LENJIN, SINČIĆ I PERNAR NIKADA NISU NEŠTO RADILI ILI NEČIM UPRAVLJALI, DO DOLASKA NA VLAST SAMO SU SE BUNILI

LENJIN, SINČIĆ I PERNAR NIKADA NISU NEŠTO RADILI ILI NEČIM UPRAVLJALI, DO DOLASKA NA VLAST SAMO SU SE BUNILI

20. svibnja, 2018.

 

 

Dobro, Sinčić sada, za razliku od Lenjina, ima kuću posudio je novac od mrskih mu banaka, no ne znam je li, kao i Lenjin, ikada radio prije Sabora, ne znam je li druga ikona Živog zida Ivan Pernar radila nešto prije ulaska u Sabor, kao što ne znam je li Sinčićeva supruga diplomirala. Vidim Pernara na biciklu. Ne znam je li nečim drugim upravljao, niti zna li kako se nešto proizvodi. Primjetio sam njegovu želju da izađemo iz Europske unije i NATO-a i povežemo se s Rusijom. Trivijalno, bizarno, ali zabavno jer važno je zvati se Vladimir, bilo Lenjin, bilo Putin, to ime je valjda tajna privlačnosti Pernara prema Moskvi. K tome i Putin i Lenjin imaju jednu zajedničku stvar, obojica su na vlast došli u četrdesetsedmoj godini života

Napisao: Šefik Orlić

Što mislim o Živom zidu, pitao me jedan kolega iz drugog medija nakon njihova kongresa u Lisinskom. Skoro isto što i o Lenjinu, dakako, na neusporedivo nižoj intelektualnoj razini, ali u biti isto – profesionalni buntovnici, antisistemski ljudi sa savršenim osjećajem za irealnost. Pravi politički Molotovljev koktel.

Lenjin nikada u životu nije radio. Bio je dijete buržujčića. Nikada nije imao kuću. Lijepo se kao buržujčić odijevao. Putovao je po Europi, živio i izdavao novine po mondenim gradovima Europe. Samo je pisao, članke, polemike, programe… u buntovnom tonu. Danas bismo rekli čovjek koji stalno visi na društvenim mrežama. Vozio se na biciklu, rado je kartao s rođakinjom, pio čaj svaki dan u buržujskoj maniri. Nikada u životu nije upravljao, niti je znao kako se upravlja ili proizvodi. Ni u rat nije išao, a buktio je Prvi svjetski rat. Revoluciju su umjesto njega uglavnom izveli drugi. Kada je kao takav došao na vlast, vlastiti osjećaj za irealnost pretvorio je u realnost. Imao je sve karakteristike profesionalnog buntovnika. U ime sirotinje, a čega drugog, majke ti mile…

Trivijalno i bizarno

Ovaj Lenjinov portret je još koncem dvadesetih godina prošlog stoljeća donio Curzio Malaparte u romansiranoj Lenjinovoj biografiji pod naslovom “Dobri čovjek Lenjin”, nastaloj na temelju reportaža koje je pisao iz Sovjetskog Saveza. Tada još nisu bili poznati razmjeri zločina nove Lenjinove države, no knjiga je, prvi put objavljena na francuskom, izazvala pravi elektrošok prikazom Lenjina o kojem je vladala slika nekog novog Džingis Kana. Koliko je Malaparteova knjiga korisna i vrijedna za historiografiju ovdje nije bitno. Bitna je samo temeljna ideja knjige u kojoj se naglasak stavlja na to kako su trivijalnosti, osobe sa savršenim osjećajem za irealnost i bizarne okolnosti, kontradiktorne u sebi, ozbiljno mijenjale tijek povijesti kao profesionalni buntovnici. Dakako, buntovnik je buntovnik dok ne preuzme vlast. Potom postaje – konzervativac.

Dobro, Sinčić sada, za razliku od Lenjina, ima kuću posudio je novac od mrskih mu banaka, no ne znam je li, kao i Lenjin, ikada radio prije Sabora, ne znam je li druga ikona Živog zida Ivan Pernar radila nešto prije ulaska u Sabor, kao što ne znam je li Sinčićeva supruga diplomirala. Vidim Pernara na biciklu. Ne znam je li nečim drugim upravljao, niti zna li kako se nešto proizvodi. Primjetio sam njegovu želju da izađemo iz Europske unije i NATO-a i povežemo se s Rusijom. Trivijalno, bizarno, ali zabavno jer važno je zvati se Vladimir, bilo Lenjin, bilo Putin, to ime je valjda tajna privlačnosti Pernara prema Moskvi. K tome i Putin i Lenjin imaju jednu zajedničku stvar, obojica su na vlast došli u četrdesetsedmoj godini života. Sve brojke idu Pernaru u prilog.

Podjela funkcija

Zato, kada dođu na vlast, podjela funkcija je logična. Pernar ministar vanjskih poslova, Sinčićeva supruga ministrica znanosti i obrazovanja, a predsjednik vlade neki menjševik iz redova njihova budućeg koalicijskog partnera, možda Gordan Maras. Sinčić je idealan za guvernera Hrvatske narodne banke kada krene štancanje novca na venecuelanskom ili nekom drugom latinoameričkom modelu.

