FESTIVAL GAVELLINE VEČERI

FESTIVAL GAVELLINE VEČERI

15. listopada, 2012.

gavellaaa

U petak 12. listopada, u 19,30 sati, u Gradskom dramskom kazalištu Gavella, Frankopanska 10, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević otvorit će 27. Gavelline večeri, festival najboljih dramskih predstava hrvatskih teatara iz protekle sezone koji će se održavati do 20. listopada.

Ovogodišnji Festival otvoren je predstavom Antigona Sofokla & Co., u režiji Ozrena Prohića i izvedbi ansambla Talijanske drame Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke.

U subotu 13. listopada odigrana je   „Prolazi sve“ Dubravka Mihanovića u režiji Olivera Frljića. Komad  donosi priču o jednom tihom i na prvi pogled nipočemu osobitom životu ispričanom iz potresno osobne vizure, na koju u konačnici, glavna junakinja koja se s tim istim životom i rastaje ima puno pravo.

U nedjelju   14. listopada “Glorija” Ranka Marinkovića u režiji Saše Božića i produkciji Teatra &TD, taj klasik domaće dramske književnosti kroz Božićevu autorsku prizmu i u suradnji s izrazito raspoloženim mladim ansamblom predstave predvođenim Natašom Dangubić, na ovom je mjestu pročitan kao posveta kultu tijela u svim svojim varijantama; od posvećene do profane, u hrabro drugačijoj inscenaciji Marinkovićevog komada.

U ponedjeljak 15. listopada   na repertoaru je gostovanje HNK iz Splita s predstavom  “Preobrazba” Franza Kafke. Njezin junak Gregor Samsa gotovo su amblematski element današnje kulture, u ovom rizičnom transferu pripovijetke u predstavu Ivan Plazibat pristupio vještim umnažanjem kafkijanskih motiva, pronašavši istovremeno u mladom Nikši Arčaninu zahvalnog i osobito nadahnutog protagonista Samsine agonije.

U utorak 16. listopada su “Mrtve duše” Satiričkog kazališta Kerempuh u režiji Dražena Ferenčine. Nude protočnu i koncentriranu interpretaciju Gogoljevog remek-djela, u kojoj je ovaj klasik pročitan uvjerljivo i svježe ali i dramaturški diskretno, čime je svevremena aktualnost predloška došla do punog izražaja.

S druge pak strane, u srijedu, Ivan Popovski donio je ponešto radikalnije čitanje još jednog klasika, “Idiota” F. M. Dostojevskog, kroz predstavu u kojoj se kroz izvedbeno trajanje polagano otkidaju namjerno presiflirani slojevi, ostavljajući ansamblu predstave prostor da u potpunosti zaživi u tragediji jednog vremena. Ova predstava ZKM-a se igra u dvorani tog kazališta u Teslinoj10.

U četvrtak 18. listopada Kazalište Virovitica predstavlja tekst koji je u posljednjih nekoliko sezona postavljan posvuda po Europi, a svoje je mjesto pronašao kako na West Endu tako i na Broadwayu. “Elling” je duhovita ali i gorka priča o nepripadanju koju je Dario Harjaček vrlo zanimljivo zamislio kao potragu za prostorom intime u hladnom svijetu globalne prismotre. “

Pobjednika 27. “Gavellinih večeri” saznat ćemo u subotu, 20. listopada 2012., a Festival će zatvoriti, već tradicionalno, gostovanjem predstave izvan konkurencije, ove godine je to predstava “Gospoda Glembajevi” Miroslava Krleže, u režiji Ivice Buljana i produkciji Slovenskog narodnog gledališča Drama iz Ljubljane. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code