KRIŽ ISTINE ZA STRELJANE GALDOVČANE

KRIŽ ISTINE ZA STRELJANE GALDOVČANE

8. ožujka, 2017.
Print Friendly, PDF & Email

 

 

U spomen na 27 bivših pripadnika oružanih snaga NDH i brojnih civilnih domoljuba, strijeljanih 15. lipnja 1946. u nazočnosti komandanta grada u capraškoj šumi Lasinji, u subotu, 11. ožujka će se komemoracija održati i u središtu Galdova Erdedskoga. „Križ istine“ sa spomen-pločom o tom tragičnom događaju prve godine genocidnog i staljinističkoga terora i zatiranja hrvatstva, blagoslovit će mons.dr. Vlado Košić, biskup sisački. U nazočnosti brojnih članova veteranskih udruga, vjernika i građana Siska, svečanost upriličena uoči mjesnoga praznika, blagdana župe sv. Josipa i 300. obljetnice njegova nebeskoga zaštitništva nad hrvatskom domovinom, nastavit će se misom za poginule domoljube u crkvi sv. Josipa Radnika

Napisao: Josip Frković

Nakon komemoracija tisućama žrtava ratno-poratnih partizanskih zločina jugoslavenske komunističke vlasti JBT-a i blagoslova „Križa istine“ u Kloštru Ivaniću, Novom Selu Palanječkom kod šume Brezovice, Crncu, Općoj bolnici Sisak i Kratečkom, u spomen na 27 bivših pripadnika oružanih snaga NDH i brojnih civilnih domoljuba, strijeljanih 15. lipnja 1946. u nazočnosti komandanta grada u capraškoj šumi Lasinji, u subotu, 11. ožujka će se komemoracija održati i u središtu Galdova Erdedskoga. „Križ istine“ sa spomen-pločom o tom tragičnom događaju prve godine genocidnog i staljinističkoga terora i zatiranja hrvatstva, blagoslovit će mons.dr. Vlado Košić, biskup sisački. U nazočnosti brojnih članova veteranskih udruga, vjernika i građana Siska, svečanost upriličena uoči mjesnoga praznika, blagdana župe sv. Josipa i 300. obljetnice njegova nebeskoga zaštitništva nad hrvatskom domovinom, nastavit će se misom za poginule domoljube u crkvi sv. Josipa Radnika. Prema rezultatima desetgodišnjega rada i istraživanja radne grupe Sisačko-moslavačke županije o broju žrtava Drugoga svjetskoga rata, križnih putova i komunističkoga poraća, kojoj je na čelu bio autor „Sisačkoga žrtvoslova“, dipl.ing. Adam Zahirović, bez blagoslova, imena i križa do danas na nepoznatu mjestu počivaju braća Tomazetići, Draženovići, Sabljaci, Čubrići, Jagodići.

Brojna svibanjska smaknuća

A još 15. lipnja 1945., peti broj „Sisačkogai vjesnika“ Jedinstvene narodne fronte grada Sisak, između reklama, obavijesti, javnih zahvala i vijesti Agitpropa, donosi i kratku informaciju o presudi Vojnoga suda IV. Vojne oblasti JA, citiramo „Zbog suradnje s okupatorima i drugih ustaških zločina (?) na kaznu smrti strijeljanjem osuđeni su Kapac Mato, Georgijević Dragutin, Pavlak Nikola, Farkaš Roko, Tomazetić Viktor, Bišćan Antun, Janušić Franjo, Janušić Ivan, Bolešić Mato, Saler Antun, Sertić Josip, Penga Luka, Wolf Ernest Vladimir, Šepec Ivan, Svolšek Vinko, Raušer Đuro, Savinc Ivan, Marčec Franjo, Sabljak Petar, Tomazetić Branko i Vlahinić Mile. I u površnu pogledu na popis osuđenih i godinu kasnije strijeljanih Galdovčana, bjelodano je, na primjer, da su Viktor Tomazetić i Jelka rođ. Lovas istim puščanim plotunom partizanskih zločinaca izgubili dvojicu sinova. Bili su to rođena braća Viktor (1916.) i Branko Tomazetić (1918.). Podsjećamo, također, da su noću na 6. svibnja pripadnici partizanske 21. srbijansko-crnogorske divizije u vrtu franjevačkoga samostana u Kloštru Ivaniću mučki usmrtili 40 domobrana i pokopali ih u masovnu grobnicu, istoga dana oni iz 45. srpske udarne divizije (jedan bataljun bivših četnika iz Kraljeva činili su dalamtinski orjunaši – nap. a.), na kupalištu kraj Kupe smaknuli su 60 Petrinjaca i tijela ima bacili u rijeku, a 7. svibnja 1945. oteli su „oslobodioci“ 16 ranjenih domobrana i, usmrtivši dvanaestoricu vatrenim oružjem, tijela bacili u Savu kod Crnca.

