MILANOVIĆEVA ULIZICA KAJIN

MILANOVIĆEVA ULIZICA KAJIN

30. kolovoza, 2013.

Piše: Saša Radović

U utorak, 27. kolovoza 2013. emitirane su na TV refleksije Damira Kajina i Peđe Grbina na Lex Perković. Kajin je sazvao konferenciju za tisak da bi zdušno branio nastupe Zorana Milanovića i njegovu upornu obranu komunističkih ubojstava. Podržao je i Milanovićevu naivnu zamjenu teza; umjesto osude Titovih ubojica – servirana je smiješna priča o inferiornosti Hrvatske u odnosu na ostale članice EU. Kajinu ni malo ne smeta što je Hrvatska prihvatila dugogodišnje dogovore i dva dana prije pristupa podlo prevarila EU. Kajinu ne smeta ni to što je Hrvatska potpisala Pristupni ugovor – pa i dalje vara i odbija učiniti dogovoreno i potpisano. Svojom servilnošću prema velikom šefu Kajin je spustio svoj rejting niže od najniže mogućeg.

 

SALTO MORTALE

Peđa Grbin kao gost u emisiji Tema dana bio je daleko agresivniji od Kajina. Upadao je u riječ voditeljici Sanji Mikleušević i ignorirao njezina pitanja. U neprekinutom monologu pleo je hvalospjev svom nepogrešivom stranačkom šefu. Bez ikakvih argumenata uvjeravao je gledateljstvo o nepravdama, pa i uvredama koje nam čine u EU. Silan trud i energija koje je u obrani neobranjivog ulagao ovaj simpatični golemi čovjek, ukazivao je na konstataciju da dokazi i činjenice u hrvatskim političkim strankama – ne znače ništa! Pri tome je pravnik Grbin otišao i preko granica svoje struke, zanemario je notornu činjenicu da kazna za ubojstvo ima prioritet pred političkim prepucavanjima.
U svakom slučaju navedenoj dvojici istarskih političara bolje bi bilo – da nije bilo!
Politički salto mortale premijera Milanovića iznenadio je svekoliki hrvatski puk a još više kompletni krug partijskih ulizica oko njega. Možete samo zamisliti kako su se osjećali Kajin i Grbin gledajući svoje TV snimke. Analitičari hrvatske svakodnevice, te famozne srijede 28. kolovoza 2013., samo jednu noć nakon gromoglasne paljbe topova s Markovog trga prema Bruxsellesu – bili su konsternirani. U toj kafkijanskoj promjeni bilo je teško pokupiti kamenčiće i ponovno sastaviti razbijeni mozaik. Što je nagnalo našeg velikog šefa da uvuče rogove? Je li te burne noći premijer shvatio da u klubu podvodnih ribolovaca čovjek koji ne zna plivati nema što raditi? Da se u klub EU ne mogu upisati komunistički ubojice – ali ni oni koji ih podržavaju! Do nedavno je naš premijer, uz svesrdnu pomoć Mladena Bajića, javno amnestirao pretvorbenu pljačku izjavom „ne ćemo ganjati vještice“, no u noći od srijede na četvrtak iz temelja se mijenjaju kriteriji. Iako je teško vjerovati, događa se prvi pozitivni pomak. Promjena Lex Perkovića i priklon Europi nedvojbeno je pravo svjetlo na kraju tunela (a ne svjetlo jureće lokomotive!).
Prihvaćanjem europskih standarda i civilizacijskih norma Zoran Milanović okreće ploču. Pri tomu treba uzeti u obzir da je u Lex Perkoviću – osoba Josipa Perkovića sekundarna, kao što su sekundarna i sama udbaška ubojstva – a da je background, obrana najveće pljačke Hrvatske od stoljeća VII. – bio primaran cilj donošenja tog sramotnog zakona. Da je EU prihvatila hrvatske anticivilizacijske i antireligijske norme („Ubij nekažnjivo!“) – nezakonito stečena imovina i pokradene milijarde hrvatskih tajkuna zauvijek bi ostale netaknute stečevine. Hrvatska bi nastavila putem kriminala koji je trasirala i slijedila dva desetljeća.

