„LIČKA MAJKA OD UTJEHE“

„LIČKA MAJKA OD UTJEHE“

10. listopada, 2019.

 

Predstavljanje dokumentarnog filma „Lička majka od utjehe“ održano je u srijedu 9. listopada u sisačkom Velikom Kaptolu. Film prikazuje povijesno štovanje Bogorodice u Gospićko-senjskoj biskupiji te predstavlja svojevrstan kulturološki putopis kroz istaknuta, ali i pojedina malo poznata marijanska svetišta, među kojima i ona u Oštarijama i Trošmariji. Posebna pozornost u filmu posvećena je i davnim korijenima Like s njenim srednjovjekovnim sjajem te glagoljskim misalima, glagoljskim kamenim natpisima i rekonstrukciji glagoljaškog pjevanja. Projekt je vođen pod pokroviteljstvom Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora i Vijeća za kulturu Hrvatske biskupske konferencije.

Film su okupljenima predstavili prof. dr. sc. Mijo Korade i autorica dr. sc. Hrvojaka Mihanović-Salopek, a predstavljanju su nazočili i sisački biskup Vlado Košić i generalni vikar mons. Marko Cvitkušić.

Predstavljajući okupljenima cijeli niz filmova o štovanju Bogorodice među Hrvatima dr. Korade je rekao kako je do sada unutar ovog projekta snimljeno njih 11, a koji pokrivaju gotovo cijelu Hrvatsku. U planu je snimiti još minimalno 5 takvih filmova da bi se zaokružila tematika, od kojih će neki pokriti i štovanje Bogorodice među Hrvatima van Hrvatske. „Ono što je karakteristično za naš narod je veliko štovanje Marije i pobožnosti prema njoj kroz minula stoljeća. Marija ona koja kršćanstvu daje ljudski oblik kroz lik majke i žene koja nas zagovara i približuje Bogu i ovi filmovi prikazuju upravo to“.

Nakon projekcije goste je pozdravio biskup Košić zahvalivši autorici na dugogodišnjem trudu u nastojanju i očuvanju naše baštine.

(SV) T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code