MARAKANA I ČETNIČKI GRAFITI

MARAKANA I ČETNIČKI GRAFITI

8. rujna, 2013.

 

Totti-2

Totti Dedić priča što je doživio na utakmici u Beogradu

Napisao: Dražen Stjepandić

Na akreditaciji Tottija Dedića pisalo je predsjednik Svjetske organizacije Roma i s tom akreditacijom kao gost HNS-a bio je na utakmici Srbija-Hrvatska odigranoj 6.rujna na Marakani u Beogradu.Uz to što je izbornik reprezentacije Roma Hrvatske Tofko Totti Dedić je i osam godina član i istaknuti predstavnik FARE-a na području bivše Jugoslavije. FARE je međunarodne organizacije za borbu protiv rasizma i svake diskriminacije  na nogometnim terenima i oko njih. FIFA i UEFA organizaciju FARE sa središtem u Londonu doživljavaju kao uvaženog partnera.
Zbog reakcija FARE-a bile su ispraznjene tribine na ovosezonskim utakmicama Dinama, a ozbiljno se zaprijetilo da će ako bude incidenata na utakmici na Marakani i Hrvataska i Srbija biti izbačeni iz reprezentativnih natjecanja.
Nakon važnijih natjecanja, daleko od očiju javnosti  Totti Dedić piše izvješća FARE-u. Tako će biti i nakon utakmice koju su mnogi nazivali najvažnijom u ovoj godini, u petak 6.rujna, odigranoj pred četrdesetak tisuća gledatelja na stadionu i milijunima ispred malih i velikih ekrana.  
– Moja je dužnost da obavjestim FARE, Fifu i Uefu o rasističkim i nacističkim uzvicima i uvredama. Nisam došao na stadion da slušam kako se diče svojim srpskim ratnim zločincima koji su nanijeli toliko zla bivšim građanima Jugoslavije. To nije uvredljivo samo za bivše građane Jugoslavije nego i za cijeli svijet. Na dan kad se slavilo “80 godina Fair Playa” na stadionu su se palile gume, trgale su se stolice, bacale su se petarde i laserom su se gađali igrači i funkcioneri. To se mora sankcionirati i nakon mojih izvještaja očekujem da Srbija najmanje dvije utakmice neće igrati pred svojim gledateljima. Naravno moraju biti i financijski kažnjeni. Hrvatski navijači su prema srpskim med i mlijeko- dan nakon povratka iz Beograda ispričao nam je Totti Dedić.

POZIVNICA DAVORA ŠUKERA

U Beograd je putovao na poziv prvog čovjeka Hrvatske nogometne kuće u Rusanovoj, zajedno s brojnim domaćim uglednicima iz političkog, privrednog i kulturnog života. Dogovoreno je da se kvalifikacijske utakmice između Hrvatske i Srbije za svjetsko prvenstvo što će se iduće godine igrati u Brazilu igraju bez prisustva gostujućih navijača, ali to se nije odnosilo na po stotinjak gostiju. Uz akreditirane novinare svaki savez je na gostovanja poveo po stotinjak odabranika, koji su za razliku od ostalih građana Hrvatske i Srbije, u Zagrebu, odnosno Beogradu mogli uživo gledati utakmicu.      
-Bio sam presretan kad mi je Davor Šuker uručio pozivnicu za utakmicu u Beogradu jer je to bilo priznanje i mom radu. Sastali smo se kod dinamovog stadiona i u autobusu krenuli smo prema Bajakovu. U autobusu je bilo dosta uglednika iz Hrvatske. U Bajakovu smo se preselili u dva Lastina autobusa- rekao nam je Totti.
Po programu prvo su posjetili tvrđavu Petrovaradin. Žali što nije na Petrovaradinu sreo  legendarnih osam tamburaša iz pjesme “Zaustavite Dunav i skazaljke stare”, ali hvali pogled na Dunav i Novi Sad te ponudu  raznovrsne hrane i pića.

DRAŽA, RATKO MLADIĆ I DRUGE VOJVODE

– Osiguranje kakvo je bilo u Beogradu nikad nigdje prije toga nisam vidio. Bili smo zaštićeni kao Obama ili Putin. Kad sam vidio stadion pomislio sam da je to Ada Ciganlija. Toliko je zapušten, išaran grafitima koji slave četnike, Dražu Mihajlovića, Ratka Mladića i ostale vojvode. Nisam očekivao takvo četničko ozračje. Prvi put sam bio na Marakani i očekivao sam lijep i moderan stadion, a ne takvo ruglo. Srećom lijepo su nas dočekali u VIP loži i uz par šumadijskih rakija došao sam sebi. Dao sam I par izjava za medije. Kad su me pitali tko sam ja odgovorio sam-”Cigan, a respektiram Rome. Predsjednik sam organizacije loptom protiv rasizma i siromaštva”. Nakon toga poklonili su mi dres srbijanske reprezentacije- izjavio nam je Totti.
U loži ispod one u kojoj je bio Totti bili su srbijanski predsjednik Nikolić, predsjednici HNS-a Davor Šuker i FSS-a Tomislav Karađić, Milorad Dodik, Hose Murihno, Peđa Mijatović, Zdravko Mamić. Totti je još vidio Ivicu Šurjaka, Jaku Andabaka, Tarzana Cvjetkovića… Žao mu je što nije bilo Dragana Đajića, očekivao je sresti Gorana Bregovića, Šabana Šaulića, Sinana Sakića… Ali, od estradnih zvijezda koje žive u Beogradu nije vidio baš nikoga.
– Kad je počela utakmica sav sam se naježio od uvredljivog skandiranja. Napetost je trajala tijekom cijele utakmice.  Nažalost naši igrači na terenu nisu djelovali dobro, u prvom poluvremenu nisu imali ni jednu dobru akciju i nisu dobro parirali podmlađenoj srpskoj reprezentaciji. Na našu sreću, u prvoj pravoj prilici, u drugom poluvremenu Manđukić je poentirao. Kad je pao gol mi akreditirani iz Hrvatske burno smo reagirali i kad su okolo na tribinama vidjeli tko smo počelo je skandiranje- “ubi ubi ustaše”. Pjevale su se četničke pjesme, posebno mi je teško bilo kad se pjevalo Ratku Mladiću i to na dan kad se slavilo “80 godina Fair Playa”. I naši navijači znaju vrijeđati, posebno Zdravka Mamića za kojeg znam da mu imponira kad m viču-”Mamiću cigane”. U srcu i duši Zdravko Mamić se osjeća kao cigan, u Zagrebu je to uvreda, ali na Balkanu je ta riječ plemenita. Baš zato je Mamić u Beogradu i bio  dočekan kao kralj-rekao je Totti.
Nakon utakmice gosti iz Hrvatske su čekali dok se navijači raziđu, a onda su uz jaku policijsku pratnju otpraćeni do granice. Tad je već bio pao gusti mrak.
– U Beogradu nisam uspio ništa vidjeti osim Marakane i Cecine vile koja je pored stadiona. U busu na povratku bili smo tužni, očekivali smo pobjedu. U izjavi za jednu srpsku televiziju rekao sam da će Hrvatska pobjediti s 3:0. To bi bio pravi rezultat za utakmicu protiv Srbije-kaže Totti.
No i bez toga smatra da će utakmicu u Beogradu pamtiti cijeli život. Nakon što pošalje izvješće za FARE u Londonu posvetit će se brojnim pozivima za utakmice reprezentacije Roma koje je dobio tijekom jednodnevnog izleta do Marakane i natrag.  
Jedna od njih bit će i utakmica između reprezentacija Roma iz Hrvatske i Roma iz Srbije. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code