MARINI VUJČIĆ 100 000 KUNA ZA ROMAN “SUSJED”

MARINI VUJČIĆ 100 000 KUNA ZA ROMAN “SUSJED”

26. studenoga, 2015.

Nagrada-za-najbolji-neobjavljeni-roman-Marini-Vujcic-Patoloske-ceznje-modernog-svijeta_ca_large
Književna nagrada VBZ-Tisak Media za najbolji neobjavljeni roman 2015. dodijeljena je u srijedu 25. studenoga navečer u Zagrebu književnici i urednici Marini Vujčić za roman “Susjed”, u kojemu autorica “suverenim pripovijedanjem i istančanim osjećajem za gradnju dinamične i dramatične fabule dodiruje mnoge teme urbanih paranoja i čežnji”.
Tim je riječima svoju odluku o ovogodišnjem laureatu na svečanoj dodjeli u multimedijalnom klubu Opera, nekadašnje kino Central, obrazložio žiri nagrade u sastavu Zoran Ferić kao predsjednik, te Strahimir Primorac, Jagna Pogačnik, Milo Stojić i Drago Glamuzina kao članovi.
“Dobrih je rukopisa malo, oni su ona zrnca zlata do kojih se teško dolazi”, kazao je na dodjeli predsjednik žirija Zoran Ferić. Vujčićkin je roman prevladao u odabiru vođenom u zadnjoj bitci u kojoj je žiri dvojio između triju naslova, od šest uvrštenih u uži izbor za nagradu, napomenuo je.
Roman “Susjed” priča je o ženi opsjednutoj svojim sudjedom na tragu filma “Misery”. Glavna junakinja prosječna je usamljena 37-godišnjakinja, koja se preko svake mjere zaljubljuje u susjeda kojega svakoga jutra sreće na stubištu. Iako s njime osim konvencionalnog pozdrava “dobro jutro” nikada ne razmijeni niti jednu drugu riječ, u njenoj se glavi razvija ljubavna priča koja ju tjera da iskorači iz svoje prosječnosti i preobrazi se u potpuno drugačiju osobu, pretvarajući zbivanja u romanu u napetu psihološku dramu.
“Atmosfera romana razvija se od benigne i duhovite do patološke i potencijalno opasne, a istovremeno s njom razvija se i portret glavne junakinje, registar njezinih emocija i kontekstualizacija razloga i okolnosti koje su je dovele do trenutka kad za nju više ne postoji drugi život osim onoga koji je njezina vlastita fikcija”, stoji u obrazloženju žirija koji je na dodjeli pročitala književna kritičarka i prevoditeljica Jagna Pogačnik.
“U njemu je autorica dodirnula mnoge teme urbanih paranoja – od otuđenosti i samoće, preko egzistencijalnih problema podstanarstva, do čežnje za nečijim tuđim životom u kojem je sve onako kako nam serviraju medijski posredovane slike sretnog para i obitelji”, kazala je.
U ležernoj priči iz susjedstva Vujčić je uspjela preplesti vrlo šarolik registar žanrovskih obrazaca čije elemente i koristi i iznevjeruje – od chicklita, preko socijalnog i ljubavnog romana, pa i egzistencijalističkog, do romana enigme s natruhama horora.
Profesionalnost pristupa pripovijedanju, osjećaj za mjeru i gradaciju fabularne napetosti, kao i atraktivna tema potencijalno iz svačijeg susjedstva, razlog su što je žiri s radošću odlučio da ona ove godine pripadne upravo tom romanu”, zaključila je Pogačnik.
U svom govoru Marina Vujčić je rekla da je zbog pisanja romana Susjed uzela neplaćeno odsustvo s posla, ali na kraju joj se isplatilo. Dobitnica ovogodišnje nagrade V.B.Z.- Tisak Media rođena je 1966. u Trogiru. U nakladi Profila 2010. objavila je roman “Tuđi život”, a 2014. u izdanju Hema coma roman “A onda je Božo krenuo ispočetka”, isti nakladnik joj je ove 2015. godine objavio roman “Mogla sam to biti ja”.
U novotvorenom klubu Opera okupilo se ljudi kao na nekom dobro posjećenom rock koncertu. Među mnogima viđeni su Dwina Meler, Stefany Hohnjec, Borivoj Radaković, Duško Ljuština, Mladen Zatezalo, Nevenka Mikac, Mirjana Dugandžija, Mustafa Topčagić…
Jedan od sponzora nagrade Pik Vrbovec pobrinuo se da kulena, kobasica i mortadele bude kao na rijetko kojoj promociji.T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code