MILAN BANDIĆ OD ZIDA BOLI DO SPOMENIKA DOMOVINI

MILAN BANDIĆ OD ZIDA BOLI DO SPOMENIKA DOMOVINI

13. rujna, 2022.

I na kraju, da sve bude po „zakonu“ bivši gradonačelnik, ne svojom krivicom, pokopan je pod neobičnim okolnostima na izdvojenom, prestižnom, mjestu na zagrebačkom groblju Mirogoj, izvan grobnih polja, na zelenoj površini uz stazu, gdje ne bi mogao biti sahranjen ni najistaknutiji stradali hrvatski branitelj, pa čak ni – drug Tito

Napisao: Mladen Pavković

Bivši kontraverzni gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić (22.11.1955.-28.2.2021.),, tek se sada vidi, uspio je „srušiti“ dobar dio onoga što je podržavao prvi hrvatski predsjednik i utemeljitelj hrvatske države dr. Franjo Tuđman, a vezano je uz hrvatski obrambeni Domovinski rat.

Kao prvo, dao je srušiti jedan od najljepših spomenika iz Domovinskoga rata – Zid boli, kojeg su spontano, ciglu po ciglu, 26. 9. 1993.,  podigle  majke, kćeri, sestre i očevi onih koji se nisu nikada vratili s ratišta Na tom svetom mjestu, u zagrebačkoj Selskoj cesti, svi su oni ispoljavali svoju nemoć, tugu  i bol.

Ljepši spomenik Hrvatska nije imala!

Obitelji stradalih

Zatim je cigle sa Zida boli, na kojima su bila ispisana imena stradalih u Domovinskome ratu,  dao  zakopati u zemlju (sic!) podno spomenika Dušana Džamonje na Mirogoju, kojeg su nazvali „Glas hrvatske žrtve- Zid boli“ , a na kojem su uklesana broja imena stradalih branitelja, ali gdje nigdje ne piše da je riječ o poginulim u velikosrpskoj agresiji, odnosno Domovinskome ratu, niti je na njemu uklesan križ.

Za to je mjesto bivši gradonačelnik govorio da će tu dolaziti obitelji stradalih, ali i brojne delegacije koje će se pokloniti hrvatskih žrtvama.

Međutim, to spomen obilježje, nažalost, nikada nije prihvaćeno kako je zamišljeno.

Nakon toga Bandić ide dalje. Proglašava jednu „livadu“ na kraju grada Zagreba, na Črnomercu, – Trgom dr. Franje Tuđmana. Riječ je o bivšem trgu Francuske revolucije, koji je arhitekt Nenad Fabijanić od praznog i pustog trga trebao pretvoriti u „najljepši trg u Hrvatskoj“, za što su izdvojena znatna financijska sredstva.

Ali, bila je to očito još jedna Bandićeva „fora“. Taj trg još i danas stoji tamo gdje je i bio, a po njemu i dalje šeću i obavljaju nuždu psi i mačke i veliko je ruglo ovoga grada!

Zatim je bivši prvi čovjek Zagreba govorio kako će obnoviti Oltar domovine, gdje je dolazio i prvi hrvatski predsjednik i gdje se nalazi spomen također na sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje. To je trebalo ostati mjesto gdje će strani državnici odavati počast Republici Hrvatskoj i svim žrtvama koje su u prošlosti pale braneći pravo naše države na opstojnost.

Nakon Tuđmanove smrti Oltar domovine je ne samo zaboravljen nego i minoriziran i danas je samo težak teret i trošak!

Od Bandićevih obećanja nije ostalo ništa, jer na ovo mjesto danas dolaze tek rijetki ili, da se malo našalimo, oni koji zalutaju na Medvednici!

I kad su ovi projekti dobrano „zaboravljeni“, bivši gradonačelnik je počeo i uspio sagraditi respektivno mjesto sjećanja na obrambeni Domovinski rat, odnosno stvaranje hrvatske države, koji će se pamtiti samo i isključivo po njemu!

