KAKO JE MANOLIĆ UREĐIVAO DNEVNIK

KAKO JE MANOLIĆ UREĐIVAO DNEVNIK

3. rujna, 2020.

 

„Jedna od najmučnijih situacija bila je sa Sinišom Glavaševićem u Vukovaru. On je inzistirao da ide uživo, a već je bio napao i optužio sve u Saboru, Tuđmana, a tri dana ranije radio je već počeo cenzurirati izvještaje iz Vukovara. Rekao sam mu: „Pa, Siniša, već si jučer napao Tuđmana, vidi, popizdit će, tebe u Vukovaru nitko ne može doći uhapsiti, a mene ovdje mogu sjebati. To su strašne rečenice, uznemiruju ljude. Molim te promijeni ih barem malo.“ Na kraju je išao uživo i opet napao Tuđmana, ali na drugačiji način. Riječ je o tome da kao urednik odgovaraš i odlučuješ o tome koje informacije ćeš objaviti. Pritom moraš biti svjestan kakav će one izazvati efekt. Ako je i negativan, jedno je dati kratku vijest, a drugo je razvlačiti to do neba“ – objasnio je Lilić, kako se radilo na HRT-u dok su jedni ginuli, a drugi „otvarali šampanjac“!

Napisao: Mladen Pavković

Sve se češće govori o cenzuri, odnosno autocenzuri u našim medijima, a poglavito na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT). Tamo, primjerice, ima mjesta za ekstremno lijeve, ali za one koji naginju na desno nema gotovo ni minute ni u emisijama za poljoprivredu.

HRT se ponaša (svaka čast iznimkama) po starom pravilu – ili si za nas ili protiv, što drugim riječima znači da je ova tv kuća manje-više isključivo na raspolaganju onima koji su trenutačno na vlasti.

Makni babu

A tv pretplatu, koja je skuplja nego zdravstveno osiguranje, moraju plaćati svi, pa čak i oni kojima se na toj televiziji ne dopadaju najavne i odjavne špice.

Međutim, kad je bio na vlasti bivši Udbaš Josip Manolić (kao predsjednik Vlade RH) po pričanju Miroslava Lilića, nekadašnjeg urednika Informativnog programa HRT-a to je izgledalo ovako:

„Tijekom protjerivanja Hrvata iz Aljmaša neprekidno se vrtjela snimka gardista koji na rukama nose jednu stariju ženu. U jednom trenutku je nazvao Joža Manolić, tada predsjednik Vlade: „Liliću, prestanite stalno tu babu nositi vamo-tamo. To je degutantno, ne želim je više vidjeti“. Zovem Marčinka i kažem mu da skine više tu snimku. Svi se slože: „Nema više babe!“. Nakon pola sata ide Dnevnik, prvi kadar opet baba. Zvoni telefon, Manolić urla. Kada sam Tuđmanu na jednoj večeri ispričao kako je Manolić zvao zbog babe smijao se kao lud. Gledam ja tako izvještaj sa suđenja u Haagu i vidim opet babu!“ – ispričao je u jednom intervju Miroslav Lilić današnjem uredniku Večernjeg lista Draženu Klariću.

Spomenimo još od niza Lilićevih bisera kako je opisao javljanje Siniše Glavaševića u informativne emisije HRT-a:

Lilić kaže: „Jedna od najmučnijih situacija bila je sa Sinišom Glavaševićem u Vukovaru. On je inzistirao da ide uživo, a već je bio napao i optužio sve u Saboru, Tuđmana, a tri dana ranije radio je već počeo cenzurirati izvještaje iz Vukovara. Rekao sam mu: „Pa, Siniša, već si jučer napao Tuđmana, vidi, popizdit će, tebe u Vukovaru nitko ne može doći uhapsiti, a mene ovdje mogu sjebati. To su strašne rečenice, uznemiruju ljude. Molim te promijeni ih barem malo.“ Na kraju je išao uživo i opet napao Tuđmana, ali na drugačiji način. Riječ je o tome da kao urednik odgovaraš i odlučuješ o tome koje informacije ćeš objaviti. Pritom moraš biti svjestan kakav će one izazvati efekt. Ako je i negativan, jedno je dati kratku vijest, a drugo je razvlačiti to do neba“ – objasnio je Lilić, kako se radilo na HRT-u dok su jedni ginuli, a drugi „otvarali šampanjac“!

Bilo bi zanimljivo od nekog „novog lilića“ čuti što se u tom pogledu danas promijenilo na državnoj televiziji, a poglavito jel se i sada događa da neki manolić naziva i traži da se iz neke emisije „skine neka baba“?

Pupovac u Vukovaru

Na nedavnoj konferenciji za medije u Vukovaru, saborski zastupnik i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, osvrnuo se na jedan incident, kad su navodno neki mladići napali druge, navodno samo zbog toga što su druge nacionalnosti.

Tom prigodom, Pupovac je izjavio i ovo: „Ako bude potrebno, prijavit ću i privremeni boravak u Vukovaru, kako bi pomogao da građani žive u miru“. To drugim riječima znači da među ostalim ne vjeruje hrvatskoj policiji, koja je i o ovom događaju pokrenula istragu. On ne čeka rezultate istrage već odmah osuđuje!

A što se tiče njegova „apela“ da će ukoliko bude potrebno (!?) privremeno odseliti u Vukovar, možemo mu poručiti da je tako trebao i morao razmišljati 1991. Što se onda barem privremeno nije odselio u ovaj grad, ili još bolje nije u to vrijeme otišao u Škabrnju da „pomogne da se živi u miru“? T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code