LADI GUSIĆ NISAM HTIO DATI MITO I NE MOGU PRODAVATI VOZILA

LADI GUSIĆ NISAM HTIO DATI MITO I NE MOGU PRODAVATI VOZILA

20. srpnja, 2017.

 

Među nama uvoznicima vozila kruži priča da treba dati tisuću do dvije tisuće eura. Kako nisam htio dati novac rekli su mi da mi je za otvaranje mog prodajnog prostora na parceli u Poljanicama potrebna građevinska dozvola. Na isti zahtjev pravnici u Gradskom poglavarstvu rekli da zahtjev za građevinskom dozvolom nema zakonsko uporište

Napisao: Dražen Stjepandić

Grad Zagreb preko 500 gradskih parcela iznajmljuje u različite svrhe. Neke od njih premda Grad za iste ubire mjesečnu najamninu nisu u predviđenoj funkciji. Jedna od onih gradskih parcela na kojim se ne odvija poslovna aktivnost je parcela koju je iznajmilo poduzeće „Vess-master“ d.o.o. na 4. Poljanicama 6 u Dubravi.

Građevinska dozvola

Od 2001. godine na tom zemljištu na križanju 4. i 5. Poljanica obavljala se prodaja uvezenih vozila. Zemljište je ograđeno žicom i uređeno za prodaju i izlaganje vozila po nekadašnjim i sadašnjim za to potrebnim tehničkim uvjetima. Gospodin Darko Miškić, vlasnik poduzeća „Vess-master d.o.o.“, je taj prostor također želio koristiti za prodaju uvezenih vozila. Javio se na natječaj Grada Zagreba za zakup zemljišta, ponudio je najveći iznos za mjesečni najam i pobijedio je na natječaju. Nažalost, planirani posao nije ni započeo

Tražili su prvo visinu žice 1,63, što je preinačeno u 2,20 metra i napravio sam sve što su tražili. Problem je nastao u Gradskom uredu za gospodarstvo i poduzetništvo, pročelnica je Mirka Jozić. Kad sam se prvi puta pojavio u Zapoljskoj 1, gospođa Lada Gusić, koja potpisuje rješenja o minimalnim tehničkim uvjetima, prstima mi je pokazala da se to mora platiti. Nismo ušli u detalje, nije mi rekla koliko novaca, ali meni su već prije toga rekli ako želim dobiti minimalne tehničke uvjete da za to moram platiti Ladi Gusić bez toga se ne mogu dobiti potrebne dozvole za rad. Među nama uvoznicima vozila kruži priča da treba dati tisuću do dvije tisuće eura. Kako nisam htio dati novac rekli su mi da mi je za otvaranje mog prodajnog prostora na parceli u Poljanicama potrebna građevinska dozvola. Na isti zahtjev pravnici u Gradskom poglavarstvu rekli da zahtjev za građevinskom dozvolom nema zakonsko uporište i da uzmem odvjetnika. Umjesto da su to oni riješili kao vlasnici svih zemljišta pa i ovoga koje su mi iznajmili i koje im plaćam traže još da trošim novac na odvjetnika, a u Poglavarstvu imaju pedesetak pravnika.“, rekao nam je Darko Miškić.

Da bi se zadovoljili minimalni tehnički uvjeti za prodaju vozila ograđenih žicom potrebno je imati: ured s uredskom opremom i uređajima, elektronski povezanim s Carinom i Ministarstvom financija … 

Pošto nisam htio dati novac pozvao sam ovlaštena poduzeća i osobe, došli su i izmjerili su kod nas postojeće tehničke sustave, električne, plinske instalacije i skladišni prostor, te su utvrdili da imamo sve potrebne tehničke uvjete za obavljanje naše djelatnosti. To imamo dokumentirano.“, ispričao je Darko Miškić.

Dokumentacija teža od kilograma

U međuvremenu su gradski inspektori kod njega dolazili nekoliko puta, a jedan od prigovora Lade Gusić je bio da će kupci kod Darka Miškića morati pri potpisu ugovora o kupnji morati prelaziti zebru.

Zebra i služi da se preko nje prelazi“, rekao je Miškić objašnjavajući kako neki prodavači rade, a od izložbenog prostora do administrativnog prostora imaju udaljenost i do 12 kilometara, pa su dobili MTU i nesmetano obavljaju svoju djelatnost. No Darko Miškić je zbog odlaska iz žice do pedesetak metara udaljenog komfornog ureda njegovog poduzeća, gdje smo razgovarali za portal Tjedno, je dobio odbijenice.