Prvo je nedaleko “svojih“ fontana dao podići spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu (djelo ak. kipara Kuzme Kovačića).

Sa spomenikom je sve u redu, ali…postavljen je na takvoj površini gdje malo tko prolazi, pa ga najviše mogu vidjeti i „razgledati“ oni koji se oko njega voze osobnim automobilima ili u tramvaju!

Jednom riječju – neadekvatno mjesto!

Bandić nije želio slušati gotovo nikoga, radio je što je želio. Obitelj Tuđman mu je predlagala da se spomenik podigne na Rooseveltovu trgu, u parku ispred Mimare, što bi bilo mnogo bolje, ali gospođu Ankicu Tuđman, na njenu zamolbu, nikada nije želio ni primiti na „običan“ razgovor!

Gazda je – gazda!

Spomenik domovini

A, onda je došao „šlag“. Izgradio je pokraj dvorane Vatroslava Lisinskog veliki spomenik  – Spomenik domovini, autora Nenada Fabijanića, istog onog autora u kojeg je „ulupano“ dosta novaca da se osmisli Trg dr. Franje Tuđmana.

Kao prvo, ovaj spomenik, u jednom dijelu, ima relativno dosta sličnosti s onim u Kninu, a kao drugo sastavljen  je i od nekakvih „stakala“ koja bi trebala „glumiti“ – Zid boli!?

Prigodom dolaska u Hrvatsku, tu su se došli pokloniti, odnosno zapaliti svijeće i položiti vijence predsjednik Francuske, a sada i predsjednik Turske.

Evo, to je Bandić želio! Da se visoki državnici dolaze pokloniti na „njegov“ spomenik, a ne na Oltar domovine ili na Mirogoj. Stoga je svojedobno i dao maknuti Zid boli!

A predsjednicima država je „najlakše“ doći do ovog spomenika, jer im je usput: kad dolaze ili se vraćaju iz zračne luke „dr. Franjo Tuđman“!

Šteta što one, istina malobrojne državnike,  koji poglavito iz drugih država dolaze u Hrvatsku nitko još nije odveo u Vukovar, Škabrnju ili Knin. (Za to je očito uvijek premalo vremena u protokolu!).

I na kraju, da sve bude po „zakonu“ bivši gradonačelnik, ne svojom krivicom, pokopan je pod neobičnim okolnostima na izdvojenom, prestižnom, mjestu na zagrebačkom groblju Mirogoj, izvan grobnih polja, na zelenoj površini uz stazu, gdje ne bi mogao biti sahranjen ni najistaknutiji stradali hrvatski branitelj, pa čak ni – drug Tito!

Na tom mjestu, sada će mu podići i veliki spomenik i čiča-mića – gotova je priča! T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. FRANO MARXISTA
  #1 FRANO MARXISTA 14 rujna, 2022, 19:56

