KALMETU KONKRETNO TERETI JOSIP SAPUNAR

KALMETU KONKRETNO TERETI JOSIP SAPUNAR

3. siječnja, 2012.

 

kalmeta-josip
Optužnica USKOK-a podignuta početkom prosinca

Piše: Franjo Dobrović

Još smo početkom kolovoza pisali o pripremi hapšenja Božidara Kalmete. Sada početkom siječnja mnogi mediji bave se istragom bivšeg ministra od strane DORH-a i sve ono o čemu smo na portalu Tjedno prvi pisali  samo je bilo odgođeno.

Kalmetin odlazak s mjesta utjecajnog i financijski najizdašnijeg ministarstva u njegovom drugom mandatu dva puta je bio aktualan, i oba puta premijerka Kosor nije povukla odlučujući potez, ali Kalmetinu glavu odlučila kapitalizirati u predizborne svrhe. Svaki odlazak Kelmete s ministarskog mjesta bio je povezan s događajima oko Sanadera. Prvo se počelo kalkulirati s njegovom ostavkom nakon odlaska Sanadera s mjesta premijera početkom srpnja 2009. godine. Uskoro je uslijedilo hapšenje vrha Hrvatskih autocesta, koje se nalaze u ministrovom resoru, zbog brojnih financijskih afera. Druga kalkulacija sa smjenom Kalmete aktualizirana  je odmah nakon Sanaderova hapšenja u Austriji krajem 2010. godine, i tada su se ponovo otvorile nove afere u HAC-u oko bojanja tunela, aranžmana s Fimi medijom, arheoloških iskapanja… Kalmeta se tada  izvukao zahvaljujući poltronsko-ulizivačkom intervjuu u Globusu, gdje je premijerki dao  punu podršku u njezinom radu, i gdje odlučno pokušava demantirati optužbu da je jedini preostali Sanaderov čovjek u aktualnoj Vladi. Intervju je bio pun pogodak i premijerka je ponovno odustala od njegove smjene, a on ostavku nije namjeravao dati.

Uz hapšenje Božidara Kalmete pisali smo i o hapšenju  Ivana Šukera. Bivši ministar finacija bi se procesuirao na temelju njegove uloge u financijskom reketu kojeg je provodio dok je bio ministar; na temelju iskaza Mladena Barišića koji je istražiteljima opisivao tokove novca iz državnih tvrtki i gospodarskih subjekata prema HDZ-u i privatnim računima političara, te na temelju intenzivnih poduzetničkih aktivnosti bivšeg ministra na području Vodica kao i unutrašnjosti zemlje. Pretpostavlja se da se na tim projektima Šuker brine za plasman svojeg i Sanaderovog novca kojeg su sakupili dok su bili miljenici politike. No, Šukera se više ne spominje, mediji su orjenirani na hapšenje Božidara Kalmete. Konkretno ga se tereti  za prenapuhavanje troškova tijekom gradnje autocesta. HAC je u nekoliko slučajeva pravdao i preko Fimi medije, marketinške agencije Nevenke Jurak, okrivljene zajedno s još desetoricom fizičkih i pravnih osoba, među kojima su Ivo Sanader i HDZ. Proizlazi to iz popisa dokaza na kojima se temelji optužnica USKOK-a u ovom predmetu, podignuta početkom prosinca pred zagrebačkim Županijskim sudom.

 

DODATNI I NEPREDVIDIVI RADOVI

Jurakova je, podsjetimo, za HAC od 2005. do 2009. radila marketinške poslove koji su se odnosili na organizaciju raznih svečanosti, dizajn, grafičke pripreme i tisak kutija i naljepnica za ENC uređaje, produkciju TV spotova…, ali je, također, preko njezine tvrtke isplaćivan novac za dodatne i nepredvidive radove. Pritom je zanimljivo da bivši ministar prometa Božidar Kalmeta dosad nije bio ispitan o izvlačenju novca iz svoga resora bez obzira na to što je Josip Sapunar, bivši član uprave HAC-a, nakon uhićenja zbog namještanja poslova Fimi mediji u svom iskazu označio Kalmetu kao glavnog koordinatora sumnjivih poslova između marketinške agencije i HAC-a.

