JURE RADIĆ PROTIV EU ZBOG STRAHA OD OPTUŽBI ZA ETNIČKO ČIŠČENJE

JURE RADIĆ PROTIV EU ZBOG STRAHA OD OPTUŽBI ZA ETNIČKO ČIŠČENJE

5. lipnja, 2011.

Piše: Zoran Milanović

tjedno.com

Direktor IGH-a i bivši potpredsjednik Vlade Jure Radić nedavno je, blago rečeno, neugodno iznenadio svoje stranačke kolege u vrhu HDZ-a, a najvjerojatnije je  najneugodnije iznenadio samu premijerku Jadranku Kosor, kada se u jednoj emisiji na Z1 Televiziji usprotivio ulasku Hrvatske u Europsku uniju. “Ja ću glasovati protiv ulaska Hrvatske u Europsku uniju jer smatram da Unija neće previše potrajati”,  izjavio je tom prigodom pomalo ogorčeni Jure Radić. Potom je detaljno pojasnio da postoje tri glavna razloga zašto će on postupiti protivno naputcima svoje stranke koja na čelu s predsjednicom Kosor čini sve da Hrvatska završi pregovore do kraja lipnja. “Prvo, u sve integracije u koje je Hrvatska ušla, loše je prošla…

Drugo, Europska unija mi ne odgovara zbog sadašnjih načela. Meni je nespojivo da se dva muškarca mogu oženiti. Kada bi se svi muškarci skupa oženili, taj dan bi završio svijet. I treće, najbolje europske države su one koje nisu u Europskoj uniji”,  kategoričan je Radić. Rekao je da u Hrvatskoj, u usporedbi s Europom, i nije tako loše, te da se od sadašnjih 27 država koje su članice EU u njih 13 živi gore negoli u Hrvatskoj. Upitao je kada će početi borba s korupcijom u Grčkoj, u Portugalu i pojasnio da načelo antikorupcije nije europsko nego opće. “Naravno da ga se moramo držati, ali to nije europski standard. Dajte da poglavlje 23 bude i kod vas, pa da vidimo što će se dogoditi”, poručio je Radić Europskoj uniji i pozvao gledatelje da pogledaju Švicarsku.

Zbog svojih izjava, a prije svega zbog negativnog stava prema Europskoj uniji, Radić je rekao da ne razmišlja o eventualnim sankcijama. “Još sam član HDZ-a, ali nisam dužnosnik i ne obvezuje me nikakva stega”, bio je kategoričan Radić i gotovo napadno naglasio da nema više onoga koji ga je uključio u HDZ i koji bi ga jedini mogao isključiti. “Mene je predsjednik Tuđman kandidirao za potpredsjednika HDZ-a i ja sam izabran, a da nisam uopće bio član”, istaknuo je Radić, možda i (ne)svjesno bacivši rukavicu u lice sadašnjem vrhu HDZ-a s predsjednicom Kosor na čelu. No, dobri poznavatelji lika i djela Jure Radića nisu iznenađeni zbog čega baš sada, kada se Hrvatska nalazi na samom pragu ulaska u EU, čelnik IGH-a i bivši visokopozicionirani HDZ-ov dužnosnik javno raspiruje euroskepticizam, što je, da se razumijemo, posve legitimno, no ne i konzistentno ako uzmemo u obzir njegove ranije stavove o Europskoj uniji. Tako je, primjerice, taj isti Jure Radić u kolovozu 2008. godine doslovce rekao: ”Ulaskom u EU hrvatski će građevinarski sektor u budućnosti imati sve više poslova.

