KACIAN I ČIK ČAJKOVSKI PROTIV FRADIJA 1943. NA IGRALIŠTU CONCORDIJE

KACIAN I ČIK ČAJKOVSKI PROTIV FRADIJA 1943. NA IGRALIŠTU CONCORDIJE

8. listopada, 2015.

Piše: Zvonimir Magdić
HAŠK – Ferencvaros 4:2 ( 1:0)
Zagreb, 29. kolovoza 1943. – Igralište Concordije. Gledalaca 12.000. Sudac: Bažant
Strielci: 1:0 Čavlović ( 44), 1:1 Sarosi III ( 57), 1:2 Onody ( 68), 2:2 Kacian ( 73), 3:2  Čavlović( 77), 4:2 Kacian (88)
HAŠK: Šimunić, Golac, Lojen, Čajkovski I, Šimunović, Knežević, Žele, Kacian, Čavlović, Čajkovski II, Peričić
Ferencvaros: Csikos, Polgar, Rudas, Lakat, Sarosi III, Lazar, Lukacs, Kiss, Onody, dr Sarosi, Kovacs II
Haškovci su u početku nesigurni. Veliki je zalogaj na stolu. Dvije su stvari jasne: Fradi, kako popularno zovu slavni peštanski klub, nisu ‘ zeleni’, igraju u bielim dresovima i sjajno se odkrivaju. Igraju izvrsno glavom, imaju  visoka tehnika. Ali ni ‘ crveni’ nisu ‘ za odbaciti’. Naprotiv.  U dva  su navrata, vrtjeli su Mađare kako su htjeli. Kako su se samo izkombinirali Peričić i mlađi Čik. Njegov je udaraca, zamalo, prohujao kraj vratnice. Istakao se i Šimunić krasnim skokom, nadvisivši mađarsku ‘opasnost. Zlatko Čajkovski nadskakivao je za glavu više suparnike i ubirao pljesak na otvorenoj sceni. A dvoboj malog Čika i golijata, Sarosija trećeg! To se čekalo. U jednom  srazu obojica su na zemlji. Čik je okretniji i već vodi loptu napried,  proigrava točno Kaciana. Smieh i pljesak. Haškovci su sve bolji. Imaju dvie, tri zrele prilike…Ili se slabo puca, pa vratar brani ili su lopte, netočne. A nema ni sreće. Mađari su ti, koji se dobro drže. Napadaju iznenadnim prodorima, a HAŠK je više u navali. Žele je zbunjen poslovičnim mađarskim ‘zamkama.’ Uviek upada u ‘zasiede’. Najviše prilika u prvom dielu za postignuće pogodaka imao je Čavlović. Pucao je često, ali preslabo za Csikosa. Jednom je čak i zarovao, kad je bio na pete metara od vrata, pa je Csikos stigao do lopte. Ipak, Čavlović. Udarac iz kuta minutu prije kraja, puca Žele. U skoku tolikih, čini se da je netko udario loptu rukom Da ili ne, odlučio je sudac: ne! Lopta je pala, Csikos je bio vani, a Čavlović, konačno, na miestu. 1:0.

