MARIO ANDRETTI POSJETIO RODNI MOTOVUN

MARIO ANDRETTI POSJETIO RODNI MOTOVUN

25. listopada, 2013.

gcal2831367

Svjetski automobilistički as i nositelj titule svjetskog prvaka Formule 1 iz 1978. godine Mario Andretti posjetio je rodni Motovun iz kojeg je kao osmogodišnjak s roditeljima emigrirao prvo u Italiju, a potom u SAD. U pratnji obitelji, obišao je i obližnje Livade gdje ga je dočekao još jedan nositelj prestižne titule, Guinnessov rekorder Giancarlo Zigante, poznat po pronalasku najvećeg tartufa na svijetu.

Mario Andretti nije skrivao zadovoljstvo što je članove svoje obitelji, neke i prvi put, poput svog najstarijeg sina Michaela i nećaka Marca, proveo kroz Motovun i Livade. Michael i Marco također su poznati u automobilističkim krugovima.

– Iz Motovuna sam otišao 1948. godine, a u rodni kraj ponovo se vratio tek 1966., radi utrke 24 sata Le Mansa. Sa simpatijama se prisjećam djetinjstva provedenog u Motovunu, lijepo je nositi takve uspomene, rekao nam je 73-godišnji Andretti.

Strastveni poklonik oktana ujedno je vrstan gastro-znalac i ljubitelj istarskog bijelog tartufa. – U našoj obitelji dobro su poznati, svi ih volimo, a najčešće ih jedemo s tjesteninom, povjerio nam je simpatični automobilist koji se može pohvaliti podužim popisom sportskih postignuća, ali i činjenicom da je nastupao i u sedmom desetljeću svog života.

Uz Dana Gurneya, Andretti je jedini vozač koji je ostvario pobjede na najvažnijim automobilističkim natjecanjima – Formuli 1, IndyCaru, Svjetskom prvenstvu sportskih automobila (World Sportscar Championship) te NASCAR Sprint Cupu. U Formuli 1 natjecao se od 1968. do 1972. godine, te od 1974. do 1982., osvojio je 12 pobjeda, 19 postolja, 180 bodova i 18 pole positiona.

IZVOR:www.glasistre.hr/ GORDANA ČALIĆ ŠVERKO T

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code