RASIPANJE NOVCA U DIPLOMACIJI

RASIPANJE NOVCA U DIPLOMACIJI

13. kolovoza, 2014.

 

 

kotor Custom

Hrvatska ne koristi poklonjenu zgradu u Kotoru

 

Napisao: Darko Petričić

Neviđena rastrošnost hrvatske države demonstrira se u susjednoj Crnoj Gori već više od 5 godina. Nerazumnim potezima hrvatskih Vlada, koje odbijaju koristiti poklonjenu atraktivnu nekretninu, bahatošću i arogancijom šteti se hrvatski državni proračun i ne unapređuju se hrvatsko-crnogorski diplomatski odnosi.

PRUŽENA RUKA

Kao znak dobre volje Vlada Crne Gore odlučila je potpuno besplatno, bez naknade ustupiti kompletnu atraktivnu zgradu u Kotoru koju je Hrvatska trebala koristiti kao konzularno predstavništvo. Inicijativa je pokrenuta još u proljeće 2008. godine, odlukom predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića. O toj inicijativi sve relevantne državne ministre i institucije informirao je hrvatski generalni konzul Božo Vodopija nadajući se pozitivnom ishodu ove inicijative. Predsjednik Vujanović je u razgovoru s generalnim konzulom rekao kako je Crna Gora spremna Hrvatskoj ustupiti Dom pomoraca u Kotoru, a o tome je već prethodno crnogorski predsjednik razgovarao s bivšim predsjednikom Stjepanom Mesićem. O toj temi čak su razgovarali premijeri Ivo Sanader, Milo Đukanović i bivši crnogorski premijer Željko Šturanović.

Zgrada, koju je Crna Gora trebala pokloniti Hrvatskoj, nalazi se u povijesnoj jezgri Kotora, nasuprot Pomorskog muzeja, a bila je u vlasništvu nekadašnjeg kotorskog brodara „Jugooceanije“. Kasnije je zgrada postala vlasništvo Vlade Crne Gore. Crna Gora bila je spremna pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika renovirati Dom pomoraca i ustupiti ga Hrvatskoj, bez naknade, kao čin dobre volje. Crna Gora bila je spremna, o svojem trošku, kompletno urediti zgradu za hrvatske potrebe.

U zgradi Doma pomoraca, prema riječima konzula Vodopije, trebao se urediti prostor za Generalni konzulat RH u Kotoru, Hrvatsku čitaonicu i prostor za udruge NVO hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori.

GEST DOBRE VOLJE

Kao što je i bilo najavljivano, sredinom srpnja 2008. godine, Vlada Crne Gore ispunila je svoje obećanje i u Kotoru je potpisan „Ugovor između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Hrvatske o ustupanju nepokretnosti bez naknade“. Prema tom Ugovoru u članku 2. stoji: Vlada Crne Gore, kao gest dobre volje ustupa bez naknade, Vladi RH nepokretnost (…) u cilju stvaranja što povoljnijih uslova za unapređenje međusobnog povjerenja i razumijevanja, u najboljem interesu dvije prijateljske zemlje i njihovih građana.“ S druge strane Hrvatska se tim ugovorom obavezala da će ustupljenu nekretninu koristiti za diplomatske i druge potrebe.

Nakon potpisivanja ovog ugovora, uslijedilo je uknjižavane Vlade RH u zemljišne knjige, čime je Hrvatska postala vlasnikom atraktivne zgrade ukupne površine od 388 kvadratnih metara.

NA KRAJU SKANDAL

Bez obzira na korisnost i dobronamjernost ove ideje, hrvatska strana ostala je nezainteresirana. Pored ovog poklonjenog prostora, Hrvatska i dalje koristi unajmljeni prostoj za potrebe konzulata i plaća skupu najamninu. Konzulat se i dalje nalazi u kući obitelji pokojnog crnogorskog mafijaša, prema pisanju internetskih portala,  Dragana Dudića – Frica. Nije poznato koliko Hrvatska plaća najam za konzulat, pored poklonjenog prostora, jer se ti podaci tretiraju kao poslovna tajna.

