SUPER KUP U IZVJEŠTAJU HHO-a

SUPER KUP U IZVJEŠTAJU HHO-a

9. srpnja, 2013.

images12312421

Pred oko 13.000 navijača, među kojima je bilo oko 500 pripadnika Bad Blue Boysa, te gotovo 2.000 pripadnika Torcide (Hajduk), odigran je susret za super kup između pobjednika prvenstva Prve HNL (GNK Dinamo) i pobjednika Hrvatskog nogometnog kupa (HNK Hajduk), čime je otpočela nogometna sezona 2013./2014..

Ako je suditi prema navijačkoj atmosferi na maksimirskom stadionu, i ove nogometne sezone očekuje nas atmosfera mržnje, netolerancije i nasilja, koju će na stadionima nametnuti dobro organizirane grupice navijača, a čemu smo, nažalost, svjedočili i u proteklom prvenstvu. To se moglo osjetiti i iz dobro odrađenog TV prijenosa (Nova TV) putem kojeg su gledatelji uz male ekrane mogli izravno osjetiti i čuti atmosferu, te poruke neciviliziranog navijanja i mržnje. Nažalost, komentator susreta ni jednom nije ukazao gledateljima pred malim ekranima na neprihvatljiva skandiranja, a režiser nije našao za shodno da prikaže bacanje baklji od kojih su neke pale i na atletsku stazu uz teren.

Već prije utakmice Torcida i BBB počeli su međusobnim vrijeđanjima skandirajući „Purgerske pičke“ (Torcida BBB-ima) i  „Tovarske pičke“(BBB Torcidi).

Već u  4. i 6. minuti BBB počinju skandiranjem „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“ i to ponavljaju dvadesetak puta tijekom cijele utakmice zaključno sa 74. minutom.

U 18. minuti Torcida je bacila baklju na atletsku stazu, a dvije minute kasnije ponovo pale jednu baklju, koju ovoga puta ne bacaju u teren.

U 22. minuti Torcida skandira „I purgera i Riječana, i šakama i nogama, i bocama i letvama, sve za našeg Hajduka“.

U 31. minuti BBB uz ostale parole skandiraju: „Tito-partija, Hajdukova armija“.

U 35. minuti Torcida skandira „Tovaru jebi purgera, radujem se ja“ i „Mrzim Dinamo, srpsko ime to“ a BBB uzvraćaju „Pušite kurčine“.

Ovo međusobno nadglašavanje uvredama trajalo je kroz cijelu utakmicu, a  zajedničko im je bilo, u nekoliko navrata, skandiranje homofobnog seksističkog usklika „HNS pederi, nogomet ste sjebali!“. Takvo je skandiranje bilo posebno bilo prilikom predaje pehara, kojega je pobjedniku uručio predsjednik HNS-a, Davor Šuker. U tom se trenutku, gromoglasno oglasila  Torcida skandirajući Šukeru, i vrhu nogometnog saveza, „HNS pederi, nogomet ste sjebali!“. Neposredno prije toga, prilikom izvođenja jedanaesteraca, jednom od izvođača, nogometašu Duji Čopu, bivšem igraču Hajduka, Torcida je skandirala „Cigane, Cigane!“

Za Hrvatski helsinški odbor:

Ivan Zvonimir Čičak

predsjednik T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code