LUKA MJEDA U CeKaTe-u

LUKA MJEDA U CeKaTe-u

2. prosinca, 2014.

CHICAGO 10 kalendar 1 Custom

U Centru za kulturu Trešnjevka, u Galeriji Modulor, u četvrtak 4. prosinca otvaramo  izložbu fotografija “Grad kao znak”.  Luka Mjeda autor je izložbe koju otvaramo u 19 sati, a izložba se može razgledati do 16. prosinca.

… I ranije sklon kozmopolitizmu, Mjeda je ovog puta želio smišljeno kadriranim snimkama istaknuti identitet pojedinag grada. Već rano uočen fotografov interes za isticanje skylinea, obrisa prema nebosklonu koji iscrtavaju pojedini gradovi i njihove najistaknutije građevine, osobito je došao do izražaja u smjelom rakursu iz kojeg je snimljena čuvena pozlaćena kupola Otta Wagnera kao i suvremena ikona potrošačke kulture – zgrada Playboya. Od već istaknutih majstorovih odlika, koje barem djelomično možemo pripisati i njegovoj inžinjerskoj izobrazbi, ponovno valja istaknuti tektoniku kadra kao i sklonost snimanju atraktivnih arhitektonskih ostvarenja. U tom se smislu ova izložba može shvatiti i kao foto esej o povijesti arhitekture – u rasponu od historicizma i secesije do modernističkog funkcionalizma i živopisnih postmodernističkih „složenaca“ – s time da je Mjeda redovito uspijevao izabrati dosad neisprobane kuteve snimanja i kompozicijska rješenja.

Sam umjetnik skromno tvrdi kako je ovim fotografskim ciklusom želio prikazati razlike u univerzalnom, no skloni smo procjeni kako je upravo njime prvenstveno potvrdio izrazitu individualnost percepcije, fotografske realizacije i prezentacije … „

Iz teksta Darka Glavana T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code