KREDITNE UGOVORE S VALUTNOM KLAUZULOM U FRANCIMA TREBA PROGLASITI NIŠTETNIM

KREDITNE UGOVORE S VALUTNOM KLAUZULOM U FRANCIMA TREBA PROGLASITI NIŠTETNIM

4. srpnja, 2015.

Franak
Hrvatska država usvojila je samo euro za valutnu klauzulu

Napisao: dr. Tihomir Janiček/ Kanada

Po tko zna koji put HRT je organizirao raspravu na temu dužničke krize vezane za tečaj franka. Isto tako su po tko zna koji put svi gosti nudili riješenje, ali doista nitko nije ponudio riješenje!
Problem je u raspravi bio vrlo jednostavan, sa kojeg stajališta se želi promatrati ova kriza i temeljem toga nuditi riješenje. Naime, ova kriza se može promatrati kao monetarni, socijalni i pravni problem! Stoga su različitosti u stajalištima rješenja i bila bez ikakve vizije i rješenja. Jedini koji nije bio uopće zainteresiran za riješenje bili su Zoran Bohaček i HNB. Naime Bohaček je bio jedini kojem je sadašnje „ne riješeno“ stanje posve KORISNO! Sa druge strane, Vujčić je ostao dosljedan svojoj NE zainteresiranosti za monetarnokreditnu politiku koju vodi u državi Hrvatskoj.
Na samom početku dr. Jurčić, je izrekao stajalište kako je valutna klauzula dobila ulogu novčarske, odnosno monetarne politike, drugim riječima inozemna valuta kreira novčarsku politiku Hrvatske. Takva tvrdnja je u biti djelomice točna, ali ne potpuno.

