KUĆA ZNANJA I UMIJEĆA

KUĆA ZNANJA I UMIJEĆA

13. listopada, 2012.

 

fra andrija nikic 01
U Mostaru predstavljen program HAZU BiH

Piše: Ante Matić

Krajem rujna ove godine  predstavljen  je program  HAZU BiH u Mostaru po pojedinim razredima.  Tom prigodom predsjednik HAZU u Mostaru, dr. Andrija Nikić, između ostaloga je rekao: „Biti sudionik utemeljenja i rasta Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, ulog je za sreću i stjecanje duhovnoga bogatstva, jer u kući znanja i umjetnosti svako je slovo glas duha, uma i srca; svaka je riječ ključ za mudrost, poniznost i slavu ljepote života. Hvala svima koji osiguravaju ovo dobro sebi i drugima.

Svaki početak je težak i, kako reče poznati pjesnik Anđelko Vuletić, trebalo je to i prije učiniti, pa bismo već sada imali svoj časopis i izdavačku i druge djelatnosti što radi svaka Akademija. Zanimljivo je njegove razmišljanje o budućnosti HAZU BIH. Naime, u bošnjačkoj Akademiji ima dosta  hrvatskih ikebana, kako ih on u šali naziva, koji neće podržat niti će se priklonit Akademiji svoga naroda, nego će ostat tamo gdje jesu, kao pokorne sluge.

RAZREDI I ODBORI

Nakon nekoliko pokušaja u proteklih dvadesetak godina, da i Hrvati u BiH imaju svoju Akademiju znanosti i umjetnosti,  napori grupice intelektualaca na čelu s  dr. Andrijom Nikićem i dr. Milenkom Brkićem tek su nedavno urodili plodom.

U Registar udruga u Federaciji BiH upisana je 13. lipnja 2012. godine „Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti“ BiH (HAZU BiH) sa sjedištem u Mostaru, u ulici Kneza Višeslava Humskog bb (zgrada HKD Napredak).

U Bosni i Hercegovini već od ranije djeluje tri Akademije i to: Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske, Bošnjačka akademija nauke i umjetnosti i Akademija nauke i umjetnosti BiH.

Temeljna svrha osnivanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti BiH je poticanje i razvoj znanosti,  unapređenje primijenjenih znanstvenih istraživanja,  poticanje umjetničke djelatnosti i na taj način davati doprinos općem dobru hrvatskog naroda i drugih naroda koji žive u BiH. Znanstvenim i umjetničkim radom članova i njihovim sudjelovanjem u znanstvenim, odgojno-obrazovnim i umjetničkim ustanovama HAZU BiH će doprinositi općem kulturnom i gospodarskom razvoju društva. Kroz razne djelatnosti i inicijative, kao što su: čuvanje i proučavanje hrvatskog jezika,  rasvjetljavanje prošlosti, rješavanje zajedničkih problema čovjeka, naroda i narodnih zajednica metodama znanja i umijeća – znanosti i umjetnosti, HAZU BiH će dopronositi općem dobru, razvoju i naperetku društva u cjelini.

Nositelji djelatnosti i zadataka u HAZU BiH su razredi koje čine redoviti članovi. U širi sastav razreda ulaze i dopisni članovi i članovi suradnici.

U HAZU BiH postoje razredi za društvene znanosti, za humanističke znanosti, za prirodne znanosti, za medicinske znanosti, za književnost i filološke znanosti, za tehničke znanosti, za umjetnosti, te odbori za hrvatski narod u dijaspori i za ekumenske i međureligijske djelatnosti

U središtu svih djelatnosti HAZU BiH je hrvatski narod i kao hrvatska institucija najviše intelektualne razine, okupljat će hrvatske znanstvenike i umjetnike iz Bosne i Hercegovine, ali i sve druge znanstvenike i umjetnike iz domovine i dijaspore. Akademija ima svoj statut, Poslovnik o radu i Pravilnik o unutarnjoj organizaciji i u tim aktima precizno su navedeni ciljevi, odnosno zadatci, te djelatnost HAZU BiH. U tijeku je izrada internet stranice na kojoj će se nalaziti svi pobrojani dokumenti, članstvo, kao i aktivnosti HAZU BiH.

ODABRANO DRUŠTVO

HAZU BiH je najvažnija hrvatska kulturna institucija u Bosni i Hercegovini.  Oni narodi koji nemaju svoju Akademiju su u zaostatku u kulturnom razvoju za onim narodima koji je imaju.

Akademija je društvo znalaca intelektualaca, znanstvenika, književnika, umjetnika, kipara, slikara, glazbenika, sveznadara…

Vrijeme će pokazati koliko su zaslužni njezini začinjavci za buduća dostignuća u znanosti i umjetnosti u Bosni i Hercegovini. T

3 komentara

Uskoči u raspravu
  1. Milan
    #1 Milan 16 listopada, 2012, 22:28

    Svaka čast rodijače

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code