KALENDAR POTICAJA

KALENDAR POTICAJA

4. ožujka, 2015.

tihomir gradiniu0107

Politika poticaja u poljoprivredi je jedna od temeljnih politika u ovom sektoru gospodarstva, ujedno i jedna od tema i fokusa posebnog interesa Povjerenstva za selo i poljoprivredu Hrvatske stranke prava.

Već smo i prije istupali s jasnim stavom da je u toj politici najodgovornije Ministarstvo poljoprivrede koje treba koordinirati sve procese koji reguliraju ovu problematiku. U našem priopćenju od 30. kolovoza 2014. godine iznijeli smo jasan stav da se mora znati kada će biti, za koji oblik proizvodnje i u kojem iznosu isplaćeni poticaji.

Posljednja blamaža oko isplate poticaja je upravo suprotna od našeg traženja. Najprije su kasnili mjesec i pol dana od najave ministra poljoprivrede, a zatim je nastala totalna zbrka s isplatom. Niti se zna za što su isplaćeni, ni u kojem iznosu. Nerijetki su primjeri da su za iste uvjete i za istu proizvodnju isplaćeni različiti iznosi (npr. neki mljekari su za muznu kravu dobili 200, a neki 400 kuna).

Tu je još i dug iz 2012. godine koji je ministarstvo obećalo isplatiti. Doduše i tada kao i sada neki su dobili sve a neki ništa.
S ovakvom politikom gdje „lijeva ne zna što radi desna“, hrvatski seljak i poljoprivrednik jednostavno na može konkurirati proizvođačima iz EU na ovako otvorenom tržištu.

I na subotnjoj Konvenciji Hrvatske stranke prava u Zagrebu naglašena je problematika neujednačenosti isplata poticaja, i HSP je ponudio rješenje koje će ako dođe u poziciju da kreira nacionalnu poljoprivrednu politiku znati uspješno provesti.
Tada se neće događati trenutni šlamperaj i protežiranje „velikih“ na štetu malih poljoprivrednih proizvođača.

Hrvatska stranka prava traži od ministarstva poljoprivrede da se u skladu s dobrom Europskom praksom uvede “KALENDAR POTICAJA” koji se mora poštovati, a seljaci temeljem toga planirati proizvodnju.

POVJERENSTVO ZA SELO I POLJOPRIVREDU HSP-a
Tihomir Grdinić. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code