Jedino je službena klauzula prema euru

Naime, uvijek se zaboravlja razlog zbog čega su skupa i Hrvatska i međunarodne financijske institucije bile zainteresirane za uvođenje valutne klauzule. Bile su zato, jer Hrvatska i njezina valuta tek su stupali na svjetsku pozornicu novčanog kapitala, te je svim inozemnim institucijama trebala zaštita od mogućnosti vođenja financijske politike Hrvatske na način kako je to činila Grčka! Dakle, svi mogući deficiti u trajanju zauvijek!
Istodobno, država Hrvatska se tada doista trudila pokazati svima, a i vlastitoj javnosti, kako je odgovorna institucija i nije poput bivše države. Isto tako ne treba smetnuti sa uma i želju ondašnjih vlasti da Hrvatska čim prije postane članicom EU. Zato je valutna klauzula bila upravo put ulaska u novčarsku uniju koja je tada bila pripravljana u EU. Stoga kada je euro uspostavljen, Hrvatska je s valutne klauzule prema njemačakoj marki, brzo prešla na klauzulu prema euru. Naravno, druga je stvar sada što su sve dosadašnje hrvatske vlade vodile istovjetnu financijsku politiku kakvu je vodila i Grčka, odnosno svi mogući deficiti na dugi rok!
Međutim, ono što je jedan pravnik, gospodin Kregar smetnuo sa uma je pitanje zašto je dopušteno i tko je uopće dopustio vođenje kreditne politike vezano sa bilo kojom drugom klauzulom, kad je JEDINA SLUŽBENA KLAUZULA PREMA EURU! Nitko ni od ostalih nazočnih, pored gospodina Kregara nije se tog pitanja sjetio!
Jedino pitanje koje je bilo negdje u „blizini“ navedenog, bilo je ono već poznato javnosti, koliko je doista odobrenje kredita bilo doista vezano za valutu Franak. Naravno, pitanje je bilo besmisleno, jer je već i pticama na grani jasno da Franak nije imao nikakve veze niti sa jednim jedinim kreditom! Tečaj Franka bio je samo „igrica“ za guljenje dužnika! Naravno, Bohaček je izbjegavao to pitanje, ali se zato usredotočio na „minimiziranja“ štete po dužnike.
Stoga je svo vrijeme baratao sa nekim mizernim postotcima kako bi upravo sve skupa prikazao kao „ne bitno“ i bezraložno uzrujavanje dužnika!
Kada je u pitanju kamatna stopa na koju su se dužnici požalili, onda tu treba biti vrlo jasan. Kada je vlada „zamrzla“ tečaj franka, tada su banke iskoristile svoju mogućnost nadoknade priljeva tečajnih razlika kroz uvećanje kamatnih stopa! To jasno potvrđuje nakanu svih banaka da se NE žele odreći visokih kunskih profita koji su trebali biti prigrabljeni kroz promjenu tečaja franka. Naravno, to samo još jednom i potvrđuje da su bankarski interesi sa kreditima vezanim za tečaj franka od početka bili LIHVARSKI i da su na LIHVARSKOM odnosu prema dužnicima ostali sve do danas.
Razlog zbog čega to treba tako shvatiti nalazi se u jednostavnoj činjenici. Gospodin Bohaček pozivao se na kamatnu stopu Euribor. Euribor je međubankarska kamatna stopa između vodećih banaka EU. Upravo te kamatne stope su IZNIMNO niske! Pa se TRENUTNO kreću od -0,066% za 1 mjesec do 0,163% za 12 mjeseci! Dakle, spominjanje Euribora bilo je samo LOŠE traženje IZGOVORA, a nazočni i gledatelji su trebali biti impresionirani samim spomenom Euribora.
Najinteresantniji je bio Radimir Čačić, a čija je nazočnost bila posve nejasna? Niti je Čačić stručnjak u akademskom smislu, a niti je profesionalac iz bankarskog sektora? Za pretpostaviti da je HRT „doživio“ njegovu „donatorsku sklonost“.
Čačić je prvo okrivio dužnike što su potpisivali lihvarske ugovore, što je besmislica! Onda dužnike „opravdavao“ tako što je na lihvarski ugovor nasjeo i sam ministar financija RH! Što je dakako isto tako besmislica, pa zar prosudba ništetnosti jednog ugovora može ovisiti o tomu koja osoba s koje dužnosti je potpisala takav lihvarski ugovor!? Konačno, ono što je bilo još NAJSMJEŠNIJE, što je Čačić nudio slično riješenje kao „živi zid“, a to je tiskanje novčanica i stvaranje hiperinflacije, koja bi bila raspoređena na 20 godina, pa se tobože ne bi ni osjetila!

Jedino moguće rješenje

Stoga hajdemo još jednom na srž problema i jedino moguće riješenje, a o čemu sam već bezbroj puta pisao za kreditne dužnike vezane tečajem kune prema franku.
1. Svaki kreditni ugovor koji se koristi bilo kojom drugom valutnom klauzulom mimo eura mora se sudskim pravorijekom proglašen NIŠTETNIM! Zato, jer je Hrvatska država usvojila samo euro kao valutnu klauzulu u vođenju kreditne i novčarske politike Hrvatske.

2. Svaki kreditni ugovor koji se temelji na rastu zaduženja glavnice duga svakog kreditnog dužnika koji redovito izvršava plaćanje svog kreditnog zaduženja je LIHVARSKI i mora biti sudskim pravorijekom proglašen NIŠTETNIM! Ne vezano je li takav ugovor vezan valutnom klauzulom ili ne!
3. Svi kreditni ugovori koji su ugovoreni sa valutnom kaluzulom sa tečajem kune prema franku, moraju biti preračunati prema euru sa danom ugovaranja. Sve mjesečne rate moraju biti utvrđene u eurskom iznosu i obračunate po tečaju na dan plaćanja i sa pripadajućom kamatnom stopom isto tako na dan plaćanja. Ukupan iznos tako izvršenih isplata usporedio bi se sa ukupnim iznosom dosadašnjim isplata kredita, utvrdila razlika i umanjili preostali iznosi plaćanja.
4. Ponuđeno riješenje je jedino moguće, jer bi time dužnici bili ponovno sposobni plaćati svoje kreditne obveze. Dužnici ne bi bili niti pokradeni, jer ozbiljnijih promjena tečaja kune prema euru NIJE bilo! Banke ne bi bankrotirale niti izgubile pripadajuću kamatnu stopu, ali bi izgubile već prisvojeni lihvarski ekstra profit!
5. Svaki drugi postupak vodi do bankrota dužnika, banaka i države. Zato što dužnici jednostavno ne mogu dalje izvršavati svoje kreditne isplate. Banke će bankrotirati, jer vrijednost imovine za koju su odobreni krediti daleko je ispod sadašnjih kreditnih zaduženja. Država će bankrotirati, jer je ona donijela odluku o zamrzavanju tečaja, pa samim time na sebe preuzima odgovornost isplate akumulirane vrijednosti tečajnih razlika i čiji je ukupni iznos već sada viši od vrijednosti novčarskih pričuva države Hrvatske u HNB-u!

