MILANOVIĆ POBJEĐUJE KOMADINU I DO KRAJA MJESECA PLANIRA SRUŠITI VLADU

MILANOVIĆ POBJEĐUJE KOMADINU I DO KRAJA MJESECA PLANIRA SRUŠITI VLADU

1. travnja, 2016.

Zoran Milanovic_foto_Facebook

Po procjenama istih izvora koji su nam rekli da je Milanovićeva pobjeda na stranačkim izborima gotova stvar, rušenje Vlade za bi trebala biti još lakša stvar. U medijima se dosta kalkuliralo što će biti s onim esdepeovcima koji su bili na strani komadine, premda to ranije nije bilo tako, Milanović se zasad neće obračunavati s Komadininim pristašama, iz jednostavnog razloga jer, a posebno se misli na saborske zastupnike, lako mogu prijeći u protivnički tabor

Napisao: Dražen Stjepandić

U subotu 2. travnja članovi SDP-a moći će glasati na 482 mjesta, od 9 do 18 sati, za novoga predsjednika stranke. Po informacijama koje smo dobili novi predsjednik trebao bi ostati stari- Zoran Milanović. I dok se u javnosti i najutjecajnijem mediju situacija prikazuje napetom i neizvjesnom za većinu esdepeovaca (re)izbor predsjednika njihove stranke je gotova stvar. Razgovarajući se nekima od njih saznali smo da Zoran Milanović (p)ostaje predsjednik stranke.

Nakon što je četiri puta gubio različite izbore, oni koji će glasati za Milanovića smatraju kako ove posljednje parlamentarne SDP pod njegovim vodstvom nije izgubio, preciznije rečeno HDZ nije očekivano pobijedio i to je po mišljenju esdepeovaca s kojima smo razgovarali dovoljan razlog da ostane na čelu sada vodeće oporbene stranke. Uz eliminaciju brojnih političkih protivnika u SDP-u posljednji parlamentarni izbori su uz veliku pomoć Alexa Browna najveće Milanovićevo političko djelo.

Odmah nakon potvrde ostanka u vodećoj fotelji na Iblerovom trgu Zoran Milanović će se posvetiti rušenju sadašnje Vlade. Po procjenama istih izvora koji su nam rekli da je Milanovićeva pobjeda na stranačkim izborima gotova stvar, rušenje Vlade za bi trebala biti još lakša stvar. Kao što je u samoj završnici povukao nekoliko neviđeno loših poteza, javno vrijeđajući Most “Nikakvi mostići i putići”, te Bandića, Karamarko je upravo zahvaljujući tima mostićima, putićima i bandićima zahvaljajući kojima je nedugo potom uspio sastaviti Vladu. Ubrzo potom velika Karamarkova pogreška bio je izbor Tihomira Oreškovića za premijera. Premda nije imao velikog izbora upravo se Karamarku pripisuje ta najveća praktična negacija relativne izborne pobjede HDZ-a i ako želi spasiti svoju poziciju u HDZ-u i sam Karamarko mora rušiti postojeću Vladu, stoga se očekuje da će Oreškovićeva Vlada lako pasti posebice ako nakon stranačkih izbora Milanović konkretno krene prema tom cilju, što je objektivno njegov glavni politički zadatak.

U medijima se dosta kalkuliralo što će biti s onim esdepeovcima koji su bili na strani komadine, premda to ranije nije bilo tako, Milanović se zasad neće obračunavati s Komadininim pristašama, iz jednostavnog razloga jer, a posebno se misli na saborske zastupnike, lako mogu prijeći u protivnički tabor.

