MATOŠEVA BISTA U SAMOBORU

MATOŠEVA BISTA U SAMOBORU

21. svibnja, 2016.

 

Uz kultni caffe bar Matoš, na križanju Matoševe i Krležine ulice, nedaleko od Gimnazije Antuna Gustava Matoša, smjestit će se bista ovog velikog pjesnika, na poseban način povezanog sa Samoborom.

Autorica Matoševe biste akademska kiparica Marija Ujević Galetović tako će ponovno predstaviti svoje djelo, prvi put otkriveno 13. lipnja 1978. godine, na pjesnikov rođendan. Impozantnu brončanu bistu postavili su tada u svom dvorištu radnici nekadašnje istoimene tiskare, a sad će ona dobiti zasluženo mjesto na javnoj površini.

Tako će Samoborci na svoj način zahvaliti Matošu, koji je svojim stihovima uvijek veličao naš grad, a turisti i posjetitelji upoznat će kulturnu vrijednost Samobora.

Jer, Matoš je baš poput brojnih drugih pjesnika i pisaca, kipara i skladatelja, brojnih hrvatskih iliraca, bio veliki zaljubljenik u Samobor.

Posvećivao mu je stihove, veličao njegove prirodne ljepote, šarm, hvalio ga riječima: „i ta okolica nas toga radi toliko očarava, zanosi i privlači, jer sebe, jer prvobitne dijelove duše svoje tu vidimo kao u ogledalu svog zagonetnog izvora.“

Samoborci su svjesni značaja koji im je dao Matoš. Trebalo je zaslužiti njegove nezaboravne stihove: „Krasan je Samobor… Samobor je od najhrvatskijih hrvatskih mjesta, grudobran i bedem hrvatstva“.

Zato će mu za rođendan 13. lipnja pokloniti najljepši dar, trajno mjesto u gradu i vječni spomenik.

Inicijatori ove ideje su Hrvatsko učiteljsko društvo, radnici tiskare, grupa građana i Samoborski muzej, a bistu će uz pomoć samoborskog Komunalca postaviti Grad Samobor.

Osim Matoševe biste, Grad Samobor i drugim skulpturama i spomenicima ukrašava gradske površine, a ova vrijedna djela svjedoče kako je Samobor oduvijek bio grad kulture, koji će to i ostati. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code