MAESTRO EDUARDO

MAESTRO EDUARDO

3. lipnja, 2012.

hrvatska_slavlje_492577S1Ostali kao na prisulnom radu u Norveškoj
Fotograija:Jutarnji list

Piše: Zoran Milanović

U čuda treba vjerovati, jer što nam drugo preostaje nego vjerovati da će se dogoditi upravo čudo na Euru, te da će Bilić boysi biti bolji od svojih moćnih suparnika Iraca, Španjolaca i Talijana. Ako se čudo dogodi možda će naši dečki, uz malo sreće, dostići ili čak srušiti rekord Ćirinih Vatrenih sa svjetskog prvenstva u Francuskoj 1998. godine. Namjerno inzistiram na riječi čudo, jer nakon sramotne utakmice s Norvežanima u Oslu, i nedopustivo slabe igre naših nogometaša, čast izuzetcima Pletikosi i Eduardu, samo nas čudo može spasiti od potopa u Poljskoj, naravno, pod pretpostavkom, da naša igra ostane na razini one iz Osla. Kako smo igrali u Oslu protiv Norvežana potvrđuje i okamenjeni izraz lica izbornika Bilića kada je maestralni Eduardo, nakon, naoko, bezazlene akcije i Srnina centar šuta, u padu glavom sa sedam osam metara  u 79 minuti zabio fenomenalni  gol za vodstvo naših od 1:0! Razumijem Bilićev grč na licu, koji ni majstorski Eduardov gol nije mogao ublažiti, jer prethodnih 79 minuta Vatreni su bili bez ikakvog žara, kao da su došli na prisilni rad u Norvešku a ne odigrati poštenu utakmicu i dobrom igrom poslati poruku svojim moćnim suparnicima na Europskom prvenstvu, da se ne zanose ulogom favorita.

IGRAČI KAO MANEKENI

Sjetimo se samo da je Bilić pred utakmicu izjavio da bi bio sretniji da odigramo pošteno a da izgubimo nego da pobijedimo a odigramo loše. No, Bilić se, nakon utakmice silno trudio, pred očima razočarane sportske javnosti, skriti duševnu bol, koju su mu u Olsu zadali njegovi boysi, pa je lošu igru pravdao ne igranjem dva ponajbolja igrača Vatrenih Čorluke i Modrića. Ipak priznao je da to što su Vatreni prikazali nikako nije dobro, no, da još nije vrijeme za alarm. Takvu preblagu konstataciju izbornika Bilića za lošu igru reprezentacije, možda se donekle može i razumjeti, ali ne bih se složio s njim da nije vrijeme za alarm. Jer kad je vrijeme za alarm ako ne sada kada su naši dečki u predvečerje europskog nogometnog spektakla u Poljskoj i Ukrajini odigrali sramotno lošu utakmicu. Samo nekoliko dana pred početak Eura Hrvatska takoreći nije uspjela izgraditi niti jednu poštenu akciju. Igrači od kojih se najviše očekivalo ponašali su se manje-više nezainteresirano, ili pak u pojedinim trenutcima utakmice kao manekeni, koji se radije ne bi uprljali niti pokvarili frizuru, nego se potrudili dobro oznojiti i stvoriti neku ozbiljniju prigodu za pogodak. Neki igrači su pak ostavljali dojam kao da su dovedeni na prisilni rad, pa su svako malo pogledavali na semafor pitajući se kada će konačno prestati ta njihova nogometna patnja.

PROKLESTVO ZADNJE SEKUNDE

A kada je u 79 minuti nogometni maestro Eduardo postogao čarobni pogodak i donekle popravio dotadašnji katastrofalni dojam naših igrača vjerovali smo da ćemo s tom pobjedom, a  pobjedi se, ma kakva ona bila,  ne treba gledati u zube, podići moral reprezentacije pred nadolazeće sudbonosne bitke u Poljskoj. Da to tako ne bude potrudio se naš Domagoj Vida koji je, doslovce, u zadnjoj sekundi produžetka svojom ‘felšavim’  intervencijom  omogućio norveškom igraču  Elyounoussiju da zabije za izjednačenje. U tom trenutku sam se sjetio stadiona Ernst Happel u Beču i onog Klasnićevog gola u 120 minuti, u šokantnoj utakmici s Turskom koji nam je širom otvorio vrata za plasman u polufinale Eura 2008. godine. No, onda se dogodilo čudo, i umjesto na polufinale otišli smo u nogometni pakao jer smo u zadnjim sekundama utakmice dozvolili turskom igraču Semihu da zabije za izjednačenje. Ostalo je sve poznato. Izgubili smo nakon kaznenih udaraca i nismo prošli u polufinale Eura 2008. To prokletsvo zadnje sekunde dugo nas je proganjalo. Oslobodili smo ga se tek nakon briljantne pobjede nad Turskom od 3:0 u doigravanju za Euro 2012. godine.

TALIJANI UTJEHA

Sada kada smo opet zahvaljujući Vidinom poklonu Norvežanima u zadnjoj sekundi primili pogodak, nadajmo se da nas u Poljskoj neće pratiti prokletstvo gola u zadnjoj sekundi.  I nadajmo se da nećemo biti opterećeni ni ostalim problemima koji su prethodnih mjeseci kao bauk kružili nad Hrvatskim nogometnim savezom, te da na naše igrače neće utjecati nikakva događanja izvana, kao što su takva događanja, istrage o namještanju utakmica, upadanje policije u njihov kamp i da ne nabrajam  doslovce pokosila talijanske nogometaše. U prijateljskom srazu s Rusima izgubili su 3:0, ali to ne bi trebala biti nikakva utjeha našim igračima. Mi nećemo postići dobar uspjeh na Euru slabim igrama naših protivnika,  nego isključivo našim dobrim partijama. Ako Eduardo, Modrić, Čorluka, Srna, Kranjčar, Mandžukić, Jelavić i ostali Vatreni zaigraju kako znaju i umiju, ne trebamo zazivati čudo pa da postignemo dobar rezultat na Euru. Ako pak, ta igra bude na razini one iz Osla nikakva nas  čuda ne mogu spasiti. T

6 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code