KRSNIK: BUGOJANSKA SKUPINA KAO ZAVRŠNA OPERACIJA OBRAČUNA S HRVATSKIM PROLJEĆEM

KRSNIK: BUGOJANSKA SKUPINA KAO ZAVRŠNA OPERACIJA OBRAČUNA S HRVATSKIM PROLJEĆEM

18. srpnja, 2022.

Piše: Vjekoslav Krsnik

Ovih dana navršilo se 50 godina od upada tzv. “Bugojanske skupine” u kojoj je 1972. godine 19 vojno istreniranih hrvatskih iseljenika iz Australije upalo u tadašnju Jugoslaviju iz Austrije s ciljem da se oružanom borbom pokrene rušenje tadašnjeg komunističkog režima. Nekoliko tiskanih i elektronskih medija osvrnulo se na tu epizodu koja je naravno u tadašnjim političkim i drugim okolnostima završila tragično za pothvat koji je imao s jugoslavenske strane kodno ime “Feniks”.

Jugoslavenska službena verzija je bila da se radi o čistoj terorističkoj akciji hrvatske neprijateljske organizacije iza koje je stajalo isto tako po toj terminologiji teroristička organizacija sa sjedištem u Australiji “Hrvatsko revolucionarno bratstvo”. Kasnije se po mnogim novim otkrićima ispostavilo da je operacija “Feniks” bila dobro razrađena udbaški posao koji je imao za cilj da se nakon razračunavanja s vodećim čelnicima “Hrvatskoga proljeća” iz 1971. godine pred međunarodnom javnošću diskreditira hrvatska politička emigracija kao najopasnija za očuvnje i stabilnost komunističke Jugoslavije.

Nekoliko dana međusobnih ćarki 

Kao prvi argument u prilog tezi da se radilo o udbaškoj operaciji a ne o izvornom projektu hrvatske političke emigracije koja je ionako bila puna udbaških agenata provokatora bili su organizatori operacije “Feniks”. Dvojica udbaških agenata ubačenih u “Hrvatsko revolucionarno bratstvo” logistički su pripremili cijelu operaciju angažirajući u njoj hrvatske naivne iseljenike, prije svega s područja Bosne i Hercegovine spremne da se suprotstave bez bilo kakvog logističkog kontakta s domovinom moćnoj komunističkoj državnoj strukturi. Njih dvojica, od kojih je jedan bio Marko Mudronja koji se kasnije vratio u slobodnu Hrvatsku, gdje je nedavno i preminuo, nekoliko dana su u jednoj šumi u Austriji vojnom obukom pripremili naivne momke, ali kad je trebalo ući u Jugoslaviju. oni su ostali u Austriji. Svojedobno je bivši udbaš nedavno preminuli Marijan Kraljević u jednoj emisiji na HTV-u izjavio da je tada kao jugoslavenski konzul u Frankfurtu čuo za pripremanje operacije, pa je to dojavio u Beograd, ali mu je poručeno da se ne dira u to. Usput rečeno krajem 70-tih godina Marijan Kraljević je trebao stupiti na dužnost generalnog konzula u Australiji, ali je australska Vlada odbila dati agreman za njega.

Vođa skupine od 19 članova bio je Ambroz Andrić a u njoj je bio i njegov brat Adolf Andrić. Nakon ulaska u Sloveniju kidnapirali su jedan kamion s kojim su došli do Bosne gdje su se i utaborili. Tada je već bila alarmirana milicija i teritorijalna obrana u operaciji koja je obuhvatila 20.000 ljudi i nakon nekoliko dana međusobnih čarki u kojima je poginulo 15 pripadnika skupine preostala četvroica su se predala. To su bili Vejsil Keškić, Đuro Horvat Mirko Vlasnović i Ludvik Pavlović. Jugoslavenska strana imal je 15 poginulih. Prva trojica koji su se predali osuđena je na smrt i strijeljana, dok je Ludvik Pavlović osuđena na dugogodišnju zatvorsku kaznu. Nakon raspada Jugoslavije Ludvik Pavlović je oslobođen, ali je pod sumnjivim okolnostima na početku Domovinskog rata ubijen.

