KUSTURICA NEĆE SNIMATI FILM O JASENOVCU

KUSTURICA NEĆE SNIMATI FILM O JASENOVCU

31. prosinca, 2019.

 

Emir Kusturica neće snimati film o Jasenovcu, kako je najavljeno u aprilu ove godine. Na konferenciji za novinare juče u Ministarstvu kulture, povodom najave predstojećeg Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf”, slavni reditelj je rekao da se već snima film o zloglasnom logoru i da je on od toga odustao.

– Nekako u mojim elementarnim česticama nije bilo dovoljno serotonina za mogućnost delovanja u tom smeru. To je kao i u fudbalu. Jedan ogroman prostor je pokriven da bi se sad u njega uskakalo. Srbija je mala da bi mogla da ima dve verzije Lakloovih “Opasnih veza”, kao što je bilo s kraja osamdesetih, kada su dva reditelja napravila film po jednom istom romanu – rekao je Kusturica. – Film o Jasenovcu je mnogo ozbiljnija tema nego pravljenje vodoskoka i popločavanje gradskih trgova. Ne govorim ovo želeći da izvrgnem nekoga ruglu, ali te teme se dogovaraju i realizuju na sličan način.

Kusturica smatra da je produbljivanje duhovne tegobe koju je proizveo Jasenovac temeljno ljudsko pitanje, a ne samo srpsko.

– Kao što mislim da pitanje Kosova kod svih poštenih i moralnih ljudi nije samo nacionalno, nego je zapravo pitanje morala koje se ne tiče samo Srba, nego i Nemaca – kazao je reditelj. – Kao što smo mi podeljeni propagandnom gvozdenom zavesom koja je zamenila onu iz vremena Sovjetskog Saveza, tako je i koncepcija po kojoj se dele filmovi pitanje kako autor odgovara temi, a ne koja tema odgovara autoru. Da sam napravio film o Jasenovcu, sigurno bi imao veliku promociju, ali možda se ne bi uklopio u koncepciju svega onoga što je za vreme druga Tita bilo neprihvatljivo. Mi živimo u novo vreme druga Tita i Miloša Obrenovića, gde se uglavnom svemu što može da bude najbolje i dobro kaže – ne. Utoliko je možda dobro da se ja ovim filmom ne bavim.

IZVOR: www.novosti.rs T

29 komentara

Uskoči u raspravu

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code