MESIĆEV DJED ZVAO SE UJDUROVIĆ IDRIZ

MESIĆEV DJED ZVAO SE UJDUROVIĆ IDRIZ

10. listopada, 2011.

 

 mesic1
Otkrivamo skrivani podatak iz biografije bivšeg predsjednika

Piše: Dražen Stjepandić

O bivšem hrvatskom predsjedniku Stipi Mesiću napisano je brdo tekstova, jednu knjigu je sam napisao “Kako smo rušili Jugoslaviju”, o njemu su napisane i dvije biografije “Domovinski obrat” Ivice Đikića i  “Deset boljih godina” Krešimira Pavelića. U desecima drugih  knjiga se spominju Stipu Mesića, pa slobodno možemo reći  da su za o bivšem predsjedniku isječene cijele šume, potrošeno je mnogo trake, no ipak neki detalji ostali su potpuno nepoznati javnosti jer ih je bivši predsjednik brižno skrivao.

Pretpostavljam da je mnogima ostalo u sjećanju scena kad su mu u vojarni na Dračevcu nedugo nakon što je prvi put izabran za predsjednika dobacili:”Mesiću cigane”.  Tek novoizabrani Tuđmanov nasljednik se okrenuo i rekao: “Nemojmo vrijeđati ničije roditelje”. Kao mnogo toga kod Mesića i ta izjava je izazvala oprečne reakcije, no, nikad ga nitko javno nije upitao je li mu i tko je u obitelji možda bio romskog podrijetla? Odavno se genetika više ne smatra rasističkom disciplinom i u tom pitanju ne bi trebalo biti nešto sramno. Sramnije je prikrivati pravo podrijetlo, a predsjednik Mesić je upravo to radio.

Najžešči protivnici na svojim portalima nazivali su ga Stevan Ujdurović, i pisali su kako je srpskog podrijetla, ali  prava istina još nije javno objavljena. Odnosno, bili su blizu jer Ujdurović bilo je prezime Mesićevog djeda. Pravim imenom i prezimenom zvao se Ujdurović Idriz i bio je Rom iz Like, koji je kasnije uzeo  prezime svoje žene  Stipine bake Marije, a  promjenio je i ime u Ivan. Njegovi rođaci su iz Jezerana, mjesta na padini planine Kapela u Lici. Ni u jednoj biografiji Stipe Mesić svog pretka Ujdurović Idriza nije spomenuo, niti je pravo ime djeda ikada objavljeno u javnosti.

Sve podatke o pravom imenu i prezimenu djeda  Stipe Mesića navodno ima odvjetnik Milivoja Ašnera, koji je ove godine preminuo u Klagenfurtu u devedesetpetoj godini života. Milivoj Ašner je bio Židov, zapovjednik ustaške policije u Požegi. Poslije rata sklonio se u Austriji, a Stipe Mesić je bio jedan od najvećih zagovornika njegovog izručenja i suđenja u Hrvatskoj.

U biografiji “Domovinski obrat” Ivice Đikića Stipe Mesić je opisao kako su mu ustaše prvo ubile djeda Ivana haesovca na početku rata, a na kraju rata 1945. i baku Mariju. Podrobno je opisao kako mu je baku odveo i negdje na nepoznatom mjestu zaklao ustaša Jozo Vulić, čiji su roditelji također u orahovicu doselili između dva svjetska rata i da je nakon rata odležao 20 godina, te da je izašao upravo na dan kad je budući hrvatski predsjednik došao u Staru Gradišku na odsluženje zatvorske kazne i bio je smješten na mjesto ubojice svoje bake.

U svojim biografijama i biografskim tekstovima Stipe Mesić je tvrdio da mu je majka umrla kad je imao godinu dana i da ga je odrhranila maćeha Mileva. Zaboravio je spomenuti da ga je maćeha Mileva krstila u pravoslavnoj crkvi Sv. Nikole u Orahovici kad mu je bilo pet godina. Stipe Mesić u svojoj biografiji tvrdi da je kršten u katoličkoj crkvi, što i nije toliko važno jer i jedno i drugo krštenje podjednako vrijede i spadaju u najvažniji su sakrament u krščanstvu. Podaci o knjizi krštenih u manastaru u Orhovici su nestali početkom devedesetih. Ono što je pisalo u toj knjizi očito je mnogima smetalo, ali srpski portali nisu zaboravili spomenuti da je drugog hrvatskog predsjednika  othranila i krstila pomajka Mileva rođena Jović.