Josip Sapunar je pred istražiteljima izjavio  kako  Uprava HAC-a nije imala puno prostora za odlučivanje u angažiranju Fimi medije. Morala se angažirati, to su nam nametnuli ministar Božidar Kalmeta i Mladen Barišić. Potkraj 2005. godine ministar Kalmeta osobno mi je rekao da primim k sebi u prostorije HAC-a Nevenku Jurak. Tada nisam znao tko je ona, ali sam znao da to moram učiniti s obzirom na način na koji mi je to rečeno.  Kasnije je također rekao da su Jurakovoj morali dati nekakav posao pa su preko njezine tvrtke odlučili nabaviti 50 torta Croaterra, pakiranih u zemljane posude i kartonske kutije, namijenjenih za darove poslovnim suradnicima. To što se bivšeg ministra dosad nije pozivalo ni na kakve razgovore vezane uz isisavanje novca iz državne blagajne neki tumače kao znak da je istražiteljima prilično tvrd orah te da za njega još nema dovoljno kvalitetnih dokaza, ali i njegovom jakom pozicijom u HDZ-u.

 

KALMETA ŠUTI

S druge strane, prema nekim drugim tvrdnjama, kompletan rad bivšeg ministra prometa, koji je često bio na meti kritika upravo zbog netransparentnog načina trošenja proračunskog novca, čini poseban predmet kojim se bave istražitelji. Kalmeta o svemu šuti te se ne javlja na telefon. Gradnja autoceste Zagreb – Split, točnije njezina dionica od Dugopolja do Ravče, predmet je velikog interesa policije i USKOK-a jer na temelju prikupljene dokumentacije istražitelji sumnjaju da je spomenuta dionica autoceste ne samo preplaćena već da je u njezinoj dokumentaciji sporno petnaestak kilometara koji ne odgovaraju stvarnom stanju na terenu, ali su ih izvođači radova naplatili. S obzirom na to da je cijena gradnje jednog kilometra autoceste na tom dijelu bila oko sedam milijuna eura, “nestalih” 15 kilometara je ukupno vrijedno oko 105 milijuna eura!

 

OPET KLJUČNI SVJEDOCI BRAĆA ŽUŽUL

Ključ za rasvjetljavanje, blago rečeno, problematične cestogradnje u Dalmaciji mogao bi se nalaziti kod poznatih poduzetnika i vlasnika tvrtke Skladgradnja, braće Slavena i Joze Žužula. Slaven Žužul, podsjetimo, već je bio pritvaran, i to tri puta – zbog afere vezane uz bojenje tunela Sveti Rok i Mala Kapela, zbog izvlačenja milijuna iz Brodosplita te gradnje dionica Kikovica – Oštrovica, Oštrovica – Vrata, Vrata – Delnice, Delnice – Kupjak i Kupjak – Stara Sušica za gradnje autoceste Rijeka – Zagreb. Svako spominjanje njihova imena u kontekstu sumnjivih poslova u cestogradnji ta imotska braća redovito demantiraju. Prema neslužbenim informacijama, braća Žužul su za vrijeme mandata Ive Sanadera redovito hodočastila u središnjicu stranke na Trgu žrtava fašizma. T

8 komentara

Uskoči u raspravu
 1. jack
  #1 jack 9 svibnja, 2012, 13:37

  A TA KURVA IVANA MATKOVIĆ-MIKULIĆ ,GAZILA SE BRUTALNO PO MINISTARSTVU PROMETA ,TKO NIJE PITAO TAJ NIJE DOBIO ,ONA JE VINOVNI SVIH ZALA I PUNO TOGA ZNA ,SAD RADI U ZLOČINAČKOJ HYPO BANCI SA DRUGIM ,ODMAH UHITITI ……..((((((((((((((((((((

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. HRVOJE
  #2 HRVOJE 11 siječnja, 2012, 13:45

  DAJ DA I TO DOŽIVIMO ,OPLJAČKAO JE MILJARDE KUNA ,POMAGALI SU PRIJE SVEGA ZDRAVKO LIVAKOVIĆ IVANA MATKOVIĆ-MIKULIĆ SADA ŠEFICA U HYPO BANCI,LUKA ŽIVANOVIĆ,BRANKO BAČIĆ ,PA GNJIDA OD ZDENKO MIČIĆ I OSTALI ZLOTVORI ,SAMO DAJTE DA TO VIŠE RJEŠIMO !

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code