Hrvatska još od četrdeset pete ima tu nesreću da su njome dijelom vladali profesionalni buntovnici sa savršenim osjećajem za irealnost koju su, u rijekama krvi, pretvorili u realnost. U ime čega su se bunili? Pa u ime sirotinje, majke ti… U ime čega su nakon rata ubijali, pljačkali, zatvarali i progonili neistomišljenike? Pa u ime naroda, majke ti… Kako je ove godine pedeseta obljetnica jednog velikog festivala buntovništva, famozne šezdesetosmaške revolucije, čiji važni akteri danas griju stolice i u Europskom parlamentu, pa i fotelje onih protiv kojih su se pobunili, engleski filozof Roger Scruton, i sam sudionik ove pobune, ovako je rezimirao svoj stav: “Tada sam ima dvadeset četiri godine i bio sam buntovnik cijeli svoj život. Danas sam konačno našao nešto protiv čega se ima smisla pobuniti. Postao sam buntovnik protiv buntovnika”.

Antisistemski, buntovnički pokreti bujaju po cijeloj Europi, nije Hrvatska u tome izuzetak. Taj fenomen je samo posljedica, samo reakcija na one koji (loše) vladaju, koji si stalno tepaju da su “mainstream”, pa i u Hrvatskoj, uključujući i koaliciju na vlasti. Situacija je stoga zabrinjavajuća jer i buntovnike i “meanstream” obilježava, ipak, i jedna opasna sličnost. Imaju savršeni osjećaj za realnost. I jedni i drugi svoju realnost nastoje učiniti realnošću. Nasiljem nad demokracijom ili institucionalnim nasiljem, nebitno. Utjeha je jedino da, za razliku od Lenjina, nasilje neće biti oružano. Valjda.

ISTINA&DOMOVINA

DOMOVINI ODANI T

7 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Pakrački četnik
  #1 Pakrački četnik 30 svibnja, 2018, 08:26

  Umiljati je pijani pakrački četnik iz SDP-a nenad stazić jasno kazao da komunistička osvetnička banda 1945. nije pobila dovoljno nevinih Hrvata i da braniteljima treba dati prednost pri odlaženju u Irsku. I sve to u Saboru. Za koji dan će zasigurno stići u Brezovicu i onda sa sisačkom gadurom i primitivnim nasilnikom baničekom slaviti isti taj lažljivi ljevičarski fašizam…

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Putnik
  #2 Putnik 21 svibnja, 2018, 09:28

  Samo nan trebaju Hrvati ne IZDAJICE I LOPOVI.Ali Hrvati smo za Boga i Hrvatsku.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Anonimno
  #3 Anonimno 20 svibnja, 2018, 14:17

  Ne znam tko je gori od ova dva (Z)lika….
  Niti jedni niti drugi ne valjaju.
  Hajdmo im uvalit nekoga između da ih razvali.Pričaju jedno,a rade drugo.
  Zato nam tako i šepa ova zemlja.

  Ma kakav dolazak Sinčića i stranke na vlast.
  Ovaj ZID treba zrušit prije nego dođe do plafona, ili ne daj Bože primi žbuku na sebe.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Black Jack
  #4 Black Jack 20 svibnja, 2018, 13:27

  Brzo se može prepoznati mrzotelja hrvatske:
  Takvim odrodima povijest počinje 1941 godine!
  Za progon Hrvata od žandara i cetnika prije toga ne Žele niti ćuti!

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. merle
  #5 merle 20 svibnja, 2018, 13:25

  TO SU NAJVEĆI NERADNICI I BUNĐIJE KOJI SE NIKAD NISU OZNOJILI A JA BI IH POSLAO ZAJEDNO SA bunjcem NA PSIHIČKO PROMATRANJE JER ONO ŠTO ONI MISLE I NAMJERAVAJU RADITI GRANIČI SA IDIOTIZMOM I TO SU ČISTI “UTOPISTI” KOJI NEMAJU POJMA O ŽIVOTU I KOJI KAO MNOGI ŽELE PREKO POLITIKE DOBRO ŽIVJETI!!! PODSJEČAJU ME NA NEKADAŠNJE A BOGAMI I DANAŠNJE SINDIKALNE VOĐE KOJI NIKAD NISU NIŠTA PRISKRBILI RADNIČKOM PUKU KOJEG PREDSTAVLJAJU NEGO GLEDAJU SAMO SVOJU KORIST!!!! TIPIČNI komunistički gmazovi!!! NJIMA BIH I DODAO stoljetnog hrelju KOJI JE OD PRVOBITNE ZAJEDNICE U HRVATSKOM SABORU!!! UOSTALOM SVE SU TO SPODOBE KOJE NE VRIJEDE NIŠTA I IMAJU JAKO MALI ROK TRAJANJA!!! POKVARLJIVA ROBA!!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Black Jack
  #6 Black Jack 20 svibnja, 2018, 13:25

  Ja mislim da su oni plaćeni od austrijskih bankara nacista!?

  Nijemci, austrijanci, taljani. Srbi su maksimalno genocidan narod!
  To bi stalno klalo i svojatalo!
  Treba osuditi takve odrode i zabraniti ulazak u hrvatsku!

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Velebit
  #7 Velebit 20 svibnja, 2018, 12:56

  Lako je meni za nji oni su netko i nista.Samo me zanima za koga Premijer Plenkovic radi jeli za pupi pupi?

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code