40. obljetnica HAŠK-a

Šeširi su poletjeli zrakom, a usne suigrača slijepile su se vlažnom kožom Čavleka. U nastavku Fradi ide ubojito, ali prilike, opet, promašuju Haškovci. Jedna je bila bezizgledna: mlađi Čik je pucao oštro i poluvisoko, elastični Csikos se bacio i odbio. Naletio je Kacian, nije čekao, odapeo je oštro, ali je Csikos opet odbio loptu iz ležećeg stava, sada je naletio Peričić. No, sad ili nikad. Ni sad ni nikad. Nemoćnog Csikosa  spasio je Polgar. Ferencvaros pritišće. No, crvena je obrana čelik. Lojen čisti, Čik broj jedan sve nosi. A onda, slobodni udarac na 25 metara. Puca Bela Sarosi. Zaletio se, odapeo i – 1:1. Haškovci nisu ni stigli postaviti zid. Lopta se zabila u lievi gornji kut. Šimunić se majstorski bacio ali je nije mogao stići. Neobranjivo. Tajac u gledalištu a onda, pljesak. Deset minuta kasnije – žalost. Doktor Sarosi, pravnik ali i doktor nogometa, pucao je snažno, Šimunić odbio i dok su akademičari čekali na ‘čistku, uletio je mali Onody i poslao je kroz mnoga tielesa u mrežu. 1:2!
Haškovci jednostavno nisu smjeli propustiti slavlje na ovoj proslavi 40. obljetnice kluba. Nisu malaksali. Krenuli su napad. I, evo, Bela Sarosi je umirivao jednu loptu, misleći da je sam, međutim, iznikao je Žele, uzeo ju, potrčao, dao Kacianu na rub kaznenog prostora, Csikos se kolebao i – 2:2. HAŠK je obodren, napada. Kacian baca jednu dugu loptu pred sama vrata, gužva i evo Čavlovića: 3:2. A u zadnjoj minuti je Kacian iskoristio jednu liepu ‘ stvar’ Čika II i Peričića i postigao 4:2.

Mlađi Sarosi

Završena je velika igra. Igra živaca. Bila je liepa, borbena, puna svakovrsnih poteza. Slavljenička. A, Slavljenici?  Šimunić je bio dobro zaštićen užom obranom u kojoj je iznenadio dobrom  igrom Lojen, koji je bio jedan od najboljih. Golac je bio manje napadan ali zato koristan. Šimunović od ‘Ličana’ ograničio se na čuvanje neugodnog Onodya što mu je uglavnom i polazilo za rukom. Srednji red je bio najbolji dio momčad, a Zlatko Čajkovski je pobrao daleko najviše pljeska. Drugi po vriednosti je bio mlađi Čajkovski koji je tek u drugom poluvremenu ušao podpunu u borbu. On je s Kacianom, u tom dielu igre, izveo nekoliko prekrasnih kombinacija, pa su gosti često uzalud oblijetavali oko lopte. Od krila, Peričić prodorniji. Čavlović je igra vođu po WM-sustavu. Stao je među braniče i čekao. Postavljao se dobro, a kako je ‘treći’ Sarosi igrao napried, imao je dosta prigoda ali ih nije izkoristio. Ferencvaros  je igrao dobro. Tjelesno su spremni, fino se otkrivaju, igraju dobro s glavom sjajno barataju  s loptom. No, HAŠK im nije dopustio razviti igru u podpunosti. Cikos je vratar velikih sposobnosti. Branio je ono što se i nije dalo. Polgar bolji od Rudasa. U sredini je najbolji, a ujedno i najbolji igrač utakmice bio je mlađi Sarosi. Igrao je srednjaka po starom sustavu. On je i najviše pucao. A gol? Remek-djelo. Dr Sarosi  koji ima visoki glas, mnogo se trudio. Dao je simpatičnu izjavu:
“ Pobjedi HAŠK-a ne mogu prigovoriti. Od vaših igrača svidjeli su mi se vođa navale (Čavlović, op.a.) i desna spojka ( Kacian, op.a.)
Tekst je pisan jezikom korienskog pravopisa!T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. navijala
  #1 navijala 21 siječnja, 2016, 23:21

  Toliko domoljubja u tvojim izvjestajima sa sportskih dogadjaja je jedan fenomen,a najdivnije od svega je da te tvoja ljubav prema dimovini nikad,ama bas nikad nije napustila.
  Uzivanje je citati vase izvjestaje npr. o Janici Kostelic, koje sam posebno uramio u svom intimnom prostoru,pored jos nekih iz dalekih proslih vremena,koji danas mogu posluziti i povjesnicarima za literaturu.
  Mladji sam dosta od vas g, Maglic i usudjujem se obecati,ako budem i sam ziv,da necu propustiti doci vam na ispracaj.Ovo je u pozitivnom razmisljanju,inace vam zelim i dug u zdravlju i veselju sretan zivot,vas vjerni,vjerni obozavatelj.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code