MARIO FILIPI ZAPALIO VIDRU

MARIO FILIPI ZAPALIO VIDRU

28. listopada, 2018.

 

Živ interes izazvala je njegova emotivna pjesma posvećena supruzi Ani “Moj zemaljski anđele”. Središnjica glazbenog dijela predstave bila je kao i prije njegova ratna pjesma “Iz krvi moje trava raste”, zapravo glazbeni opis stradanja od krhotina granate. Predstavu je završio prekrasnom pjesmom koju nam je u nasljeđe ostavio Zvonko Špišić “Hrvatsko proljeće” koju bismo mogli nazvati budnicom optimizma Hrvata u 21. stoljeću. Nakon završetka publika je nekoliko puta pozivala Filipija da se vrati na binu, a on joj je zahvalio još dodatnim kratkim šaljivim programom

Napisao: Mladen Pavković

Monodramom “Kako glumiti normalnog čovjeka”, Mario Filipi je u čertvrtak 25. listopada pjesmom, glumom i šalama “zapalio” gledalište u dvorani scene “Vidra” u Zagrebu. Bila je to osma po redu izvedba ove predstave, ali prva u novom “ruhu”. Nakon pauze od nekoliko mjeseci Filipi je bitno izmijenio neke dijelove ovog djela trudeći se da njegova monodrama bude što manje ozbiljna, a što više smiješna. Tako je bitno smanjio trajanje teških političkih tema i dosljedno proveo ono što najavljuje na početku, a to je da svijet oko sebe, pa tako i svoj vlastiti život, promatra s ljepše i veselije, a u konačnici i smiješnije strane, jer takav stav “liječi” dušu jačajući optimizam koji nam je svima prijeko potreban.

Balada o hrvatskom uzniku 

 Kao i ranije, Filipi priča o tome kako ljudi smiješno reagiraju kada misle da je “normalan”, tj. kada ne vide u njemu invalida. U drugom dijelu on je autobiografski “prošetao” kroz svoj život u ranijem miru, pa kroz rat do poratnih doživljaja. Sve je to “začinio” video-prezentacijom kojom je upravljala njegova kći Ariana, a u kojoj je nastojao rječju, slikom i videom ilustrirati teme o kojima je govorio.

Poseban dio monodrame je glazba. Pojedinim malim isječcima iz vječnih pjesama dočarao je nekadašnje vrijeme i glazbu koju je volio. Glazbeni doživljaj nadopunio je i cijelim pjesmama koje je sam otpjevao. Tu je njegova uvodna pjesma “Balada o hrvatskom uzniku”, posvećena ljudima koji su i danas na nekoj vrsti prve crte – iza rešetaka bez krivnje. Živ interes izazvala je njegova emotivna pjesma posvećena supruzi Ani “Moj zemaljski anđele”. Središnjica glazbenog dijela predstave bila je kao i prije njegova ratna pjesma “Iz krvi moje trava raste”, zapravo glazbeni opis stradanja od krhotina granate. Predstavu je završio prekrasnom pjesmom koju nam je u nasljeđe ostavio Zvonko Špišić “Hrvatsko proljeće” koju bismo mogli nazvati budnicom optimizma Hrvata u 21. stoljeću.

Nakon završetka publika je nekoliko puta pozivala Filipija da se vrati na binu, a on joj je zahvalio još dodatnim kratkim šaljivim programom.

Neke reakcije publike:

Zlatica Perić (supruga kolege 100% invalida Darka Perića): “Bilo je super, Mario, čestitke od srca. I smijeha i suza i pjesme. Hvala na ovoj divnoj izvedbi”.

Hasib Alibegović-Ale (kolega 100% invalid): “Mario, pridružujem se čestitkama tvojoj sinoćnoj izvedbi. Imao sam prigodu pogledati i tvoj premijerni nastup i moram priznati da je ova daleko bolja. Najviše su uživale gledateljice, a posebno im se dopala pjesma koju si posvetio svojoj dragoj. Samo sad si nas doveo u nezgodnu situaciju. Imam osjećaj kako bi sve željele da im njihovi dragi napišu i uglazbe nešto slično. Bravo još jednom i sretno u novim nastupima”.

Marko Radoš-Mara (kolega 100% invalid): “Dobar si bio i sinoć, kao i na prvoj predstavi Mario. Našu neupitnu potporu imaš i samo nastavi s radom. Tvoje je da nastupaš, a naše je da te pratimo i dajemo ti potporu. I sve što radiš to je iz duše i sa srcem, tako da to ne možemo nazvati glumom već predstavljanjem sebe i nas kroz tvoj nastup”.   

Alka Mihelić (kolegica iz gimnazije): ”Dragi Mario od srca Ti čestitam na izuzetnoj večeri  koju si nam priredio. Ponosna sam da sam Tvoja kolegica iz gimnazijskih dana”.T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. zzigho
  #1 zzigho 28 listopada, 2018, 12:25

  Što ne krene na turneju pa da popunimo dvorane uz simboličnu cijenu karata.
  Ili uz onu najbolju:” Ulaz slobodan, a izlaz se naplaćuje, koliko misliš da predstava vrijedi.
  Mislim da bi skupili više nego da na plakat stavite cijenu ulaznica.
  Neka ovo pročita i kulturna šefica i razmisli malo o pomaku kulturne djelatnosti.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Anonimno
  #2 Anonimno 28 listopada, 2018, 07:42

  Bravo Mario.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code