Ima perspektivu postati važan izvozni proizvod!” Dakle, prije nepune tri godine Jure Radić je pjevao posve drugu pjesmu, koja je sličila pobjedničkoj pjesmi Tota Cutugna “Insieme” iz 1991. godine na tadašnjoj Euroviziji, održanoj u Zagrebu, a čiji su završni stihovi glasili: “Unite, unite, Europe!” Sada Jure Radić kao da oponaša Nenada Ivankovića, nekoć najvećeg protivnika EU, koji je svojedobno strašio hrvatske građane da će ostati bez sira i vrhnja uđe li Hrvatska u  Europu. Što se to zapravo dogodilo, ili bolje reći promijenilo u Radićevoj glavi pa da u samo nepune tri godine njegovi stavovi o Europskoj uniji dožive kopernikanski obrat? Je li baš posrijedi njegov strah od homoseksualaca, ili ga istinski smeta što borba protiv korupcije nije počela u, kako navodi, Grčkoj i Portugalu, a zbog te iste korupcije od koje nije imuna niti jedna europska država Unija Hrvatsku tolike godine ustrajno kritizira i sladostrasno razapinje na križ. Vjerojatno svi ti razlozi koje je nabrojao pomalo smetaju čelniku IGH-a Juri Radiću. No, stvarni razlozi naglog bujanja Radićeva euroskepticizma, čini se, više su osobne naravi negoli njegova opća zabrinutost da će Hrvatska ulaskom u tu europsku integraciju loše proći, kao što je, uostalom, loše prolazila ulascima u sve dosadašnje integracije. Zapravo, više je stvarnih razloga zbog čega je bivši potpredsjednik HDZ-a naglo promjenio ploču po pitanju Europske unije.

Prvi i za njega najvažniji jest vjerojatno onaj po kojem, navodno, Hrvatska mora pokrenuti istrage po pitanju ratnih zločina u 184 slučaja da bi se konačno zatvorilo poglavlje pravosuđa. To je javno potvrdila i Ruža Tomašić, predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević, na nedavnoj konferenciji za novinare na kojoj se pozivala na stranačke izvore u EU. Tomašić je tom prigodom kazala da se svi ti slučajevi moraju istražiti, a protiv odgovornih, ako ima indicija, treba podignuti i optužnice. “Doznali smo i da u svim tim slučajevima ima i dosta poznatih imena. Kao najzvučnija imena spominju se, rekli su nam, Vladimir Šeks, Ivan Jarnjak i Jure Radić”, istakla je Tomašić. Ipak, od svih tih “zvučnih imena”, kako ih nazva Ruža Tomašić, po logici stvari najzabrinutiji bi trebao biti upravo Jure Radić i to isključivo zbog toga što je on jedini živi i neprocesuirani dužnosnik iz razdoblja Oluje, kojeg je sudac Alphons Orie proglasio suodgovornim za etničko čišćenje tzv. Krajine. “Dokazi ne pokazuju da je Radić i na koji način bio uključen u operaciju Oluja ili vojna pitanja. Njegova uloga i djela postali su važni u trenutku kada su krajinski Srbi napustili svoje domove i Hrvatsku”, napisao je u obrazloženju presude sudac Alphons Orie. Neki analitičari smatraju da je Tužiteljstvo zapravo više uspjeha imalo u dokazivanju administrativnog nego vojnog dijela “zločinačkog pothvata”. Naime, Tužiteljstvu su na raspolaganju bili podastrti Tuđmanovi transkripti te Zakon o privremenom oduzimanju i raspolaganju imovinom srpskih izbjeglica, koji je odmah nakon Oluje donijelo Radićevo ministarstvo. Naravno da Radić ima pravo kada kaže da on nikada nijedan dom nije srušio, a puno ih je sagradio, te da su optužbe da je i on jedan od “arhitekata etničkog čišćenja” besmislene. “To nije bila istina. U stvaranju Hrvatske imali smo pravo i obvezu napraviti sve što je moguće da je obranimo, ali u okviru prava.