Udbaški projekt 

Iako i danas mnogi smatraju “Bugojansku skupinu” kao istinski pokušaj da se u Jugoslaviji oružanom borbom slomi komunistički režim da bi se Hrvatska osamostalila u granicama bivše NDH-a, kako su se okolnosti dalje razvijale sve je jasnije da je operacija “Feniks” bila djelo Udbe i KOS-a. Nju treba staviti u kontekst tadašnjeg vremena koje je obilježeno “Hrvatskim proljećem” kao istinskim pokretom za hrvatske nacionalne interese unutar komunističke dakle totalitarne federacije. To je bio početak destabilizacije režima, pa je komunističkoj oligarhiji u Jugoslaviji, ali i u samoj Hrvatskoj, trebalo ukazati na hrvatske nacionalne težnje kao opasnost za opstanak Jugoslavije koju je Zapad zdušno  podržavao. Najvažnija svjedokinja da je “Bugojanska skupina” bila projekt Udbe bila je supruga Abroza Andrića Ruža Andrić koja je u sidnejskom emigrantskom tjedniku “Spremnost” objavila seriju članaka na tu temu, raskrinkajući “Hrvatsko revolucioinarno bratstvo” kao udbaški projekt. Između ostaloga otkrila je i da je sestra Ambroza Andrića bila doušnik Udbe. Kasniji događaji samo su potvrdili duboku infiltraciju jugoslavenskih tajnih službi u hrvatske političke organizacije u Australiji. Najpoznatiji je slučaj tzv. “Sidnejske šestorke” koji su lažno optuženi za pripremanje niza terorističkih akata u Sydneyu. Na temelju lažnog svjedočenja agenta provokatora s lažnim imenom Vico Virkez bili su  osuđeni na  visoke zatvorske kazne. Oni međutim još uvijek nisu u potpunosti pravosudno rehabilitirani. O njihovom slučaju svjedočio je američki agent John Schindler bivši zaposlenik u najtajnovitijoj američkoj obavještajnoj agenciji NSA (National Security Agency) koja prisluškuje elektronske razgovore u cijelome svijetu, pa je otkrio vezu Vice Virkeza sa tadašnjim jugoslavenskim generalnim konzulatom u Sydneyu. Što je još važnije po njegovom svjedočenju jedan visoki dužnosnik Udbe mu se pohvalio kako je to bila uspješna jugoslavenska operacija kako bi se u Australiji bacila ljaga na hrvatske iseljenike. T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. PROTIV ZLA
  #1 PROTIV ZLA 3 kolovoza, 2022, 16:24

  petrušaci, insekti i ostali eligatori produkt su tite marksa
  staljina miloševića hitlera kralja i ostalih zločinački budala!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. FRANO MARXISTA
  #2 FRANO MARXISTA 19 srpnja, 2022, 02:16

  BUGOJANSK TERORISTIČKA GRUPA!

  BUGOJANSKA GRUPA TERORISTA ,ZATUCANIH KATOLIKA, POTOMAKA STEPINČEVIH KOLJAČA ,KOJA JE ZAVRŠILA KAO I NJIHOVI OČEVI U CRNOUJ RUPI.