 

PRAVNE I PRAVEDNE NORME

Probijena Maginot linija i porušeni obrambeni grudobrani oko crnog kapitala Hrvatske naglo unose nemir u glamurozne dvorce elite. Miran san stotina hrvatskih multimilijunaša i „običnih“ milijunaša uzdrman je ružnim snovima. Mnogima od njih ponovno će se javljati zaboravljene aveti prošlosti u olujnim noćima, blijedi likovi onih koje su pokrali, opljačkali – ili ubili! Ti hrvatski zlotvori dobro znaju da crni i krvavi novac ostavlja svoje tragove i da ga je moguće slijediti. Dobar dio opljačkanih milijarda može se povući iz poreznih oaza i vratiti u državni proračun.  
Uvođenjem pravnih i pravednih norma moguć je izlazak iz hrvatske moralne kaljuže. Do nedavno nezamislive promjene korumpiranih državnih mehanizama i posrnulog pravosuđa, također su moguće. Prvi uvjet da postanemo dio razvijenog svijeta neminovna je uspostava poštenog Tužiteljstva – institucije koje Hrvatska nema. Tisuće kaznenih prijava i evidentnih dokaza o kriminalu, godinama skrivanih u tamnim pismohranama treba izvući na svjetlo dana. Korjenite promjene moraju se izvesti što prije – odmah! Već sutra je prekasno!   
Uz sve nade u bolje sutra ipak je potreban izvjestan zazor. Ostaje pitanje, je li kafkijanski preokret ili salto mortale hrvatskog premijera istinit – ili je to samo dobar spin. Znamo da se ovih desetak dana pričalo, šaptalo ili razmišljalo samo o zločinačkom Lex Perkoviću i o udbaškim ubojicama. Zbog toga smo na čas zaboravili da nam je kruh svagdanji, svaki dan skuplji. No, bio to spin ili ne, promjena Lex Perkovića ipak će biti samo ispravak zla koje je učinila Vlada RH, a klimajući ga partijski stroj Hrvatskog sabora „odklimao“ (podigao ruke). Hoće li to inicirati veći pomak – vidjet ćemo!
Četiri faze nove Hrvatske ne dozvoljavaju preveliki optimizam. Tuđmanovo razdoblje bilo je izvor rasapa Hrvatske, Račanovo vrijeme samo je nastavak opće krađe i kriminala. Sanaderovu vladavinu teško je nadmašiti – u negativnom smislu, dakako! A, Milanovićeva svježa politička opcija obećavala je mnogo – no danas je najveće razočarenje!
Možemo li se ipak nadati boljem?

Anno Domini MMXIII. T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. ZAVNOH
  #1 ZAVNOH 31 kolovoza, 2013, 10:21

  A što drugo očekivati od kripto-četnika – provjerenog njemačkog i talijanskog guzoljuba u Hrvatskoj?!
  Sniva taj čedo, još uvijek, “Sile osovine”. :)))

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Guest
  #2 Guest 31 kolovoza, 2013, 10:09

  Saša Radović: “Podržao je (Kajin) i Milanovićevu naivnu zamjenu teza; umjesto osude Titovih ubojica – servirana je smiješna priča o inferiornosti Hrvatske u odnosu na ostale članice EU.”

  Samo pravno nepismen čovjek uporno negira prethodno dovođenje u zabludu glede tog zakona u pristupnim ugovorima sa Hrvatskom od strane EU-a i “to” ovdje naziva “smiješnom pričom”. :)))
  Sada, kada je punopravna članica, Hrvatska (Milanović) ima puno pravo zahtjevati pravnu jednakost unutar EU-a bez obzira na prethodno potpisan “oksimoronski segment iz pristupnog ugovora”.
  Predsjednik Europske komisije je to podržao a vi se i dalje ovdje uzaludno pjenite.

  Ne kažu uzalud: više pametan čovjek naući od budale nego budala od pametnog čovjeka …

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code