Nagli uspon u SDP-u

Mediji u Hrvatskoj već su otprije pisali o upitnom preuzimanju SDP-a od strane Zorana Milanovića i načinu kako je naslijedio upravljanje strankom od strane pokojnog Ivice Račana. Medijski napisi nikada nisu demantirani. Pismo ostavke sa suspektnim potpisom pokojnog predsjednika SDP-a još je uvijek velika nepoznanica na Iblerovom trgu. Niti dandanas nije poznato čak i upućenijim članovima stranke gdje se taj papir nalazi. U to vrijeme mnogi su se pitali kako se Ivica Račan mogao tako prevariti u odabiru Milanovića i je li se iskusni politički lisac puput Račana ravnao prema partijskim kriterijima koji su uglavnom u prvi plan postavljali  poslušne i podobne, ali zato na štetu sposobnijih? To samozatajno pitanje ostalo je bez odgovora i od strane najbližih Račanovih suradnika i prijatelja, uključujući i dio obitelji s gospođom Dijanom Pleštinom.

Zahvaljujući Račanovoj ostavci Željka Antunović je statutarno eliminirana kao potpredsjednica SDP-a. U hrvatskoj politici rijetkost je da se 41-godišnjak poput tadašnjeg Milanovića etablira u tako kratkom roku, posebno u jednoj od dviju vodećih stranaka. Novopostavljeni čelnik SDP-a postao je poznat i po formiranju male tajne bilježnice, narodski rečeno „teftera“, u koji je zapisivao jednako poput Mladena Bajića imena svojih protivnika i njihove karakterne osobine. Dakle, ljudi za politički odstrel. Takve niske ljudske osobine povijest je zabilježila jedino u vladavini Josifa Visarionoviča Staljina, a na ovim prostorima takve bilješke je, koliko je poznato, vodio još jedino Stipe Šuvar.

Došavši na vlast Milanović je čisteći strukture u SDP-u počeo preslagivati svoj kadar poput mlađahnog Sauche ili Peđe Grbina u državnim službama. Te kadrovske poteze slikovito je tada komentirao Zlatko Komadina, nazvavši Milanovićeve mlade suradnike „slinavcima koji vode državu“. U toj centrifugi našla se i udovica pokojnog Račana, Dijana Pleština koju je Milanović udaljio iz svog prvog ešalona i preselio u dislocirani ured vlade u Mesničkoj ulici u Zagrebu. Kako neslužbeno saznajemo, gospođa Pleština došla je u Hrvatsku putem Ivana Grdešića, nekadašnjeg veleposlanika RH u Washingtonu, danas na funkciji veleposlanika RH u Londonu a jedno od njenih prvih predstavljanje u Zagrebu bilo je u HHO.

Brojni prigovori

Pristaše Komadine Milanoviću prebacuju mnogo toga od sanaderizaciju SDP-a do lagadnog života i vođenja države i stranke pod utjecajem bogataških opijata. Iako se Zoran Milanović svih ovih godina u javnosti predstavljao kao veliki borac protiv kriminala i korupcije iz neslužbenih statistika MUP-a RH vidljivo je da korupcija u Hrvatskoj u posljednje četiri godine njegove vladavine nije povećana, ali nažalost, nije ni nimalo smanjena. Dakle, ostala je ista kao i u vrijeme korumpiranog Ive Sanadera. Na tragu te spoznaje danas mnogobrojni članovi socijaldemokratske stranke navode kako je jasno vidljivo da je upravo Zoran Milanović sanaderizirao SDP. I to posebno na okolnost kako je Zoran Milanović kao „ekspert“ za diplomaciju, u samo osam godina članstva u SDP-u, postao glavni kandidat za šefa tadašnje vodeće oporbene stranke a zaposlen je 1993. godine u MVP RH upravo od strane Ive Sanadera. Osim Sanadera, tadašnju diplomatsku karijeru Milanovića snažno su podržavali Ivan Šimonović i tadašnji tajnik MVP-a Zoran Pičuljan, a „respektirao“ ga je i ondašnji ministar dugih prstiju, Mate Granić. Milanovićevo javno priznanje i izjava kako je u diplomaciji neslavno propao govori sve samo za sebe. Prema nekim drugim nezavisnim istraživanjima koja bi uskoro mogla biti objavljena u sklopu jednog doktorata pri Sveučilištu u Zagrebu, Republiku Hrvatsku posljednjih 25 godina vodi i predstavlja tek druga liga hrvatske inteligencije, među koje u tom slučaju spada i Zoran Milanović.

