtveni jarci. Zar će županija zaista dopustiti da bolnica izloži naše trofejne glave u ravnateljičinom dvorcu, čemu, zašto???

Kada se govori o ljudskosti i zlonamjernosti ne mogu da ne spomenem gospodina Srbljanina kojeg sam kontaktirala i zamolila da s obzirom na sve godine koje smo nas par provele u bolnici ima razumijevanja, isticala sam i svoju situaciju samohranog roditelja i branitelja. Odgovor je bio: “Pa što i ja sam bio branitelj.”

Za nas anexa nema

Ne zamjeram to dotičnom gospodinu ali zamjeram mu što je mom sinu koji godinama samnom pati zbog nepravednog progona a samoinicijativno je nazvao gospodina Srbljanina kada je čuo da se daju anexi svima koji ostvaruju na to pravo (prema Pravilniku i nama tuženima), nakon tog razgovora moj sin se je tresao suznih očiju i ta slika mi se opetovano pojavljuje pred očima. Zabrinuta i u strahu upitala sam što se je dogodilo, prepričao mi je razgovor sa gospodiniom Srbljaninom koji je krajnje mirnim glasom i što moje još jadno i neiskvareno dijete percipira ljubazno saopštio da anexa za mene i kolegice nema, nema niti nagodbe koju je inicirao Ministar zdravstva i Ministar branitelja, pa čak o tome neće biti govora na Županijskoj skupštini.

Ja se pitam za razliku od doživljaja mog djeteta koji smatra da je razgovarao sa krajnje ljubaznom i mirnom osobom, koliko ste porasli u svojim očima gospodine Srbljanin kada djetetu koje nema oca bez trunke grižnje savjesti kažete da će ostati i bez krova nad glavom!!!??

Pitam se zatim, zna li gospodin župan (je li je upozoren) da se iza naputka koji je sam potpisao i time postao izložen pravnim sankcijama samo krije gonički nagon spomenutih. Naglašavam da se u naputku navode prvostupanjske a ne drugostupanjske presude što nije u skladu sa Pravilnikom na koji se naputak referira. O čemu je tu riječ???

Napominjem da je stigao dopis gosp.županu od strane gosp.ministra Kujundžića kojim ga poziva da se očituje u svezi moje situacije s obzirom da se na prošli nije očitovao. Ministar je bezrezervno uz nas i smatra da mi ništa nismo dužne bolnici platiti. Svu ovu kašu zakuhala je Kukuriku koalicija i zato smo dobili tužbe.

HLK nam je dala odvjetnika, tužba bolnici slijedi idući tjedan!!!

T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. Anonimno
  #1 Anonimno 21 lipnja, 2017, 16:09

  Samo naprijed gospođe liječnice.
  Sve ste bile prave prema pacijentima.
  Ajd pokažite tim birokratima i “goniteljima pravde”.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code