LIJEČNICA UMIROVLJENA PACIJENTI DOBILI TRI DANA ZA PRONLAZAK NOVOG LIJEČNIKA, A UZ SVE TO TAJ DOM ZDRAVLJA SE SELI NA NOVU LOKACIJU

LIJEČNICA UMIROVLJENA PACIJENTI DOBILI TRI DANA ZA PRONLAZAK NOVOG LIJEČNIKA, A UZ SVE TO TAJ DOM ZDRAVLJA SE SELI NA NOVU LOKACIJU

23. studenoga, 2020.

 

I to nije ono najgore za pacijente Željezničara usred pandemije najavljena je selidba u drugu zgradu jer je postojeća u vlasništvu Hrvatskih željeznica. Tisuće i tisuće pacijenta neće se više liječiti na dosadašnjoj adresi i sve se to odvija pod paskom Ministarstva zdravstva

Napisao: Franjo Dobrović

Brojni su primjeri kaosa u funkcioniranju zdravstvenog sustava. Zbog pandemije koronavirusa 1300 pacijenata u centru Zagreba je ostalo bez liječnika opće prakse jer njihov dotadašnji liječnik dr. Dubravka Trinki otišla u prijevremenu mirovinu.  U Domu zdravlja Željezničar pacijentima je javljeno da imaju tri dana za pronaći novog liječnika.

„Zamislite samo koliko pacijenata od četvrtka, 19. studenoga, nije moglo dobiti svoju redovnu terapiju uključujući i mene asmatičara uz ostale dijagnoze. Ako se je već znalo, a ravnateljica je sigurno znala za odlazak u mirovinu doktorice jer je i obećala da će biiti zamjena u ordinaciji, a dr.Trinki je još zadnjih mjesec dana koristila godišnji uopće ni ne znajući da će joj pacijenti biti prepušteni na milost i nemilost nikada ne bi otišla na takav način jer u ovakvoj pandemiji to može samo lud čovjek napraviti.“, javila nam je pacijentica Tihana Tomas.

Uz glavnu poruku: „Molim Vas da zaustavite takvo nešto.“

Selidba u drugu zgradu

I to nije ono najgore za pacijente Željezničara usred pandemije najavljena je selidba u drugu zgradu jer je postojeća u vlasništvu Hrvatskih željeznica. Tisuće i tisuće pacijenta neće se više liječiti na dosadašnjoj adresi i sve se to odvija pod paskom Ministarstva zdravstva.

Citiramo odgovor ravateljice nadležnog Doma zdravlja Zagreb-Centar u čijem sastavu je  lokacija u ulici Grgura Ninskog 3 na upit pacijentice Tihane Tomas:

„Prije svega, ističe se  činjenica da niti Dom zdravlja Zagreb – Centar nije imao ranija saznanja da  će dr. Trinki ići u prijevremenu mirovinu budući je ista imala zakonsko pravo raditi još godinu dana, pa smatramo kako je ne samo moralna obaveza nego i običaj liječnika koji planiraju prestati raditi, na vrijeme obavijesti svoje pacijente o svojoj namjeri  kako bi svi mogli odabrati novog liječnika. Također svi liječnici koji nastavljaju raditi do daljnjega na navedenoj lokaciji (od kojih napominjemo da čak 3 tima nemaju niti minimalni broj osiguranika a čak 7 od njih ukupno 8 nemaju niti standardni broj osiguranika!) upozoreni su da su dužni primiti u skrb pacijente iz bivše ambulante dr. Trinki, a koji žele ostati na toj lokaciji pa ukoliko bi se desilo da ste odbijeni za upis u navedenim timovima molimo Vas da nam to svakako javite.

Na istoj lokaciji  radi još 8 timova opće/obiteljske medicine Doma zdravlja Zagreb – Centar, koji skrbe za prosječno 1.300 osiguranika (Celestina Kegalj, dr. med., spec. OM – 807 osiguranika,  Erika Pavković, dr. med., spec. OM – 1.416 osiguranika, Ivančica Mihalina Bolfan, dr. med., – 1.025 osiguranika, Lanatina Mihaljinec, dr. med. – 1.195 osiguranika, Marica Bilić Radaković, dr. med., spec. OM – 1.471 osiguranik, Sanja Župan Kovačić, dr. med., spec. OM – 1.730 osiguranika, Tomislav Čižmešija, dr. med., spec. OM – 1.435 osiguranika, Vesna Matrapazovski Sinti, dr. med., – 1322 osiguranika).

Ukinut tim

Naglašavamo kako je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje propisao  za djelatnost opće/obiteljske medicine da minimalni broj osiguranika iznosi 1.275, standardni broj osiguranika iznosi 1.700, dok je maksimalni broj osiguranika  2.125, iz čega je vidljivo kako svaki od liječnika koji i dalje rade na lokaciji Grgura Ninskog 3 može upisivati nove pacijente, stoga Vas molimo da se odlučite za nekog od njih, ukoliko Vam i nadalje odgovara lokacija Grgura Ninskog 3 za izbor liječnika primarne zdravstvene zaštite, a u slučaju da Vas neki od liječničkih timova ne bude htio upisati, odmah nas obavijestite kako bismo mogli poduzeti odgovarajuće mjere.

Nadalje, Mrežom javne zdravstvene službe na dan 30. rujna 2020. godine za područje Donjeg grada u kojeg spada i lokacija Grgura Ninskog 3 utvrđeno je 20 potrebnih timova u djelatnosti obiteljske medicine, a trenutno je ugovoreno  njih 72, stoga nije bilo ni pravne osnove za zadržavanjem tima dr. Trinki, budući je iz gore navedenih podataka vidljivo da svi timovi obiteljske medicine na lokaciji Grgura Ninskog 3 i dalje imaju manji broj osiguranika od propisanog standardnog broja.

Uvažavajući sve navedeno, budući da je osigurana mogućnost kontinuiteta i dostupnosti pružanja zdravstvene zaštite osiguranicima, Upravno vijeće Doma zdravlja Zagreb – Centar donijelo je odluku o ukidanju tima opće/obiteljske medicine kojem je nositelj Dubravka Trinki, dr. med., spec. obit. Medicine. T

 

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code