MAKSOVIH STOTINU GODINA

MAKSOVIH STOTINU GODINA

10. siječnja, 2014.

maksovih100 Custom

Maksovih stotinu godina naziv je izložbe Maksa Peča koja se otvara u ponedjeljak, 13. siječnja, u 19 sati, u Muzeju grada Rijeke, kad će biti predstavljena i knjiga “Maks Peč, radoznali promatrač”.

Za izložbu Maksovih stotinu godina muzjeski kustosi i ravnatelj naglašivo kažu da je prigodna, jer postavlja se zbog iznimne proslave obilježavanja stogodišnjice rođenja dugogodišnjega prijatelja i donatora Muzeja grada Rijeke, a uz koju će se predstaviti i opišrnija monografska knjiga Maks Peč Radoznali promatrač, kojoj je nakladnik Riječka nadbiskupija.

 Izložba Maksimilijana Peča bila je održavana prije više od deset godina – nazva “Iz fundusa“ (otvorena je 12. rujna 2002.) u Muzeju grada Rijeke. Naznačila je značan Pečov umjetnički identitet, potencijal i svekoliku kreativnost, ali i dojmljivo predstavila cjelovit fotografski opus ovog istaknutijeg riječkog fotografskog autora, a izložbene fotografije su nastajale tijekom triju desetljeća (od 1950. do 1980. godine).

Baš ta izložba iz 2002. dojmljivo je predstavila Maksa Peča građanima Rijeke, na kojoj je bio pomno načinjen izbor iz njegova cjelokupnog fotografskog djela (kojeg je donirao Muzeju grada Rijeke). Tadašnja izložba ujedno je pokazala dojmljivo autorsko umjeće i izbor od četrdeset fotografija, crno-bijelih i u koloru, od ukupno stotinjak fotografskih povećanja nastalih tijekom tri desetljeća plodnoga rada, od 1950. do potkraj 1970.-ih.

 „Budući da smo izložbu postavili uz stogodišnjicu Pečova rođenja, bila je to prigoda i za  iskaz poštovanja njegovoj životnoj mudrosti, žilavosti i lakoći kojom je i u najteža doba prolazio kroz život. Čovjek koji je nadživio nekoliko država, koji je preživio dva svjetska i pokoji nacionalni i lokalni ratni sukob, čovjek koji je s optimizmom dočekao i puno stoljeće svoga života, zaslužuje da ga saslušamo kad govori o svojemu životu. Njegov život, sažeto predočen na deset prigodnih panoa, predočen je izvacima iz obiteljskoga albuma i popraćen   komentarima kojima sam Peč govori o stotinu upravo minulih godina i tajni vlastite dugovječnosti“ kazao je Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja grada Rijeke.

Izložba Maksa Peča ostaje otvorena do 28 . veljače 2014.

Ivan RaosT

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code