MEĐUNARODNI FESTIVAL AKADEMIJA NA SCENI AMADEO

MEĐUNARODNI FESTIVAL AKADEMIJA NA SCENI AMADEO

17. lipnja, 2015.

Saloma

Program 2. Međunarodnog festivala akademija dramskih umjetnosti javnosti je oznanila i predstavila Scena AMADEO kojeg i ove godine organizira u suradnji i uz potporu Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Zapravo ovim projektom organizatori želi ojačati postojeće preduvjete kojima bi stvorili nove kazališne spone između kazališnih akademija koje djeluju unutar i izvan, kako političkog prostora, tako i kulture Europske Unije.

Osnivanjem Festivala akademija Scena AMADEO prije svega želi afirmirati ideju kako bi se unatoč globalnoj društveno-ekonomskoj krizi i dosljednom zanemarivanju umjetničke izobrazbe moglo u Hrvatskoj načiniti iskorak prema primjetnijem boljitku u području kulture, ali samo ako se potakne razvoj kreativnih kompeticija kod mladih na području kulturskog od nadlažnih za kulturu iz sektora politike.

U srijedu, 24. lipnja u 21:00 sat Festival otvara Umjetnička akademija iz Osijeka monodramom  Miroslava Krleže: Saloma / Rekvijem za mladog umjetnika u izvedbi Selme Mehić. U četvrtak 25. lipnja na programu je predstava George Feydeau:Gospon Lovac u izvedbi studenata 1. MA godine studija glume Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba. Slijedi predstava Akademije za gledališče, film in televizijo iz Ljubljane Uoči revolucije: MLADOST redateljski projekt Žige Divjaka koja će se izvesti na pozornici ADU, Frankopanska 22 u petak, 26. lipnja. Festival završava u subotu, 27. lipnja predstavom GILGAMEŠ u režiji  Vlade Keroševića u produkciji Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli.

Stručni žiri u sastavu: dr. sc. Višnja Rogošić, viša asistentica na Katedri za teatrologiju i dramatologiju FF u Zagrebu, Sead Đulić, kazališni redatelj i dramski pedagog, umjetnički ravnatelj Mostarskog teatra mladih 1974. i redateljica Renata Carola Gatica dodjelit će zadnjeg dana Festivala, u subotu 27. lipnja 2015. nagradu najboljoj predstavi. Ulaz na sve predstave slobodan.

Ivan Raos T

 

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Marinko
  #1 Marinko 23 lipnja, 2015, 13:53

  Nadamo se da će Scena AMADEO osinvanjem “Festivala akademija” afirmirati ideju kojom bi se unatoč problematičnoj “krizi” pa i nataloženim politikantma naročito u sektoru kulture moglo podići razinu umjetničke izobrazbe u Hrvatskoj. Ipak ostaje (veliko) otvoreno pitanje bi li bilo ikako moguće “potakniti razvoj kreativnih kompeticija kod mladih na području kulturskog” uz ovolike nezanimljive tatine kćeri i sinove koji se samo bezrazložno klatare u području kulturskomu bez ikakvog zanimljivog i prihvatljivog dentiteta baš kao kakav neupotrebljivi talog samo se sve više i više taloži u kulturi. Naravo to se sve odvija legalno uz podršku stranačkih politika i kojekakvih gradskih nepismenih svemoćnika i šerifa. Iako su akademije bili pokretači znanja i umjeća, međutim noviji kadrovski rezultati ADU u Zagrebu čini se nimalo ne idu u tom smjeru, jer osobe koje zapošljavaju ne mogu donjeti nikakav novum, a kamo li bi donjele svrhovit razvoj umjetničkih programa koji bi bili prihvatljvi studenatima I publici. Samo pogledajte imena onih osoba koje su zadnjih godina primljene na ADU Zagreb? Što se i tko se sve krije iza Scene Amadeo to bi trebala javost znati?

  Može li Scena Amadeo s ovim “Festivalom akademija” učiniti bilo kakav uočljiviji iskorak u kulturi Hrvatske i učinkovitiji odmak od koje kakvih uvezenih poremećenih primitivaca s tzv. „balkana“ (Frljić, Jergović …), koji je sve više zagađuju i balkaniziraju.

  U Hrvatskoj kao i svugdje u svijetu postoji kultura, jer ona je ili nije, pa i zato jer nema alternative. Međutim ova nataložena klatarala koje donekle i Scena AMADEO pokazuje mogu li kroz ovakav festival primjerice s plagijatorom Krležom i sličnima bilo što učiniti nego održavati isprazna vucarala kojih na ADU u Zagrebu ima mnogo, a koji nikad ne će dati nikakve odgovore poglavito na pitanja što je kultura i što bi bila publici danas prihvatljiva drama i što su osnovna obilježja naše hrvatske kulture u jednom zapadnjačkih društava EU.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code