Zgrada, koja je poklonjena Hrvatskoj, trenutno je izvan upotrebe iako hrvatske udruge u Kotoru imaju velike potrebe za prostorom. Tako npr. Hrvatsko građansko društvo nema svojih prostorija za okupljanje i aktivnosti, već se koriste neka privremena rješenja.

Nikome nje jasno zbog čega Hrvatska ne koristi poklonjenu zgradu, već za potrebe konzulata plaća skupi najam. Pretpostavlja se da se radi o izvlačenju novca iz proračun kroz plaćanje najma. O ovom slučaju obaviješten je i USKOK, ali konkretnih rezultata istrage još uvijek nema.

ugovor1

ugovor2

T

 

10 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Autor
  #1 Autor 19 kolovoza, 2014, 08:46

  Ispričavam se čitateljima, ali, nažalost, do sada nisam uspio doći do podatka tko je potpisnik tog ugovora.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Barbie
  #2 Barbie 17 kolovoza, 2014, 04:52

  Nas iseljenike u USA bi zanimalo ciji su to potpisi na ugovoru i zasto to nije navedeno u tekstu?

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Guest
  #3 Guest 15 kolovoza, 2014, 07:58

  POZOR! Projekt Europske Hrvatske je, od Madridske konferencije na ovamo, prihvatila i zajamčila Međunarodna zajednica. U ukupnost tog projekta ulazi odluka da se Hrvatska obnovi ‘na svom svome etničkom i povijesnom prostoru’, uključujući tu sve krajeve koje su nam istočni susjdei oteli po završetku II.sv.rata. Taj projekt mogu dovoditi u pitzanje ‘poljitičari’ ali uz rizik da se njihov atentat na cjelovitost teritroija ocjelovljene Hrvatske okrene svom silinom – protiv njih. A to je upravo ono što se sprem Mesiću zbog veleizdaje Hrvatskog podunavlja i pretenzije da bi NATO garantirao kontinuitet komunističke politike u Hrvatskoj.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Broj X
  #4 Broj X 14 kolovoza, 2014, 12:11

  [quote name=”Elude”]mislis na mesica i jadranku kosor?[/quote]
  Ne, nego hrvatskog predsjednika i premijera i crnogorskih predstavnika. Prvo dogovore, a onda ne preuzmu zgradu. WTF?

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Elude
  #5 Elude 14 kolovoza, 2014, 10:50

  mislis na mesica i jadranku kosor?

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Broj X
  #6 Broj X 14 kolovoza, 2014, 05:15

  Ako je to bio politički dogovor na razini predsjednika i premijera, zbog čega onda nije realiziran? U protivnom, tako nešto nije trebalo ni dogovarati.

  [quote name=”Guest”]Vrijeme je da panslavisti i jugomarksisti shvate da je diktat ‘Djilasove komisije o otimačini Boke Kotorske povijesna ništica i da ove provokacije s davanjem kapi vode na suhe usne nemoćnog – sprdnja koja će biti vraćena ološi u Podgorici na vrlo efikasan pravni, a ne dioplomafiksi način. CRNOGORCI MORAJU VRATITI HRVATSKOJ BOKU KOTORSKU koja nikad nije bila u sastavu crnogorske države, a oduvijek je bila doseg hrvatske vlasti na istočnoj obali Jadrana. Časna riječ![/quote]

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Guest
  #7 Guest 14 kolovoza, 2014, 03:35

  Vrijeme je da panslavisti i jugomarksisti shvate da je diktat ‘Djilasove komisije o otimačini Boke Kotorske povijesna ništica i da ove provokacije s davanjem kapi vode na suhe usne nemoćnog – sprdnja koja će biti vraćena ološi u Podgorici na vrlo efikasan pravni, a ne dioplomafiksi način. CRNOGORCI MORAJU VRATITI HRVATSKOJ BOKU KOTORSKU koja nikad nije bila u sastavu crnogorske države, a oduvijek je bila doseg hrvatske vlasti na istočnoj obali Jadrana. Časna riječ!

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. ti meni ja tebi
  #8 ti meni ja tebi 13 kolovoza, 2014, 15:16

  sve pomalo smrdi na neki diplomatski krašograd

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. Broj X
  #9 Broj X 13 kolovoza, 2014, 07:09

  Poklonjena zgrada, a plaćaju najam? To su obične štetočine.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code