Novac odnesen iz Hrvatske

Nakon brojnih afera kojima smo svjedočili svih ovih godina, a kojima očito još uvijek svjedočimo poput posljednje u sabotaži ratnog zrakoplovstva RH, teško se ne zapitati je li doista Milanović utjecao na rad pravosudnih tijela i ostalih institucija RH koje bi trebale biti neovisne i tko mu je to omogučio? Sumnje u pravosudno-kriminalne smicalice oko brata Kreše, Pismohrana servisa, Marine Lovrić Merzel, Lex Perković, APIS-a, Željka Sabe, posvoduše Milanke i mnogih drugih sitnih riba nisu jedine zamjerke domaće i međunarodne javnosti koje se stavljaju na teret Zoranu Milanoviću. Nisu to ni sumnje u selektivna tajna praćenja PNUSKOK-a pod vodstvom pravomoćno osuđenog krivotvoritelja Bertine ili SDP-ovog provokatora Jurice Meića koji je po istom obrascu kao i Mario Bertina u praćenju čelnika MOST-a pod okriljem noći ne tako daleke 2010. godine uoči predsjedničkih izbora telefonom nazivao stranačke kolege i prijetio im da obvezno glasuju u korist predstavnika ZAMP-a, a protiv Milana Bandića, već su to sumnje u zataškavanje i izostanak reagiranja u otkrivanju pokradenog i iznešenog novca iz RH. Naime, Monica Macovei i još nekoliko članova Europskog parlamenta uputilo je pismo Zoranu Milanoviću tijekom 2013. godine u ime poreznih obveznika država članica Europske Unije, ali i hrvatskih građana, kojim su zatražili od hrvatske Vlade da se očituje o problemu više od 15 milijardi američkih dolara nezakonitih financijskih odljeva iz RH tokom prijašnjih razdoblja. Global Financial Integrity, organizacija sa sjedištem u Washingtonu  koja se bavi istraživanjem i aktivizmom je u svojem izvješću objavljenom još u prosincu 2012. godine, našla i objavila da je više od 15 milijardi dolara iznešeno iz Hrvatske kroz organizirani kriminal, korupciju i nezakonitu poreznu evaziju u razdoblju od 2001. do 2010. godine. Kako navodi izvješće, tokom istog razdoblja, porezni obveznici EU slali su financijsku pomoć Hrvatskoj.

Spomenuti zahtjev bio je utemeljem jer je aktualnim planom predviđeno da Hrvatska dobije preko 11 milijardi eura od Europske unije od 2014. do 2020. godine i od ogromne je važnosti za EU da ova namjenski dodijeljena sredstva ne završe u krivim rukama i ne budu transferirana na privatne račune hrvatskih korumpiranih političara ili stranački uhljebljenih državnih dužnosnika. U konačnici, pozitivna ocjena EU ključna je za ulazak Hrvatske u šengenski režim.

Travanjski izbori za prvu osobu SDP-a iznimno su važni za politički život Hrvatske. hrvatska politička scena zaslužuje i treba lijevu političku opciju, ali ne nužno onakvu kakvu je imala posljednjih desetak godina i na čijem je čelu dosad bio za neke autistični Zoran Milanović. Uostalom, potvrđuju to i riječi Tonina Picule i Mirele Holy, izrečene odmah nakon posljednjih parlamentarnih izbora, kojima očekuju nakon provedenih unutarstranačkih izbora i demokratskih promjena unutar SDP-a povratak na stanje prije dolaska Zorana Milanovića na čelo socijaldemokrata. Nije nevažno spomenuti ni da vjerujemo da da stranačke glasove u subotu 2. travnja 2016. neće brojati družina iz APIS-a…

Tekst je napisan 1. travnja, ali napominjem da ako se nekim čudom ne dogodi kao što smo čuli neću se vaditi da je to bila prvoaprilska šala. T

8 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Provjereno
  #1 Provjereno 9 lipnja, 2016, 10:54

  Tko je Milanović da nama danas drži moralne lekcije o radu Vlade i Sabora. Pogledajte o kakvim se ljudima za pravo radi u SDP-u i na što su oni sve spremni. Proanalizirajte ove činjenice pa pokušajte sami donijeti zaključak:

  1.) Za vrijeme Milanovićeve vlade, donosi se odluka o napuštanju izvora nafte u Siriji, vrijednih 20 milijardu USD, temeljem koncesije koju je dobila INA zahvaljujući investiranju i pronalasku istih. Odluka onodricanju tih izvora donijeta je Milanovićeva vlada 23. veljače 2012. godine s takvom lakoćom kao da se radi o praznoj kutiji od bombona.

