KAPELI SV. MARTINA U STAROM BRODU NAGRADA EU

KAPELI SV. MARTINA U STAROM BRODU NAGRADA EU

5. travnja, 2017.

 

Europska komisija i organizacija Europa Nostra objavile su u srijedu 5. travnja Bruxellesu i Den Haagu, dobitnike nagrade Europske unije za kulturnu baštinu Europa Nostra za 2017. godinu, najvišeg europskog priznanja na polju kulturne baštine. Zbog iznimnih postignuća u očuvanju, istraživanju, predanom radu, obrazovanju, usavršavanju i podizanju svijesti nagrađeno je 29 projekata i pojedinaca iz 18 zemalja. Među ovogodišnjim laureatima su i dva izuzetna postignuća iz Hrvatske: u kategoriji zaštite baštine kapela Sv. Martina u Starom Brodu (Sisačka biskupija), a u kategoriji predanog rada povjesničar umjetnosti Ferdinand Meder. Neovisno stručno povjerenstvo ocijenilo je 202 prijave iz 39 europskih zemalja i odabralo pobjednike.

Kapela sv. Martina u pokupskom selu Stari Brod, koja pripada župi Stari Farkašić, izniman je primjer tradicijske hrvatske arhitekture i jedna je od četrdesetak očuvanih sakralnih drvenih građevina na području Sisačke biskupije, koje se datiraju između 17. i 19. stoljeća.

Mala, na tradicionalan način građena kapela dražesnih obilježja vjerojatno je sagrađena u ranom 17. stoljeću, a dogradnje potječu iz 18. stoljeća. Njezin je najljepši dio bogato uređen barokni interijer. Svi zidovi i stropovi prekriveni su s 88 drvenih ploča različitih veličina koje su obrubljene dekorativnim drvenim okvirom. Ploče su oslikane motivima isprepletenih simetričnih traka, cvjetova i listova u živim bojama koje oblikovanjem podsjećaju na lokalni vez. Slične stilske značajke vidljive su i na oltaru posvećenom Sv. Martinu.

Kapela sv. Martina ima posebno značenje za vjernike Staroga Broda, što je potvrđeno i prilikom predstavljanja konačnih rezultata 15. studenoga 2016. godine, kada ju je i blagoslovio sisački biskup Vlado Košić. Posebno je izdvojena vrijednost kapele i osvještavanje lokalne zajednice kako bi se potaknula njezina sustavna zaštita u budućnosti.

Srtučnekonzervatorsko-restauratorske radove izveli su i koordinirali djelatnici Hrvatskog restauratorskog zavoda u suradnji s župom Stari Farkašić i Sisačkom biskupijom, te je kapela i zajednički prijavljena na ovaj natječaj.

U obrazloženju ocjenjivačkoga suda stoji kako je ”ovaj uzoran projekt istaknuo je veliku vrijednost tradicionalne hrvatske arhitekture, dijela nacionalne baštine koji je proteklih stoljeća suočen sa zaboravom. Osjetljiva i krhka arhitektura pažljivo je i s puno poštovanja obnovljena, čime je oslikana ornamentika kapele došla do punog izražaja…Potrebno je istaknuti iznimno konzerviranje i restauriranje oslika, kao i način na koji se lokalne obrtnike, vlasnike i zajednicu uključilo u obnovu”.

(SV) T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. hrvtaski posavac
    #1 hrvtaski posavac 8 travnja, 2017, 20:07

    Pa napokon da se vidi gdje je taj Mužanski kraj, što skriva taj pravi raj. barem će i turistička ponuda biti jača za Općinu lekenik.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code