KUKU KUKULELE KUKURIKU VODI

KUKU KUKULELE KUKURIKU VODI

26. listopada, 2011.

Piše: Zoran Milanović

Kada je 17. listopada 2007. godine tadašnji predsjednik RH Stjepan Mesić raspisao parlamentarne izbore za  25. studenoga iste godine prema svim postojećim anketama, dvije najjače hrvatske stranke HDZ i SDP bile su gotovo izjednačene. Danas, četiri godine kasnije i samo četrdesetak dana pred predstojeće  izbore na nacionalnoj razini situacija se, bar što se anketa tiče, stubokom promijenila. Naime, prema najnovijim istraživanjima agencije  Ipsos Puls Kukuriku koalicija za 18 posto vodi ispred HDZ-a. Prema njihovim podacima, Kukuriku koalicija, na početku izborne utrke ima potporu 38,8 potencijalnih birača dok bi HDZ podržalo samo 20,3 posto birača. Vladajuću stranku mora zabrinuti i činjenica  da je Kukuriku koalicija od kolovoza zabilježila rast od 4 posto dok je HDZ u istom razdoblju ostao na istoj razini. A prije četiri godine situacija je bila upravo obrnuta. Na krilima promjena u SDP-u, nakon Račanove smrti i izborom novog predsjednika, mladog i poletnog Zorana Milanovića  SDP je u ljeto 2007. godine imao veliku prednost pred HDZ-om, ali se ona svakim narednim mjesecom vidno smanjivala, da bi upravo u listopadu HDZ gotovo uspio poravnati SDP-ovu prednost. Danas je situacija po vladajuću stranku, bar što se aktualnih anketa tiče, više nego alarmantna  jer prednost SDP-a raste a HDZ-a stagnira. PR agencije i spin doktori koji kreiraju kampanju vladajuće stranke morali bi, nakon dosadašnjih anketa uzviknuti kuku lele, jer dosadašnja HDZ-ova mobilizacijska kampanja bila je očiti promašaj. Dodatnu zabrinutost vladajućoj stranci može proizvesti i užasno loš rejting njihova najvažnijeg  i najvjernijeg  koalicijskog partnera HSS-a,  koji  je na povijesno najnižoj potpori od 2,5 posto birača. Dakle da su danas izbori HSS bi morao reći zbogom Hrvatskom saboru.

No, HDZ ne može biti zadovoljan ni osobnim imidžem svoje šefice Jadranke Kosor, koja je u listopadu dobila negativne bodove kod građana. U ovom trenutku pozitivan dojam o njoj ima 26 posto birača, što je njezin drugi najlošiji rezultata u godinu dana. Za razliku od nje, čelnik SDP-a Zoran Milanović uživa potporu 46 posto građana. Naime, toliko ih je dalo pozitivnu ocjenu lideru Kukuriku koalicije. Zanimljivo je da je Milanović godinu dana s potporom od 42 do 48 posto, a najnoviji rezultata ankete za njega mogu biti apsolutno ohrabrujući jer broj onih koji o njemu misle pozitivno je u blagom porastu. A da nevolje nikad ne idu same  potvrđuju i ostali rezultati iz spomenute ankete koji su toliko loši po vladajuću stranku da  nikako ne mogu ostaviti ravnodušnim njihovo rukovodstvo. HDZ u izbornu kampanju ulazi s negativnom percepcijom stanja u zemlji, pa tako 83 posto građana misli da idemo u lošem smjeru, a jedva 11 posto misli suprotno. Zbunjujuće a još više uzbunjujuće za stranku Jadranke Kosor jeste to da 56 posto HDZ-ovih birača misli da zemlja ide u pogrešnom smjeru. Dakle, ako je vjerovati ovoj anketi, premda i ostale ankete pokazuju gotovo isto, zanimljivo bi bilo vidjeti koliki je postotak onih koji na izbornim skupovima HDZ-a skandiraju J.K. je OK, a misle da zemlja ide u pogrešnom smjeru. U narednom periodu, sve do izbora, pred HDZ-om je velika borba, kako dostići gotovo nedostižno i je li uopće moguće, nogometnim riječnikom  rečeno, u produžetcima, preokrenuti rezultata u njihovu korist. Hoće li im u tome pomoći eventualne trzavice na relaciji Linić – Milanović po pitanju dovođenja MMF-a u Hrvatsku, ili nešto drugo, u ovom trenutku nepredvidivo, teško je odgonetnuti. No, brojne afere koje pritišću vladajuću stranku, kao i najave da bi DORH, neposredno pred izbore  mogao podići optužnicu protiv njih. samo su još veći kamen oko vrata HDZ-u. Pa i da od svega toga, bar prije izbora, ne bude ništa, medijski prostor je već toliko kontaminiran negativnim tekstovima o HDZ-u, da ih više  nikakvi spin doktori, do izborne noći, ne mogu dekontaminirati. Što bi to HDZ, u situaciji u kojoj se nalazi morao, odnosno mogao napraviti, da preokrene izbornu utrku u svoju korist teško je reći. Ako im čelnici Kukuriku koalicije svojim nepredvidivim potezima ili trzavicama ne pomognu u tome, kao što su to obilato činili, prije svega predsjednik SDP-a Zoran Milanović prije četiri godine, onda  HDZ-u, bar što se izbornog rezultata tiče, neće baš procvjetati ruže. U tom kontekstu nije teško ni predvidjeti tko će u izbornoj noći slavljenički zapjevati:’Svijet voli pobjednike’! T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
 1. katedrala duha
  #1 katedrala duha 30 listopada, 2011, 16:26

  DORH je, kako neslužbeno doznaje HTV, zatražio, a Županijski sud i odobrio, blokadu imovine HDZ-a. Time se vjerovnik, a to je u ovom slučaju država, financijski osigurava do završetka istrage ili suđenja stranci za niz koruptivnih afera, u kojima je izvučeno oko 32 milijuna kuna.
  Tako je naša najveća stranka doživjela novi udarac nakon što su se prije nekoliko dana suočili s činjenicom da će istraga o tzv. crnim fondovima zahvatiti i HDZ kao pravnu osobu.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. gogoslovnik
  #2 gogoslovnik 30 listopada, 2011, 09:45

  USKOK bacio HDZ na koljena: Svaka predizborna kampanja izgubila smisao (NOVI LIST,30.10.2011.)

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. zkm
  #3 zkm 30 listopada, 2011, 08:31

  Nakon najnovijih dogadjaja ima li smisla uopce raspisivati izbore?Ili da prevedem… Da li kupti kartu za boks mec u kojem je javno objavljeno nekoliko dana prije borbe da jedan od sudionika na teskim drogama i da ce sigurno biti uhicen zbog toga,dakle,nece uopce izaci u ring.Organizator ce nam u zamjenu i umjesto borbe u atraktivnoj teskoj kategoriji ponuditi mec u lakoj ili pero-lakoj kategoriji.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code