  TO JE GRUPA ,U REŽIJI CIE ,TREBALA DA AKTIVIRA UZAVBRELU SITUACIJU U JUGOSLAVIJI .SJETIMO SE CRNOG KATOLIČKO,KRIŽARSKOG PROLJEĆA ,KOJE JE TREBALO BITI UVOD U ŠIRU AKCIJU CIE I SVIH ANTIKOMUNISTIČKIH OBAVJEŠATJNIH SLUŽBI U EVROPI ,NARAVNO ,SADA POD VODSTVOM POTOMAKA NACISDTIČKIH ZLOČINACA KOJI SU ABOLIRANI OD CIE I PREDANI KATOLIČKOM ANTROPOIDDU ,PREDSJEDNIKU NAJREAKCIONARNIJEG DIJELA NJEMAČKE DUHOVNE SCENE,ADENAUERU.
  SITUACIJA U JUGOSLAVIJI ,PA U ČEOSLOVAČKOJ ,PA U POLJSKOJ SVE JE TO BILO DJELO CIE I ZAPADNONJEMAČKE OBAVJEŠTAJNE SLUŽBE . NARAVNO NI OSTALE KRŠĆANSKO-KATOLIČKE DRŽAVE EVROPE ,SVE ,KAO U DOBA HITLERA , BIVAJU SUGLASNE DA SE POKRENE REVOLUCIJA ZA RUŠENJE KOMUNIZMA.SREDSTVA SE NISU BIRALA .SOCIJALISTIČKE DRŽAVE SU ,NARAVNO , DIREKTNO BILE IZLOŽENE RAZNIM PROVOKACIJAMA .
  SVE ŠTO SU MOGLE PODUZETI JE DIPLOMATSKA OFVENZIVA KOJA SE ZAVRŠAVALA PROTESTNOM NOTOM ILI I DEMARŠOM NAŠIH AMBASADORA.
  NACIFAŠISTIČKI KATOLIČKO-PLJAČKAŠKO-ZLOČINAČKI ZAPAD JE BIO SUPERIORAN I TRAŽIO JE POČETAK REVOLUCIJE U ČEMU NIJE USPIO, JER JE UVJEK NA DRUGOJ STRANI STAJAO SSSR-SUPER VOJNA SLA S KOJOM SE NIJE ISPLATILO DIREKTNO SE KONFRONTIRATI NI NA NAJNIŽEM STUPNJNU. A KADA JE ZAPAD MISLIO DA JE USPIO ,RUŠENJEM BERLINSKOG ZIDA ,TADA JE POČELA OPĆA OFENZIVA PROTIV KAPITALIZMA ,A ONA SE MANIFESTIRA, VIŠE NEGO IKAD ,JER JE TADA KAPITALIZAM DOŠAO U ONU FAZU ,NA ONAJ STUPANJ TEHNIČKOG I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA, KADA NIJE VIŠE SPOSOBAN UPRAVLJATI TOM PLANETARNOM TEHNOLOGIJOM. DAKLE, DOŠAO JE U NAJKRITIČNIJU FAZU SVOGA POSTOJANJA,KADA JE AKUMULIRAO NAJVEĆI DIO DRUŠTVENOG BOGATSVA U RUKAMA NAJUŽEG DIJELA MONOPOLSKOG IMPERIJA , SUZIO SVOJU AKTIVNOST ,TIČUĆI SE UPRAVLJANJA KAPITALOM ,JER JE OTPUSTIO NAJVEĆI DIO VIŠKA ,ŽIVE LJUDSKE RADNE SNAGE ,KOJA VIŠE NIJE SPOSOBNA ZA REPRODUKCIJU , A SLJEDSTVENO TOME NI ZA POTROŠNJU. A SITUACIJA U AMERICI POSTAJE VRLO KRITIČNA ,UPRAVO TIH GODINA I MISLILA JE DA JU RUŠENJE ZIDA
  MOŽE MAKAR MALO STABILIZIRATI JER JE ISTOK VELIKI PROSTOR ZA EKSPANZIJU. ALI NIJE VIŠE BIO PROBLEM TRŽIŠNOG PROSTORA NEGO PREVLADANIM DRUŠTVENIM USTROJSTVOM ,PRIVATNIM VLASNIŠTVOM, KOJE NIJE VIŠE SPOSOBNO UPRAVLJATI MODEERNOM TEHNIKOM I TEHNOLOGIJOM KOJA BI SE TRABALA KORISTITI MONOPOLSKI ,ISKLJMUČIVO RADI PROFTA , A TA SU VREMENA PROŠLA I NAJAVILA PROPAST,KAKO REČE MATX ,RASPAD KAPITALIZMA.