6. Kreditni dužnici čiji su krediti vezani za tečaj kune prema euru, ali koji su došli u ne mogućnost isplate svojih mjesečnih rata zbog gubitka posla ili propasti vlastitoga obrta moraju snositi sami odgovornost. Eventualni dogovor sa bankama daleko više ovisi o dobroj volji banaka.
Naravno pitanje koje se nameće samo po sebi, može li konačno gore obrazloženo stajalište doći do mjerodavnih, ili bar do „mainstream“ medija? Vrlo teško, jer „mainstream“ mediji ne pružaju nikome šansu tko nije „donator“ i poseže za donacijom sa „ljevicom“!T

6 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Miss Veronica
  #1 Miss Veronica 17 travnja, 2024, 11:30

  Dobar dan, moj upit o tome kako dobiti stambeni kredit za nekretninu započeo je pozivom, nazvao sam Davidson Albert Company, danas sam jako sretan i Bog blagoslovio Davidsona Alberta Kontakt e-pošta: {[email protected] }

  Zovem se Veronica, iz HRVATSKE sam, zadnjih pet mjeseci sam tražila pravu kreditnu tvrtku od koje bih mogla dobiti kredit kako bih mogla kupiti kuću kakvu sam htjela. Dugoročno, bilo je hrpa prijevara zbog kojih sam im povjerovao i na kraju dana su mi uzeli novac bez da su mi dali išta zauzvrat, čak ni 1 euro na moje ime, izgubio sam svaku nadu, bio sam zbunjen i frustriran, nikad nisam želio imati ništa s online tvrtkama za zajmove pa sam otišao posuditi novac od prijatelja. Ispričao sam sve što se dogodilo i rekla mi je da mi može pomoći pronaći tvrtku za zajmove koja mi može dati bilo koji iznos zajma koji mi treba i po vrlo niskoj kamatnoj stopi od 3%, također mi je rekla da je upravo dobila zajam od njih, ako želite biti upućeni da podnesete zahtjev za zajam kao i mi, kontaktirajte putem e-pošte: [email protected] ????

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Hurry Up for Christmas Loan Offer 3% fast and reliable..
  #2 Hurry Up for Christmas Loan Offer 3% fast and reliable.. 3 prosinca, 2023, 06:08

  Dobar dan, moj upit o tome kako dobiti kredit za kupnju kuće od nekretnina počeo je pozivom, nazvao sam Davidson Albert Company, danas sam jako sretan i Bog blagoslovio Davidsona Alberta Kontakt e-mail: {[email protected] }