Gospodin Miškić nam je pokazao i Aneks ugovora o najmu po kojem visina žice može biti do 2,20 po želji, samo ne smije biti viša od te visine. Smatra da ni po tome nije u prekršaju.

Lada Gusić umjesto da mi izda rješenje u minimalnim tehničkim uvjetima zavlači me šesti mjesec. U međuvremenu sam morao otpustiti četiri djelatnika. Od siječnja ove godine nisam uvezao ni jedan automobil jer bez dozvole za rad nemam pravo ni na uvoz vozila.“, požalio nam se Miškić.

Darko Miškić je Vukovarac koji se 1991. vratio iz emigracije. Poduzeće „Vess-master“ d.o.o., koje vodi sa suprugom je utemeljeno 1993.

Mislim da državne institucije ne bi trebale kočiti nekoga tko želi raditi pošten posao. Izvadio sam dokumentaciju koja je teža od jednog kilograma i još ne mogu raditi. Ishodio sam silne dozvole, molbe, ugovore i anekse i nije dovoljno. Institucije bi poduzetnicima trebale izlaziti u susret u njihovom poslovanju, a ne dovoditi ih u situaciju da tvrtka uloži novac i zaposli ljude, a onda ne može poslovati.“, smatra Miškić.

Nakon razgovora sa gospodinom Miškićem Službi za informiranje Ureda gradonačelnika u srijedu 19. srpnja uputili smo slijedeći dopis: „Štovana gospodo, Za portal Tjedno pišem članak na osnovu izjava gospodina Darka Miškića koji je gospođu Ladu Gusić iz Gradskog ureda za gospodarstvo i poduzetništvo optužio da mu je tražila novac za izdavanje Rješenja o minimalnim tehničkim uvjetima potrebnim za obavljanje djelatnosti prodaje vozila iz uvoza na iznajmljenoj gradskoj parceli na križanju 4. i 5. Poljanica u Dubravi. Stoga molim službu za informiranje da mi omogući kontakt s gospođom Gusić ili će joj vaša služba proslijediti slijedeća pitanja, pa neka gospođa odgovori.

Pitanja:

– Gospođo Gusić je li istina da ste od Darka Miškića tražili novac za izdavanja Rješenja o minimalnim tehničkim uvjetima?

– Gospodin Miškić tvrdi da je javna tajna da Vam prodavači automobila moraju platiti između tisuću i dvije tisuće eura za nesmetan rad. Molimo Vašu izjavu na ove tvrdnje.

Srdačan pozdrav!“

Odgovor Mirke Jozić

Do četvrtka 20. srpnja i objave teksta u predvečernjim satima nismo dobili nikakav odgovor.

Tek u petak 21. srpnja u poslijepodnevnim satima na poslani upit stigao je slijedeći dopis koji objavljujemo bez ikakvih intervencija.

“Na upit Dražena Stjepandića novinara portala Tjedno, očitujemo se slijedeće:

VESS-MASTER d.o.o. iz Zagreba, IV Poljanice 6, zastupano po direktorici Vesni Miškić, podnijelo je Gradskom uredu za gospodarstvo, rad i poduzetništvo zahtjev za utvrđivanje minimalnih tehničkih, općih sanitarnih, zdravstvenih i drugih propisanih uvjeta za obavljanje djelatnosti trgovine na veliko rabljenim automobilima u prodajnom prostoru u Zagrebu, IV Poljanice 6 i skladištu na otvorenom na k.č. 4537/1, k.o. Dubrava.

Gradski ured za gospodarstvo, rad i poduzetništvo proveo je postupak sukladno odredbama Zakona o općem upravnom postupku, Zakona o trgovini, Zakona o gradnji i Pravilnika o minimalnim tehničkim i drugim uvjetima koji se odnose na prodajne objekte, opremu i sredstva u prodanim objektima i uvjetima za prodaju robe izvan prodavaonica.

Po provedenom postupku dana 23. svibnja 2017. godine donijeto je rješenje kojim je zahtjev stranke odbijen radi neispunjavanja propisanih uvjeta.

Protiv navedenog rješenja stranka je imala pravo izjaviti žalbu u zakonom propisanom roku drugostupanjskom tijelu – Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, no to svoje pravo nije konzumirala.

U slučaju sumnje u počinjenje kaznenog djela stranka može pokrenuti postupak pred nadležnim tijelima Republike Hrvatske.

S poštovanjem,

PROČELNICA

Mirka Jozić, mag. oec.” T

 

 

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code