  TKO JE BANDIĆ ????
  BANDIĆ SE TOTALNO PREOBRATIO,KAKO TO ČINE BIĆA NESRETNE SVIJESTI,REKAO BI HEGEL, JER ONA NIKADA NISU SA SOBOM NI PO SEBI, ONA SU UVIJEK ONOSTARANA BIĆA KOJA SE UVIJEK ROJE U KLASNIM DRUŠTVIMA ,TAMO GDJE ZLOČINAČKA CRKVA ,KAO POKROVITELJ, DOMINIRA, GDJE MOŽE OD SVOJIH SLJEDBENIKA PRAVITI TOPOVSKO MESO, ALI I REGRUTIRATI SPARTANCE KOJI ČUVAJU TAKVU SATRAPIJU U NADI DA IH ČEKA ONAJ SVIJET, ONAJ DRUGI ,SVILE I KADIFE, JER JE OVAJ ,SAMO ZA PATNJU, PA KAKO REČE HEGEL,ONI NIKAD NISU SA SOBOM NI PO SEBI , UVIJEK SU ONOSTRANA BIĆA, SPREMNI NA SVE.PA AKO SE UKAŽE I NEKA DRUGA ŠANSA ,MA KAKVE PRIRODE I KARAKTERA VJEROVANJA BILA ,ALI SA BOLJOM PERSPEKTIVOM ŽIVLJENJA, PA I RAHATLUKA, DINARSKI ,TRIBALNO-ANTROPOIDNI BANDIĆI ,SA DINARSKIH OSOJA I PRISOJA, ALTAJSKO-MONGOLSKE PASMINE ,POTOMCI RIMSKIH STRAŽARA GRANIČARA ,OTKUDA BANDIĆI I DOLAZE, SU UVIJEK VOJINICI , ČUVARI I GLAVOSJEKAČI U SLUŽBI GOSPODARA .A KADA IM SE PRUŽI PRILIKA DA OD SPARTANCA POSTANE GOSPODAR ,SPREMAN JE BITI , POVIJEST JE POKAZALA, OKRUTNI GOSPODAR, KOJI UMJESTO GLAVOSJEKAČA ,U SLUŽBI GOSPODARA,SAM ODSJECA GLAVE NEPOSLUŠNIM I NEODANIM.
  PA NEDAVNA TUĐMANOVA FALANGA, HORDA VJERSKIH SLJEDBENIKA STEPINČEVSKOG DUHA I NAUMA,KOJA JE RUŠILA SOCIJALISTIČKU SAMOUPORANU HRVATSKU, SU HORDA BANDIĆEVI DINARSKO-TRIBALNI-ANTROPIDNI,ALTAJSKO-MONGOSKI SPARTANCI,POTOMCI STEPINČEVIH SPARTANACA ,IZ VREMEN STEPINČEVSKE BOŽJE DRŽAVE U KOJOJ SE ,KAO POSLUŠNOJ NACISTIČKOJ LATRIFUNDIJI III-ĆEG RFIECHA SJEKLE GALAVE DRUGIM I DRUGAČIJIM ,BACALO IH SE U KRAŠKE JAME ILI KRIŽARSKI IH SE MUČILO IZGLADNJAVENJEM ,FIZIČKIM MUČENJIMA I TEŠKIM RADOM U KONCENRACIONIM LOGORIMA KAKO B I IH SE ŠTO VIŠE I ČIM PRIJE EFIKASNO ISKORIJENILO SA TLA NA KOJEM SU OBITAVALI STOLJEĆIMA , JER SU DRUGI I DRUGAČIJI.PA SU TO ISTO PONOVILI U OVOM VJERSKOM RATU, ISTIM MAROM KAO PRAVI ATLANSKI BAŠIBOZLUCI , SADA U TUĐMAN-ŠUŠKOVOJ REŽIJI , KOJI SU NASLUTILI DA ĆE POSLIJE POBJEDE BITI I PLIJENA ,ONOG RATNOG ,RADNIČKE SAMOUPRAVNE STEČEVINE . SVI SU SE MASOVNO ODAZVALI,ALI NISU SVI DOBILI , KAKO TO UVIJEK I BIVA U TAKVIM DRUŠTVENO-POLITČKIM DOGAĐANJIMA ŠTA SU OČEKIVALI I ZBOGČEGA SU SE MASOVNO ODAZVALI,POZIVU CRKVE ONE STEPINČEVSKE-AMANETSKE I KRUPNOZUBOG PROZELITA ,ZLOČINCA TUĐMANA,PA SU DANAS PODIJELJENI U NEKOLIKO PLJAČKAŠKIH FRAKCIJA, PA SVAKA ZA SEBE PLJAČKA I OTUĐUJE SAMOUPRAVNU RADNIČKU STEČEVINU KOJOM SE KITI I SAM BANDIĆ.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code