LIPANJSKI DANI U RADIĆEVU KRAJU

LIPANJSKI DANI U RADIĆEVU KRAJU

4. lipnja, 2016.

Nakon gradskoga blagdana, nebeskoga zaštitnika Siska, županije i Sisačke biskupije, sv. Kvirina, koji se voljom partijske šefice i gradonačelnice Kristine Ikić Baniček već tri godine 4. lipnja obilježava zasebno, crkveno i građanski, svoj će praznik brojnim manifestacijama u Sisku i rodnom Trebarjevu pučkih tribuna HSS-a Stjepana i Antuna Radića proslaviti i Sisačko-moslavačka županija. U pretprazničkoj kozmetici gradskih ulica i trgova, kao i obično, prednjače radnici gradske firme “Komunalca”. Djevojke i gospođe u zelenim odorama, već danima uređuju cvjetnjake i tratine na kupskoj obali, pa i Trg bana Jelačića, na kojem će Jajo, Bodalec, Hasanbegović i društvo odsvirati “Ružu hrvatsku”, a iskusni “novotonci”, taman ispred pročelja i ulaza Velikoga kaptola, Ordinarijata Sisačke biskupije, postavljaju golemu scenu sa zvučno-svjetlosnim uređajima.

I dok će gradski vijećnici HNS-ova predsjednika Ivana Đumbira zasjedati u atriju povijesnoga Staroga grada, srednjovjekovne utvrde na ušću Kupe u Savu i simbola obrane kršćanstva od nadirućih Osmanlija, iz koje su 22. lipnja 1593. pobjedonosno jurišali bojovnici hrvatskoga bana Tome Bakača Erdoedyja i četa kranjskih grofova, parlamentarcima županije uobičajeno je okupljalište, najprije u Desnom Trebarjevu i Martinskoj Vesi. Umjesto ranijih vijenaca dvojnih delegacija državne SDP-ove i domoljubne HDZ-ove županijske koalicije, što je britko kritizirao bivši župnik vlč. Ivica Berdik, ondje će se 11. lipnja u župnoj crkvi sv. Martina, predvođena mladim župnikom vl. Matom Malekinušićem, služiti misa za sve kroza stoljeća poginule za domovinu Hrvatsku, a potom će se u sisačkom Domu Rafinerije nafte održati svečano zasjedanje Županijske skupštine.

U županijskoj metropoli Sisku sve je u znaku priprema gradskoga praznika, uz koji je sjećanja na dane svesrpske agresije i masovne hrvatske obrane grada Ilira, Kelta i Rimljana iznio brigadni general u miru, Vlado Hodalj, zapovjednik 120. brigade “Tome Bakača Erdoedyja” i obrane Siska 1991.-1992. S njegove tribine u Kazalištu-21 video-snimke portalskih reportera svjedoče o domoljubnoj atmosferi, čak i ruke na srcu prijeratnih komunista i njihovih četvrtstoljetnih sljednika, socijaldemokrata SDP-a. Sedam dana kasnija Županijska skupština proglasit će najbolje vinare i nositelja Županova pehara 2016., održat će se gospodarsko-diplomatski susreti HGK, izložba električnih i hibridnih vozila i utrka solarnih automobile. Najboljim tvrtkama i pojedincima predat će se zaslužene nagrade, a tradicionalna županijska smotra folkora “Martinski susreti” održat će se u središtu martinske Posavine. T

Josip Frković

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code