  Zovem se Marijana, iz HRVATSKE sam, zadnjih pet mjeseci sam tražila pravu kreditnu tvrtku od koje bih mogla dobiti kredit kako bih mogla kupiti kuću kakvu sam htjela. Dugoročno, bilo je hrpa prijevara zbog kojih sam im povjerovao i na kraju dana su mi uzeli novac bez da su mi dali išta zauzvrat, čak ni 1 euro na moje ime, izgubio sam svaku nadu, bio sam zbunjen i frustriran, nikad nisam želio imati ništa s online tvrtkama za zajam pa sam otišao posuditi novac od prijatelja. Ispričao sam sve što se dogodilo i rekla mi je da mi može pomoći pronaći tvrtku za zajmove koja mi može dati bilo koji iznos zajma koji mi treba i po vrlo niskoj kamatnoj stopi od 3%, također mi je rekla da je upravo dobila zajam od uputio me kako se prijaviti za zajam baš kao što mi je rekla, aplicirao sam s njima putem e-pošte: ([email protected]), nikad nisam vjerovao, ali sam pokušao, i na moje najveće iznenađenje dobio sam zajam u roku od 24 sati, nisam mogao vjerovati, ponovno sam sretan i bogat i hvala Bogu da takve kreditne kuće još postoje na ovim prevarama posvuda, savjetuju svima koji trebaju posuditi kredit putem e-maila ([email protected]). Nikada te neće iznevjeriti i tvoj život će se promijeniti kao i moj. Brzo kontaktirajte ([email protected]) danas i uzmite svoj zajam od njih. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY za vaš kredit, jer sam uspješno dobio svoj kredit od ove tvrtke bez ikakvog stresa. Posjetite njihovu e-poštu. ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Hurry Up for Christmas Loan Offer 3% fast and reliable..
  #3 Hurry Up for Christmas Loan Offer 3% fast and reliable.. 1 prosinca, 2023, 10:31

  Dobar dan, moj upit o tome kako dobiti kredit za kupnju kuće od nekretnina započeo je pozivom, nazvao sam Davidson Albert Company, danas sam jako sretan i Bog blagoslovio Davidsona Alberta Kontakt e-mail: {[email protected] }

  Zovem se Marijana, iz HRVATSKE sam, zadnjih pet mjeseci sam tražila pravu kreditnu tvrtku od koje bih mogla dobiti kredit kako bih mogla kupiti kuću kakvu sam htjela. Dugoročno gledano, bilo je hrpa prijevara zbog kojih sam im povjerovao i na kraju dana su mi uzeli novac ne dajući mi ništa zauzvrat, čak ni 1 euro na moje ime, izgubio sam svaku nadu, bio sam zbunjen i frustriran, nikad nisam želio imati ništa s online tvrtkama za zajam pa sam otišao posuditi novac od prijatelja. Ispričao sam sve što se dogodilo i rekla mi je da mi može pomoći pronaći tvrtku za zajmove koja mi može dati bilo koji iznos zajma koji mi je potreban i po vrlo niskoj kamatnoj stopi od 3%, također mi je rekla da je upravo dobila zajam od uputio me kako se prijaviti za kredit baš kao što mi je rekla, prijavio sam se s njima putem e-pošte: ([email protected]), nikad nisam vjerovao, ali sam pokušao, i na moje najveće iznenađenje dobio sam kredit u roku od 24 sati, nisam mogao vjerovati, ponovno sam sretan i bogat i hvala Bogu da takve kreditne kuće još postoje na ovim prevarama posvuda, savjetuju svima koji trebaju posuditi kredit putem e-maila ([email protected]). Nikada te neće iznevjeriti i tvoj život će se promijeniti kao i moj. Brzo kontaktirajte ([email protected]) danas i dobijte svoj zajam od njih. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY za vaš kredit, jer sam uspješno dobio svoj kredit od ove tvrtke bez ikakvog stresa. Posjetite njihovu e-poštu. ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Marija Magdalena
  #4 Marija Magdalena 8 svibnja, 2023, 14:22

