KNJIGA O JURICI ČENARU PJESNIKU IZ GRADIŠĆA

KNJIGA O JURICI ČENARU PJESNIKU IZ GRADIŠĆA

14. studenoga, 2015.

2. Autor Vidmarović, akademik Benčić, pjesnik Čenar ,  urednik dr. sc. Šipić i nakladnik Bošković
Đuro Vidmarović, ponajbolji poznavatelj hrvatske književne zbilje u rasuću, u ovoj knjizi, po osobnom kazivanju, pokušao dokazati da Juričina poezija, u sferi žanra koji je prihvatio kao svoj literarni izraz, pripada u najbolja dostignuća hrvatske književnosti druge polovice XX. stoljeća. Vidmarović je tako sastavio nadasve originalnu, zanimljivu i intrigantnu, na momente i polemičku knjigu

Napisao: Ivan Raos

U Domu Kulture u Koljnofu u Mađarskoj, u subotu 7. studenga 2015. godine kao dio programa 7. Koljnofskih književnih susreta održano je predstavljanje knjige Đure Vidmarovića „Jurica Čenar, Hrvatski pjesnik iz Gradišća“, s pravim naslovom „Rič / tvrd / jezik / naš“, koju je objavila Naklada Bošković iz Splita, koju su predstavljali uz pjesnika Juricu Čenara, i autora ove intrigantne i vrjedne knjige Đuru Vidmaovića (Zagreb), i urednika naklade dr. sc. Igora Šipića i nakladnika Zorana Boškovića (Split), nastupio je i akademik  Nikola Benčić iz Gradišća.
Koljnof (Kópháza), općina s 2100 stanovnika u Đursko-mošonsko-šopronskoj županiji, u Mađarskoj, poznata po graničnom prijelazu i nastanjena uglavnom gradišćanskim Hrvatima, zasigurno do sad u povijesti nije imala jednu ovakvu književno-pjesničku manifestaciju, kao što je predstavljanje knjige Jurice Čenara, poznatog hrvatskog pjesnika iz Gradišća. Zasluge za to, uz autore i nakladnika knjige uvelike pripadaju i organizatoru i domaćinu Koljnofskih književnih susreta dr. Franji Pajriću, pokretaču Etnomemorijalnog i informacijskoga centra gradišćanskih Hrvata u Koljnofu. Prepuna sala Doma kulture u Koljnofu, ispunila se najuglednijom gradišćanskom publikom, s obje strane nekadašnje granice, iz Mađarske i Austrije, ali i gostima književnicima iz Hrvatske – sudionicima 7. Koljnofskih književnih susreta.

Vodeći pjesnik gradiščanskih Hrvata

Jurica Čenar rodio se je u Dolnjoj Pulji 1956. godine, a danas živi u Uzlopu, hrvatski je književnik, novinar, javni i kulturski djelatnik iz Gradišća. Piše pjesme, podlistke, objavio je više zbirki pjesama, jedan roman, a suautor je na nekoliko knjiga i suradnik na pojedinim memoarskim knjigama. U kritično doba za gradišćanske Hrvate bio je jedan od vodećih predstavnika njihove mlade intelektne elite, predsjednik Hrvatskog akademskog kluba, urednik mjesečnika „Put“ i tjednih „Hrvatskih novina“. Profesionalni je novinar i urednik u hrvatskom uredništvu Radio Gradišća. Vodeće je ime unutar zajednice gradišćanskih Hrvata i pripadnik etničke elite koja sebe vidi dijelom hrvatskoga naroda kao cjeline. Čenar je član Društva hrvatskih književnika i zastupljen je u antologijama i zbornicima hrvatskog pjesništva.
Inače, kako stoji na koricama knjige Đure Vidmarovića „Jurica Čenar, Hrvatski pjesnik iz Gradišća“, „Čenar je „preteča“ i „međaš“ u ovodobnoj gradišćansko-hrvatskoj književnosti. On je širom otvorio vrata kako bi u njezino tkivo ušli modernizam i postmodernizam. Čenar nam nudi ono što nije u stanju pisac iz matičnoga naroda: povijesni usud života u rasuću, borbu za čuvanje etničke samobitnosti, ali i plemenite utjecaje koje je na njega izvršila poezija većinskoga naroda u Austriji.“
To je i razlogom što je Đuro Vidmarović, ponajbolji poznavatelj hrvatske književne zbilje u rasuću, u ovoj knjizi, po osobnom kazivanju, pokušao dokazati da Juričina poezija, u sferi žanra koji je prihvatio kao svoj literarni izraz, pripada u najbolja dostignuća hrvatske književnosti druge polovice XX. stoljeća. Vidmarović je tako sastavio nadasve originalnu, zanimljivu i intrigantnu, na momente i polemičku knjigu, ne samo o pjesniku Čenaru, već i o društveno-povijesnim, kao i kulturološko-socijalnim prilikama doba i prostora u kojemu je pjesnik Čenar djelovao. Polemizirajući s onim autorima u domovini, koji iznose „zabrinjavajuću tezu o književnosti etničkih manjina kao inferiornoj u odnosu na književnost u matičnome narodu, misleći na Hrvate u Gradišću“, Vidmarović se usuprostavio i činjenici da je ovakve teze u temelje svoje sinteze „Književnost Gradišćanskih Hrvata od 1921. do danas“ ugradio i akademik Benčić, jedan od predstavljača Čenarova djela. Kao najbolji dokaz da da teze o inferiornosti manjinskih književnosti „ruše“ izraziti pojedinci, je upravo književno djelo Jurice Čenara i njegov značaj za hrvatski književni korpus cjelini.

Putevi vandomovinskog pjesništva

Uz rasprave o problematici pokrajinskog naziva hrvatske narodne manjine u Gradišću, književnu standardizaciju jezika Hrvata u Gradišću, već spomenuta Vidmarovićeva nesuglasja s prof. Irvinom Lukežićem i akademikom Nikolom Benčićem uz tekstove koji se bave utjecajima na književno formiranje Jurice Čenara, i njegova narodnosna pregnuća, ali i Čenarovo mjesto u ovodobnoj hrvatskoj i austrijskoj književnosti, Vidmarovićeva knjiga o Čenaru obiluje i drugim esejističkim prinosima koji se bave modernističkim književnim pravcima s mogućim utjecajem na Čenara i Čenarovom prozom. Tu su i najnovije pjesme Jurice Čenara, prilozi iz njegove pismohrane, kao i fot-dokumentacijski prilozi, što ovoj knjizi daje posebnu vrjednost i draž, čineći je ne samo Čenarovim, već i prvim monografskim djelom nekog hrvatskog autora u rasuću, objavljenog u matičnoj domovini Hrvatskoj.
Sve u svemu ovaj Vidmarovićev rad o hrvatskom pjesniku Jurici Čenaru iz Gradišća sam po sebi može biti zornim putokazom kako ubaštiniti značajna hrvatska književna imena onih autora koji djeluju u manjinskim zajednicama okruženi drugim jezicima i kulturama, baš kao što je i sam pjesnik Čenar svjetionik na nemirnim putovima vandomovinskog pjesništva, kako na predstavljanju knjige u Koljnofu reče i njezin nakladnik Bošković.
Kao jedan od zapaženijih sudinonika 7. Koljnofskih književnih susreta bio je poznati hrvatski književnik i svestrani umjetnik TomislavMarijan Bilosnić koji je redovito priopćavao o svim zbivanjima s ovogodišnjih susreta, pa tako i o predstavljanju knjige književnika Đure Vidmarovića, koja kritički uvjerljivo govori o pjesništvu Jurice Čenara.T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code