Masovne grobnice u Budićini i Sunji

Učestalih je smaknuća bilo i u zloglasnim zarobljeničkim logorima Viktorovac“ u Sisku, Petrinji, Glini i Gornjoj Čemernici, na sisačkoj željezničkoj grabi i Mirilović brdu u Sisku, te u šumama Bune i Lijevih Štefanki (Velika Gorica). Otimali su komunisti i mučki ubijali mirne, bogatije seljake i za trajanja rata iz Kratečkoga i Mužilovčice, te iz Krapja, Plesma, Drenova Boka, Puske, Gušća i Lonje. Njihove predugo zašikarene grobove, nadamo se, otkrit će i otkopati forenzičke ekipe Ministarstva hrvatskih branitelja. Među njima i masovne grobnice u Budičini (Petrinja) i u Četvrtkovcu (Sunja), na lokaciji bivše pravoslavne crkve Presvete Bogorodice, za koje se ovih dana u Novoj Vesi Petrijanečkoj (Varaždin) kod članova sisačkoga „Hrvatskog domobrana“ zanimala i voditeljica sektora za Drugi svjetski rat i komunističko poraće, Ivona Paltrinieri. T

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Sandra Pusica
  #1 Sandra Pusica 4 srpnja, 2020, 21:50

  Opipljivo svjedočenje Kako sam dobio zajam

  Pozdrav svim građanima Hrvatske i šire Moje ime je gospođica Sandra Pusica. Ovdje sam da dam opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobio zajam od 150000 eura od pouzdanog zajmodavca zvanog gospođa Dora Wealth, dobio sam zajam od 2% kamate, ona daje i sve vrste kredita poput osobnih zajmova, dugoročnih zajmova, poslovnih zajam i kratkoročni zajam itd. Ako vas zanima zajam, možete se sigurno obratiti izravnom e-mailom na: [email protected] WhatsApp (+16014560144)

  Hvala vam na vašem vremenu dok čitate.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. FRANO
  #2 FRANO 11 ožujka, 2017, 04:35

  MA NISU TO HRVATI TO SU STEPINČEVSKI KRVOLOČPNI ALTAJSKI BANDITI KOJI SU ZA VRIJEME POSTOJANJA BOŽJE DRŽAVE PUNILI KRAŠKE JAME DRUGIM I DRUGČIJIM. NARAVNO NARODNI SUD IH JE OSUDIO JER DRUGOG IZBORA NIJE BILO A NIJE NI TREBAO DRUGI IZBOR OD ONOGA KOJI IH JE POSLAO U CRNU RUPU.MAX-PORTAL ,1.3.2O17 GODNE,OBJAVLJENO NA GOOGLEU , NA MARXISITIČKOM PORTALU

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. ZDS
  #3 ZDS 8 ožujka, 2017, 22:00

  Dok mi plačemo za našim najmilijim precima, posrbica i četnik Pupavac i ćoro Milošević pišu o navodnim grijesima našim. Našim novcem izdaju biltene o mrkim pogledima većinskoga naroda, a mlakonja Plenki se mazi s potomstvom. Što god radili jedni, drugi i treći, Hrvati nisu goloruki. Za dom spremni! Neka se, dakle, spreme četnici uz “Bože (Sveti Savo) pravde. Kad Hrvatima ponestane strpljenja bit će opet ZDS!!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Ustani bane
  #4 Ustani bane 8 ožujka, 2017, 14:23

  Dali se Hrvatska Predsjednica bavi plitikom? Stoj je njen posa?Zivjela Hrvatska.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Ustani Hrvatska
  #5 Ustani Hrvatska 8 ožujka, 2017, 12:35

  Ubijen su samo sto su Hrvati.Nekaji dragi Bog uzme u Raj.A na nama je da ih nezaboravimo.O Isuse mili molim te prosvjetli pamet Hrvatskoj vladi.Da jednom pocmu raditi za Hrvatsku. Predsjenice ne spavaj nego zakone stvaraj .Nije se uvijek samo smjesiti a narod Hrvatski tugu je i gladuje.Za Dom Spremni.

  Odgovorite na ovaj komentar

<