METALCI SU IN

METALCI SU IN

6. travnja, 2019.

 

HGK-Županijska komora Sisak treću je godinu zaredom organizirala Dane otvorenih vrata metaloprerađivača Sisačko-moslavačke županije (SMŽ) za stotinjak osnovnoškolaca u tvrtkama Alas-Info, Brodocentar, Lipovac-metal i Applied Ceramics. Učenici završnih razreda sisačkih i petrinjskih osnovnih škola posjetili su od 2. do 4. travnja 2019. godine tvrtke Alas-Info d.o.o. u Donjem Vukojevcu te Brodocentar d.o.o., Lipovac-metal d.o.o. i Applied Ceramics d.o.o. u Sisku. Tom su prilikom poduzetnici učenicima predstavili alate i strojeve kojima svakodnevno rukuju u metaloprerađivačkoj industriji.

U Brodocentru su imali priliku vidjeti kako se grade brodovi u jedinom riječnom brodogradilištu u Hrvatskoj, naučiti o plovnosti rijeka i kosom navozu, jedinstvenom u ovom dijelu Europe. U Brodocentru su istaknuli kako imaju najveću potrebu za bravarima, strojobravarima i variocima.

Sasvim drukčiju proizvodnju, imali su prilike vidjeti u Applied Ceramicsu, koji zapošljava kadrove tehničke struke, uglavnom metaloprerađivačke. U Applied Ceramicsu se izrađuju komponente za mikročipove, a u proizvodnji je prisutno dosta manuelnog rada na tokarskim i bravarskim strojevima te rada na CNC strojevima, što zahtjeva visok stupanj poznavanja robotike i programiranja. Iako je konačan proizvod, koji Applied Ceramics plasira na tržište, djeci dosta nejasan, zanimljiva im je bila činjenica da se te komponente nalaze u modernim uređajima koje i sami koriste (mobiteli, računala, satovi i slično).

Tvrtke Alas-Info i Lipovac-metal bave se strojnom obradom te kod njih posao mogu potražiti bravari, strojobravari, CNC operateri. Obadvije tvrtke su gotovo 100%-ni izvoznici, a glavno tržište im je Njemačka. Ističu kako to dovoljno govori o kvaliteti strojne obrade koju postižu kao i o cjelokupnom njihovu poslovanju u kojemu nema mjesta improvizaciji ili lošoj izvedbi jer bi njemačko tržište to brzo prepoznalo. Učenici su kod njih vidjeli kako se vari, piše laserom po metalu, kako se crtaju nacrti te programiraju strojevi.

Tvrtke koje su sudjelovale u Danima otvorenih vrata, pozvale su učenike i učitelje da im se slobodno obrate te da će u slučaju interesa uvijek biti otvoreni za njihov ponovni posjet. Naglasili su kako su im kadrovi potrebni te su spremni ulagati u stvaranje istih.

Dani otvorenih vrata u sklopu projekta Metalci su (opet) IN postaju tradicionalno godišnje događanje prije upisa djece u srednje škole u namjeri da motiviraju mlade ljude za odabir strukovnih i tehničkih zanimanja kako bi se što lakše i brže uključili na tržište rada. Ovim se putem želi predstaviti i potencijalne poslodavce koji će usmjeravati mlade. To je samo jedna od aktivnosti projekta Metalci su (opet) IN, koji je pokrenula Strukovna grupacija metaloprerađivača ŽK Sisak radi promicanja metaloprerađivača i metaloprerađivačkih zanimanja. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. Gonzalez Andres
    #1 Gonzalez Andres 10 svibnja, 2019, 01:39

    Pozdrav, trebate li kredit uz nisku kamatu od 2% Jeste li odbili bankovne kredite jer nemate nikakav kolateral ili imate loš kredit? Jeste li umorni od stresa u banci Zatim ste na pravom mjestu i kontaktirajte nas putem e-maila ([email protected])

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code