Stipe Mesić je očito imao potrebu svoju biografiju prilagođavati dnevno-političkim potrebama. Pa se s pravom možemo pitati što ćemo još svašta doznati od onoga što je drugi hrvatski predsjednik u dva manadata do sada uspješno skrivao od javnosti. I to je zaspravo sramota, posebno za čovjeka koji se predstavlja kao antifašist i pripadnik ideologije za koju su svi ljudi jednaki. T

9 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Gdje su novinari istraživači?
  #1 Gdje su novinari istraživači? 31 siječnja, 2016, 08:01

  Poput Ujdurovića, (čitaj Mesića) i HNS-ov Goran Beus Richemberg skriva iste tajne. Njegovo rođeno ime i prezime je Emir Tahirović. Otac mu se zove Edhem Tahirović i rodom je iz Goradža, a ime majke je Marija Beus iz Dugobaba. Po majci se pokušao prodati za Židova ali je provaljen, a trenutno se prodaje za Nijemca na listi manjina u V.Gorici gdje su na listi upisana samo dva birača. Od ta dva birača njemačkih manjina na zadnjim izborima je izašao pred glasačku kutiju samo jedan birač. Taj birač zove se Goran Beus Richemberg.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. arhivar
  #2 arhivar 31 listopada, 2011, 15:39

  krivi navod.nije djed nego otac…

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Jurisdikcija
  #3 Jurisdikcija 31 listopada, 2011, 14:02

  Je li zagrebački ŽDO “odvjetništvo Stjepana Mesića ili Republike Hrvatske” – pitao je Vekić nazvavši Mesića veleizdajnikom kojega je pozvao da ga tuži ako su njegove tvrdnje netočne.
  Budući da bi u slučaju da on i članovi stranke skupljaju dokaze radili posao zamjenice zagrebačkog ŽDO-a, predložio je da D. Pavliček ne prima plaću. (V.list,31.X 2011.)

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Dupli fiš
  #4 Dupli fiš 19 listopada, 2011, 13:12

  Stjepan Mesić, bivši predsjednik, spominje se u neobičnom kontekstu u optužnici za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda u akciji spašavanja Branimira Glavaša. Prema pisanju Jutarnjeg, iz optužnice je vidljivo da je u jeku te operacije Mesić u više navrata primio sudionike afere u svom uredu, a da razgovori nisu bili strogo formalni, svjedoči i podatak da su gosti u ured jednom donijeli i tek skuhani fiš za ručak. Dobar tek! (izvor : vecernji list)

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. gustirna
  #5 gustirna 16 listopada, 2011, 18:55

  veleizdajnik mesic je pravnik koji nema pojma o pravu.njegov pajdas i naslijednik bledi jovo je jos tezi slucaj.ovaj je doktorirao pravne nauke i profesor je na komunistickom pravnon fakultetu.slusajuci neke njegove izjave covjek se uistinu upita da li su ta ‘deca’ komunistickih glavesina uopce polagala ispite.
  u jednom intervijuu poznati profesor sa pravnog za vrijeme komunizma izjavio je, da su tamo bile svakodnevne intervencije komunistickih mocnika za svoju ‘nejac’.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. crna guja
  #6 crna guja 15 listopada, 2011, 21:09

  Ako nije loše što je ciganske krvi, zašto je to skrivao kao zmija noge? Iako, da je to jedino što ovaj jež skriva već desetljećima, bilo bi lako!!! (btw -nije “kobajagi” nego “tobože”)

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. hoj
  #7 hoj 14 listopada, 2011, 18:41

  Javna blamaža Gadafi boya: Mesić u interviewu FENI dokazao da nema pojma o ustavima višenacionalnih država .Prvi čovjek u povijesti koji je svjedočio protiv vlastite države i generala te otvoreno lobirao potiranje prava svog naroda u susjednoj BIH, a sve kako bi zaštitio malo vlastite kože od međunarodne pravde, dao je još jedan pokajnički interview sarajevskim medijima. No ovaj put je osim namjere da sa sebe skine teret odgovornosti za ratne događaje u BIH u kojima je osobno imenovao jednog od tri ratne BH vođe (Matu Bobana op.a.), Mesić dokazao još nešto: Da nema pojma o vlastitoj pravnoj struci. Izvor:portaloko.hr

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. sujlo
  #8 sujlo 13 listopada, 2011, 11:56

  tresla se brda,rodio se …

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. Pelivan
  #9 Pelivan 11 listopada, 2011, 05:35

  Mesićev pradid ciganin uzeo je prezime župnika koji ga je pokrstio.To je bio i običaj tada kad su neki cigani prelazili na katoličanstvo i hrvatstvo.Istina je da je Mesić podrijetlom ciganin. Zašto bi to bilo nešto loše, pa nisu cigani krvi što ih Bog stvara kao cigane, odnosno rome, kako to kobajagi ljepše zvuči. Nije problem u tome što je Mesić ciganske krvi, već je problem što je on deset godina radio loše stvari hrvatskom narodu.On je krivokletnik i veleizdajnik, kojem bi trebalo suditi.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code