  POSUDBA SVJEDOČANSTVO MOG ŽIVOTA
  Izjava o zajmu između pojedinca

  Više nisam vjerovao u posuđivanje novca jer su sve banke odbile moj dosje; Zaista sam bio u svojoj banci. Ali jednog dana prijateljica me preporučila privatnom zajmodavcu čiji mi je e-mail dala. Pokušao sam s njim tako što sam mu dao priliku i uspjelo je. Imao sam pravu osobu, poštenog privatnog zajmodavca kojeg sam godinama tražio. Dobio sam svoj kredit od 95.000 € po stopi od 3% što mi omogućuje da trenutno dobro živim i redovito plaćam svoje mjesečne rate. Možete ga kontaktirati ako vam je potreban zajam iz raznih osobnih razloga. nije uzimao nikakve naknade za punjenje niti naknade za natony…itd. Dvoje mojih kolega također je dobilo kredite bez muke. Podaci za kontakt [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Pouzdan zajmodavac.
  #5 Pouzdan zajmodavac. 16 kolovoza, 2018, 05:48

  Zdravo,

  Jeste li zainteresirani za dobivanje pomoći od privatnog zajmodavca?
  Jeste li tražili pouzdanog zajmodavca s kojim se možete pouzdati i raditi s punim povjerenjem?
  Jeste li odbijali vašu banku u vezi s dobivanjem kredita?
  Želite li otvoriti tvrtku ili proširiti postojeće tvrtke?
  Imate li hitnu ili kritičku medicinsku situaciju i trebate hitni zajam?
  Imate li dugove za čišćenje i trebate zajam?
  Jeste li student i treba studentski kredit?
  Trebate li zajam za osobne potrebe?

  Ovo je privatni zajmodavac po imenu gospodin Rod Alfred; registriran za posudbu širom svijeta. Ja sam sposoban izdavati sve vrste zajmova s ​​maksimalnim iznosom od 35 milijuna dolara. Pružam 24 sata online gotovinskih kredita s neprekidnom službom za korisnike na čekanju da prisustvujem vama. Bez obzira na vaš posao (zaposleni ili nezaposleni) i dalje ćete dobiti zajam. Dajemo kratkoročne i dugoročne zajmove. Sve ove usluge zajma su kamatna stopa od 3%. Molimo, ako vam treba zajam, kontaktirajte nas dolje ..

  E-adresa: [email protected]
  WhatsApp: + 2 3 4 8 0 2 5 9 3 4 6 9 9

  Ovdje ste uvijek dobrodošli. Dobit ćete svoj zajam ovdje i mi ćemo obrišiti vaše suze. Imamo dobru poslovnu reputaciju. Slobodno nas posjetite danas.

  Hvala vam.
  Direktor.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. info on p.lenders
  #6 info on p.lenders 3 rujna, 2016, 20:36

  Posljednja prilika!!! Ljeto Zabava kredit!

  Svatko ima svoje ideje o velikoj ljeta, pa želimo pomoći da uživate vaš ljetni način na koji ste oduvijek sanjali. Bilo da je surfanje u Malibuu ili Oahu, kupnja vrt namještaj i novi roštilj za domaćina nevjerojatnih stranke ili kupujete novi sustav za zabavu koji će vam pomoći uživati ​​u zatvorenom prostoru, pomozimo napraviti neke valove s našim novim Summer Fun kredit! Zato smo pružiti najbolje lenders s kratkoročnim osobne kredite s uvjetima kako bi odgovarao bilo koji proračun.

  Odaberite termin, odaberite stopu i uživati ​​u blagodatima!

  Za razliku od promjenjive uvjete i pretjeran stope drugih, te lenders dati osobne kredite koji imaju fiksnu kamatnu stopu tijekom trajanja kredita. Nema iznenađenja!

  Naš Ljetna zabava kredita počinje kao niska kao i 5.50% Travanj *, a temelji se na Vašoj kreditnoj sposobnosti i kredita pojam koji ste odabrali. Imate fleksibilnost u odabiru pojam koji je pravo za vas lako mjesečne isplate.

  Ako još niste odlučili na još jedan godišnji odmor, pomoć je pri ruci! Ovo ljeto možda najbolje vrijeme da se vaš dugo sanjala-of fantasy odmor.

  Oni također pružaju poslovne kredite i druge ponude, uključujući Summers kredita s do 6% bonus! o traženom iznosu kredita. Njegov život je jednostavno !.
  Za više informacija o najboljih privatnih kreditora, mail na: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code