KOŽARIĆEV KIP MATOŠA BIT ĆE POSTAVLJEN  U PARIZU

KOŽARIĆEV KIP MATOŠA BIT ĆE POSTAVLJEN U PARIZU

26. siječnja, 2014.

14

Kip A.G. Matoš  Ivana Kožarića postavlja se u Parizu 8. veljače 2014.U aluminiju izliveni A.G. Matoš zapravo je djelo najuglednijeg u ovodobnici hrvatskog kipara i likovnog umjetnika akademika Ivana Kožarića, postavlja se u subotu, 8. veljače 2014. u 11 sati u Parizu (četvrt Issy les Moulineaux).

Spomenik će otkriti ministrica kulture Republike Hrvatske  prof. dr.sc. Andrea Zlatar Violić i izaslanik gradonačelnika Andre Santini.  A inicijativu postavljanja spomenika započo je predsjednik AMCA-e arh. Damir Perinić, a realizirana je suradnjom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, MVEP RH, Gliptoteke HAZU i Francuskog instituta.
Skulptura se postavlja kao spomen na boravak i stvaralaštvo Antuna Gustava Matoša u Parizu od 1899. do 1904. godine.  Hrvatska je danas članica EU,  i shvatljivo je koliko se naš hrvatski narod ponosi našim velikanima, i svima osobama koje su ostavili zapaženiji trag, bilo  kulture, ili znanostii, pa i ljudski trag u Europi i svijetu. Poglavito se ponosimo kao stara europska nacija s književnikom Matošom, kojemu će skultura od sad pokazljivo sjediti u Pariz. 

Stoga čitatelje podsjećamo kako isti aluminijski Kožarićev kip A.G. Matoš već već tri desteljeća dojmljivo ukrašava Gornjii grad na Strossmayerovom šetalištu u Zagrebu.

                                                                                                     Ivan Raos

http://info.hazu.hr/upload/image/Gliptoteka/A_G__Matos_%28Zagreb%29.jpg” width=”412″ height=”600″>

Antun Gustav Matoš Ivana Kožarića na Strossmayerovom šetalištu u Zagrebu T

4 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code