  NASTAO JE PARADOKS : NA JEDNOJ STRANI PLANETARNA TEHNOLOGIJA, PLANDUJE ,SVE MANJE JE U FUNKCIJI STVARANJA NOVIH VRIJEDNOSTI ,A NA DRUGOJ STRANI ARMIJA NEZAPOSLENIH ,KOJA GLADUJE ILI JE NA PRAGU UMIRANJA OD GLADI. A TO STANJE PROIZVODI REVOLUCIJE.
  DAKLE, KAPITALIZAM JE ,KAKO REĆE MARX ,NEDRUŠTVENI ,PRIVBATNI PROIZVODNI ODNOS I ON JE DOŠAO U FAZU KADA SE RASPADA..MARX JE NJEGOV RAZVITAK I KRAJ DIJALEKTIČKI PREDVIDIO JOŠ PRIJE 13O GODINA ,KAD JE REKAO, CITIRAT ĆU GA U SKRAČENOM OBLIKU.:TO TERHNIČKO USAVRŠAVANJE PROIZVODNJER PRISILIT ĆE KAPITALISTE DA ULAŽU U NABAVKU NOVIH PROIZVODNIH SREDSTAVA KADA ĆE NJIHOV KONSTANTNI KAPITAL RASTI DOK ĆE VARJABILNI OPADATAI,UPRAVO ONAJ DIO KOJIM JE KAPITALISTA MOGAO SVE KUPITI I KOJI GA ČINI KAPITALISTOM. TO SE ZOVE ,U KAPITALISTIČKOM NAČINU PROIZVODNJE = ZAKON TENDENCIJE PADANJA PROFITNE STOPE= KOJI POKREĆE PROIZVODNI POTENCIJAL PROTIV POVEĆANJA VIŠKA VRIJEDNOSTI. FILOZOFGSKI PROMATRAN TAJ ZAKON IZRAŽAVA SUKOB IZMEĐU ZBILJSKIH I ILUZORNIH VRIJEDNOSTI U NOVOVJEKOVNOM SVIJETU.
  DA BI NAŠLI IZLAZ IZ TE PROTUSLOVNE SITUACIJE I DA BI SPASILI SVOJ PROFIT , KAPITALISTI ĆE BITI PRIMORANI DA INTENZIVIRAJU PROIZVODNJU DO MAKSIMUMA. MEĐUTIM, ONI ĆE NA TAJ NAČIN DOVESTI GRAĐANSKI SVIJET U SVE TEŽE KRIZE HIPERPRODUKCIJE KOJA ĆE NEMINOVNO IZAZVATI OBOSTRANO NEZADOVOLJSTVO. KAPITALISTI ĆE BITI NEZADOVOLJNI ZBOG NEMOGUĆNOSTI PRODAJE , A POTROŠAČI ZBOG KUPOVNE NEMOĆI.= MARX JE DAO I SVOJE RIJEŠENJE TE KRIZE , KAZAVŠI :POVIJESNO JE PRAVILO KOJE JOŠ NIJE PROMIJENJENO DA SE SUPROTNOSTI ZAJEDNICE NEJEDNAKIH RIJEŠAVA SAMO NJIHOVIM ZAOŠTRAVANJEM I DOVOĐENJEM DO TRAGIČNOG RASPLETA U KOJEM
  NESTAJE I SAMA SUPROTNOST. TO SE POSTIŽE SAMO REVOLUCIONARNOM PRAKSOM PROLETARIJATA KOJI JE MATERIJALNO ORUŽJE I SRCE EMANCIPACIJE ČOVJEKA .SLJEDSTVENO TOME PRILAZI SE UKIDANJEM PRIVATNOG VLASNIŠTVA KOJE PREDSTAVLJA PRVI I OSNOVNI ČIN NADVALDAVANJA OTUĐENJA KOJIM SE ČOVJEK OSLOBAĐA POSJEDNIČKOG DRŽANJA SPRAM ZBILJE.

  DAKLE ,MORA SE KONSTATIRATI DA JE MARXOVO DIJALEKTIČKO PREDVIĐANJA RASPADA KAPITALIZMA UPRAVO NASTUPILO. SKLADIŠTA SU PUNA ROBA , A NAJVEĆI DIO SVIJETA JE TOTALONO OSIROMAŠIO , UMIRE OD GLADI, JER MU POSTOJEĆE BOGATSTVO NIJE DOSTUPNAO A PLANETARNA TEHNIKA I TAHNOLOGIJA POSTALI SUVIŠNI ,NEUPOTREBLJIVI JER PRIVATNO VLASNIIPŠTVO NIJE SPOSOBNO NJOME UPRAVLJATI.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code