U Hrvatskoj nije bilo etničkog čišćenja. Iz Hrvatske nije otišao nitko jer je istjeran, nego su otišli oni koji su instrumentalizirani od strane onih koji su započeli pobunu”, rekao je Radić i oštro odbacio mogućnost da je oduzeo i trajno dodijelio ijedan stan izbjeglih Srba. “U Kninu su postojali stanovi vojnika JNA u koje smo smjestili ljude koji su protjerani iz Bosne. Dio njih smo smjestili i u privatne kuće Srba, ali nitko nije dobio kuće u trajno vlasništvo. Barem ne rješenjem iz mojeg ministarstva. U svakom slučaju, nije dobro da su kuće prazne. Pa sa mnom je i bivši veleposlanik Montgomery dijelio ključeve kuća”, rekao je Radić koji tvrdi da nitko iz Hrvatske nije istjeran. Dakle, osim tog krupnog razloga po kojem ispada da bi se i protiv njega, a sve zbog zatvaranja poglavlja o pravosuđu, mogla pokrenuti istraga, ima još puno toga zbog čega je čelni čovjek IGH-a počeo agitirati protiv ulaska u EU, ne prezajući se otvoreno zamjeriti i HDZ-u i premijerki Jadranki Kosor osobno.

Prije svega, teška gospodarska situacija nije mimoišla ni IGH. Prisjetimo se samo da je nekada Institut, primjerice te 2008. godine, kada je Radić pohvalno govorio o ulasku u EU, zapošljavao veliki broj ljudi da bi danas, nepune tri godine poslije, IGH samo u prvoj fazi trebao otpustiti stotinjak ljudi, i to pretežno visokoobrazovanih radnika, a u drugom naletu bit će još najmanje toliko. Zanimljivo je da o zbrinjavanju viška radnika brine bivša časna sestra Bernardica Juretić, koja je u IGH upravo i došla na Radićev poziv 2008. godine, kada je izgledalo da je IGH u takvoj poslovnoj ekspanziji kakvoj ni nebo ne može biti granica. Institut je s Radićem u tom periodu doživljavao poslovnu kulminaciju. Naime, u toj 2008. godini IGH je na primjer, kako navodi Novi list, ostvario prihod od 879, a dobit od 58 milijuna kuna. Već u 2009. godini prihod je pao na 690 milijuna, a dobit na samo 23 milijuna, dok je u 2010. godini ukupni prihod pao na 495 milijuna kuna, a dobit na 18 milijuna kuna. Dakle, iz svega ovog je razvidno da IGH, kao uostalom i brojne druge medijski napuhane uspješne poslovne tvrtke bez države, odnosno bez čvrste sprege brojnih državnih dužnosnika s privatnim kapitalom, jesu potpuno nespremne za tržište. A u slučaju IGH-a, o toj isprepletenosti države i privatnog kapitala svojedobno je otvoreno govorio i bivši predsjednik Mesić koji je, na plastičan način, pokušavao objasniti stvari u hrvatskom građevinarstvu: “IGH projektira, “Konstruktor” gradi, “Dalekovod” oprema, a Matulović-Dropulić daje građevinske dozvole.” U tom kontekstu Novi list navodi da je u samo četiri godine mandata u HAC-u Mario Crnjak s Radićevim IGH-om, čiji je tadašnji šef Nadzornog odbora bio Petar Đukan, ugovorio poslove u vrijednosti od 527 milijuna kuna.

