MAĐARI SU 1956. BILI IZBJEGLICE

MAĐARI SU 1956. BILI IZBJEGLICE

18. listopada, 2015.

Iva Kvakić ispred Veleposlanstva Mađarske
Iva Kvakić, supredsjednica i nositeljica liste u I. izbornoj jedinici stranke ZA GRAD, osudila je mađarsko zatvaranje tzv. zelene granice s Hrvatskom. Naime, načelo solidarnosti i suradnja europskih zemalja, osobito članica EU, jedini su put u rješavanju zajedničkih problema, a pogotovo pri rješavanju izbjegličke krize koja ne pokazuje znakove posustajanja.
Izbjeglice u bijegu od rata i razaranja, nevažno iz kojeg dijela svijeta, zaslužuju solidarnost i trenutnu pomoć svih europskih zemalja, što Hrvatska svojim primjerom cijelo vrijeme i pokazuje. Stranka ZA GRAD apelira na solidarnost od strane svih vlada Europske unije, kao i na suradnju pri donošenju rješenja za njihovu dugoročnu integraciju, utemeljenih na načelima humanitarnog prava i solidarnosti. U Stranci također pozivaju europske zemlje na otvaranje granica i pristup izbjegličkoj krizi kao prilici, a ne prijetnji.
Mađari su očito zaboravili da su, ne tako davno, bili u obratnoj situaciji. U studenom 1956. godine, u svega nekoliko dana, na tisuće Mađara dalo se u bijeg iz zemlje, nakon intervencije sovjetske vojske, koja je u Budimpešti tenkovima gušila pobunu. Oko 180 tisuća prestrašenih ljudi krenulo je prema granici s Austrijom, a dvadesetak tisuća prema graničnoj crti s tadašnjom Jugoslavijom. Umjesto bodljikavih žica tada su ih dočekali solidarni prekogranični susjedi – povlačili su čamce s izbjeglicama na obalama rijeka, prevozili ih automobilima, smještali u svojim kućama i stanovima, kuhali im čaj, donosili hranu i odjeću.
“Neto učinak migracija u Europu u posljednjem desetljeću pozitivan je u svim važnim aspektima ekonomije – radnoj snazi, BDP-u i ekonomskom rastu – govori prošlogodišnji izvještaj OECD-a o utjecaju migracija na ekonomiju. S druge strane, prema popisu stanovništva iz 2011. godine, radno sposobnih građana u Hrvatskoj bilo je sto tisuća manje nego prije deset godina, dok je starijih od 65 godina bilo 60-ak tisuća više u odnosu na 2001. godinu. Uz prave politike i programe, Hrvatska i Europa mogu izbjegličku krizu iz problema pretvoriti u priliku,” izjavila je Iva Kvakić, supredsjednica stranke ZA GRAD i nositeljica liste u I. izbornoj jedinici.T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code