LORENCINOV SCENARIJ U SISKU

LORENCINOV SCENARIJ U SISKU

29. ožujka, 2014.

 7c5c3dab72d3e22dff090734145a2d8e view article Custom

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček uhljebljava podobne u turizmu

 

Napisao: Josip Frković

Dok sisački liberali s kritičkim opaskama prate temeljitu kadrovsku smjenu u gradskoj upravi i tvrtkama u korist vladajućih koalicijskih partnera SDP-a i HNS-a, s napomenom kako si gradonačelnica Kristina Ikić Baniček u vijećima i nadzornim odborima postupno i neopravdano uzima i ovlasti koje joj baš i ne pripadaju, poznata smjena direktorice Meri Matešić u Glavnom odboru Hrvatske turističke zajednice u Sisku je (doduše na drugoj, nižoj razini) skoro doživjela reprizu. Znate onu priču vječito nasmiješena i podmukla ministra, ideesovca Darka Lorencina – kojem ni dvije mjesečne plaće ne bi mogle podmiriti astronomske kreditne obveze – „nema govora o tvojoj smjeni…“ Istodobno su novinari dojučerašnju šeficu HTZ-ova ureda u Londonu upozoravali na neiskrenost DL-a: Turističko je vijeće ipak zasjedalo iza zatvorenih vrata za javnost i donijelo odluku o smjeni. I sve pod izlikom „izvještaj joj nije prihvaćen i nije dovoljno hitro ostvarivala tražene promjene…“.

PROSTOR ZA UHLJEBLJAVANJE PODOBNIH

U mnogome sličan razvoj događaja, gdje je gradonačelnica i predsjednica Turističke zajednice Kristina Ikić Baniček slavodobitno uočila dovoljno prostora za uhljebljivanje podobnih, njoj odanih članova SDP-a i HNS-a, zbio se i u županijskoj metropoli Sisku.  Za otkaze trima stalno zaposlenim i dugogodišnjim djelatnicama TZG-a, čijim je marom i angažiranjem slika sivog, zadimljenoga industrijskoga grada u najširoj javnosti, uz 20-ak vrijednih nagrada i originalnih proizvoda poput „Viteškoga turnira“ i „ Keltske noći“, stubokom izmijenjena. U providnu nedostatku pohvala, paušalne primjedbe na dosadašnji stil rada TZG-a, od 1992. naovamo, gradonačelnica je dobronamjerno i neformalno prišapnula na uho aktualnoj direktorici Ureda TZG-a. Dijalog je potom nastavljen povremenim formalističkim primjedbama, putem elektroničke pošte, sve do okupljanja dosadašnjeg sastava Turističkoga vijeća (volonterski predstavnici tvrtki koje uplaćuju članarinu TZ-u), u vrijeme poplavnih ugroza. Budući da je već ranije donesena odluka o produženju ugovora o radu do konca godine za Sanju Palčić, već tom je prilikom (20. veljače) propala namjera prve dame grada da se rad stručne suradnice za promociju i administrativni marketing zaključi već krajem ožujka. Istoga nadnevka, uza zahtjev za dopunu dnevnoga reda i intervenciju člana TV-a Branka Ljubešića da o radu vijeća i direktora Turističkoga ureda zbog nelogičnosti ne može raspravljati neki budući sastav, nakana predsjednice glasovanjem vijećnika 8:1 nije prošla. Tom skupu, baš kao i prosinačkoj svečanosti dodjele turističkih trofeja „Zlatne Victorije“ nazočio je samo počasni član Mario Marot, izostao je Roko Nikolić. Bolji poznavatelji političkih prilika naslutili su da je uzrok animozitet bivše stranačke kolegice Kristine Ikić Baniček prema jednom od dvojice vijećnika-prebjega na stranu HDZ-HSP-ove koalicije. Rušenja ekipe kratkotrajnoga gradonačelnika Davorka Vidovića 2005. godine.

SISAČKI KADROVSKI KARUSEL

Dva tjedna kasnije, pretpostavka da drugarica šefica ne prašta bi i potvrđena. Na osnivačkoj skupštini Turističke zajednice, jedanaesta točka dnevnoga reda „razno“ pretvorena je u odluku o razrješenju počasnoga članstva TZ-a Roka Nikolića. Zamjena je nađena u Tomislavu Gombaču iz agencije Extra-tours. Umjesto prijateljice Ikić Baničekove i ovogodišnje izdašne donatorice „Dječjeg fašnika“ ( baš na dan početka Domovinskoga rata i svete mise za domovinu u sisačkoj katedrali) Božice Zlovolić iz „Euroherca“, na prijedlog predsjednika Nadzornoga odbora lađarske kompanije Darka Pavlaka, u nadzor TZ Siska izabran je direktor Dunavskoga Lloyda Hrvoje Pavlak. Nije naodmet spomenuti da je osmero novih članova Turističkoga vijeća (prijedlogom prve esdepeovke),  diskretnim telefonskim pozivom tajnice, neformalni instruktivno-pripremni skup održalo 21. ožujka u Gradskoj vijećnici. Bez nazočnosti aktualne direktorice Turističkoga ureda Lidije Kopjar…T

 

4 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code