Poslovi nadzora vrijedili su 303 milijuna kuna, a projektiranja 224 milijuna kuna. “Zanimljivo je da je IGH s državom sklopio ugovor o projektiranju nove nizinske pruge Rijeka – Zagreb, vrijedan 74,9 milijuna kuna. Ministrica graditeljstva, zaštite okoliša i prostornog uređenja Matulović-Dropulić tada je bila članica NO-a Hrvatskih željeznica, kao i suvlasnik IGH-a sa svojih 1.497 dionica”, navodi Novi list. Radićev Institut se često navodio u kontekstu otkupljivanja zemljišta na ili blizu trase autoceste Dubrovnik – Doli, kao i u kontekstu forsiranja gradnje Pelješkog mosta, na čemu bi IGH sasvim sigurno zgrnuo veliko bogatstvo. U tom periodu zlatne sprege države s privatnim kapitalom činilo se da će uskoro IGH Jure Radića, po obujmu poslova koje su napumpavali interesno spregnuti mediji, moći bitno smanjiti broj nezaposlenih s burze rada. Jure Radić je tada bio apsolutni pobjednik gotovo svih javnih natječaja, pa se prisjetimo samo Zagrepčanke, kada je, kako su pisali njemu skloni mediji, do nogu potukao srpskog tajkuna Miškovića. A kada je Jerko Rošin pročitao ime Jure Radića kao pobjednika natječaja za izgradnju Zračne luke Zagreb, prisutni novinari spontano su pukli od smijeha. Poznato je kako su neslavno završili svi ti poslovi oko Zagrepčanke i Zračne luke. Baš kao što je u pokušaju dobivanja unosnog posla u Crnoj Gori, na gradnji autoputa Bar – Boljare, IGH doživio poslovni neuspjeh. Iako se oko dobivanja toga, tada nazvanog “posla stoljeća”, osobno uključila i predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor, Radiću je posao izmigoljio iz ruku. Upućeni u IGH-u tvrde da je Jure Radić bio ljut na premijerku Kosor jer, osim usmenih garancija, nije dala i Vladina pisana jamstva kako bi hrvatska tvrtka dobila taj veliki posao u susjednoj Crnoj Gori. Dakle, kada zbrojimo sve te razloge, više je nego razvidno zbog čega je čelni čovjek IGH-a naglo promjenio pjesmu po pitanju Europske unije. Kada je s oduševljenjem govorio o prednostima ulaska u Uniju, to je značilo  njegovo vrijeme ruža koje su naprosto cvjetale za IGH. Od tada pa do danas sve se stubokom promijenilo. Nema više nikakve sumnje da je zlatno doba građevine, koje se baziralo i na tijesnoj spregi države s privatnim kapitalom u toj branši, završilo povlačenjem države iz pozicije glavnog investitora. Građevinske su se tvrtke, kako navodi Novi list, koje su se odjednom našle u poziciji borbe na otvorenim tržištima, očito dotad zavaravale sigurnošću zbog ugovora o gradnji autocesta. Propustile su prigodu za restrukturiranje i otvaranje novih tržišta, pa je sasvim logično da se nakon loše 2010. godine sada nalaze u trećoj uzastopnoj godini smanjivanja prihoda i dobiti. Podaci o poslovanju IGH-a, koji i dalje ostvaruje minimalnu dobit, ipak više nisu atraktivni kao što su bili donedavno, navodi Novi list. Promatrano u tom kontekstu, najnoviji stavovi Jure Radića po pitanju EU, koji su potpuno oprečni stavovima njegove stranke, nisu posljedica njegova straha od homoseksualaca, odnosno mogućnosti sklapanja braka između dva muškarca ili pak njegove zabrinutosti da će Hrvatska u toj europskoj integraciji proći loše kao u svim dosadašnjim integracijama, nego su duboko osobne naravi.

Od opravdanog gnušanja zbog mogućeg procesuiranja za ratne zločine o kojem je govorila Ruža Tomašić ili sudac Alphons Orie, preko nezadovoljstva zbog naglog povlačenja države iz pozicije glavnog investitora u IGH-u, teške gospodarske krize, recesije i da ne nabrajamo, sve su to razlozi zbog čega Radić otvoreno kaže “NE Europi”! Zato su i njegovi najnoviji istupi bez dlake na jeziku fajterski, jer je čelni čovjek IGH-a shvatio da njemu osobno od te velike Europe mogu doći samo silne nevolje, ili, kako bi to Krleža slikovito nazvao, tamne glavobolje.T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code