  Nitko od institucija hrvatske države nije po službenoj dužnosti postavio pitanje, kako to da smo se odrekli 20 milijardi USD vrijednosti odnosno vlasništva nad izvorima u Siriji, bez obzira što je tamo bjesnio rat?

  http://www.advance.hr/…/ina-je-za-sirijce-stvar…/

  2.) Iza toga Milanovićeva vlada na čelu s Kotromanovićem rashoduje 3.000 tona hrvatskog teškog i lakog naoružanja i izvozi ga sa 75 aviona u 4 tjedna tijekom 2013. godine, noću sa zagrebačkom aerodroma Pleso. I to oružje završava u rukama sirisjkih pobunjenika, dakle direktno protiv Asada i legalno izabrane vlasti u Siriji koja je muku mučila s pobunjenicima. Zamislite, to vam je kao da je neka EU država naoružala srpske pobunjenike u Hrvatskoj usred najžeščeg rata.

  http://www.jutarnji.hr/…/video-jutarnji…/1200824/

  Nitko od institucija hrvatske države nije po službenoj dužnosti postavio pitanje, kako to da smo se odrekli 3.000 TONA funkcionalnog oružja, koje su platili krvlju hrvatski državljani? I da je Hrvatska po drugi puta naočigled svih – razoružana?

  3.) Da bi sada Mesić nudio usluge pregova ss Asadom, nebi li se ti poklonjeni izvori ipak nekako vratili u nadležnost INA – MOL sada kada su ponovno u rukama Asada, jer štete po Hrvatsku su nesagledive. I što mislite što bi vi napravili da ste nakon svega na mjestu Asada protiv kojega je Milanovićeva vlada otvoreno stala?

  http://www.maxportal.hr/vecernji-list-hvali-mesica…/

  4.) Ali najtragičnije pitanje je, zašto su SDP i Račan 2003. godine prodali 25 % udjela INA-e Molu za 505 milijuna USD, a da u vrijednosti INA-e tada nije bila ukalkulirana vrijednost sirijskih izvora nafte po tadašnjoj cijeni u iznosu 23 milijardi USD?

  http://www.vecernji.hr/…/s-kadija-ina-je-tajila…

  DRŽAVLJANI RH ŠTO MISLITE TREBA LI SE SDP I MILANOVIĆ VRATITI NA VLAST ILI OTIĆU U REMETINEC?

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Anonimno
  #2 Anonimno 11 travnja, 2016, 03:14

  Komentiraj.. Podvig za HRVATSKU ! lopovi su najsigurniji pod zemljom bit će političkih skupova bez govora u tišini …. HRVATSKI UZNICI ČUVAT ĆE SVOJU HR *

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Anonimno
  #3 Anonimno 11 travnja, 2016, 03:02

  Komentiraj.. Nema više čekanja ZA DOM kao 91 nas branitelja ima dovoljno da izvršimo rečeno Zbog onih koji su položili život za Hrvatsku idemo dalje.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Anonimno
  #4 Anonimno 11 travnja, 2016, 02:45

  Komentiraj… mesić sanader granić josipović valentić gregurić milanović sve za likvidaciju a samo zbog HRVATSKE oslobodili smo DOMOVINU na isti

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Klarens
  #5 Klarens 1 travnja, 2016, 19:55

  Kome treba Krastavac ?
  ====================
  HDZ/SDP + sateliti = KPJ
  ====================
  Sve je isto
  ====================
  Samo njega nema

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code