NAJNOVIJE NA PORTALU

JOŠ JEDNA EUROPSKA PLJUSKA PO PREDEBELOM HRVATSKOM OBRAZU

JOŠ JEDNA EUROPSKA PLJUSKA PO PREDEBELOM HRVATSKOM OBRAZU

26. ožujka, 2015.

0022007.48

Sramota je da je imunitet Ivanu Jakovčiću skinut po zahtjevi Georga Lista, a ne DORH-a

 

Napisao: Saša Radović

Prvi dani proljeća Gospodnjeg 2015. obilježavaju nam tri događaja, tri priče. Prva priča, lokalni izbori u dijelu gradova i općina, marginalni su, obični su slijed pseudo demokratskih igara vodeće strukture – i ništa više! Nedovoljno za bilo kakav ozbiljan komentar, osim što se premijer Milanović i Karamarko busaju u prsa i proglašavaju sami sebe pobjednikom izbora. I što se jalova vlada RH nije pobrinula da ukine nepotrebne županije (21) i da apsurdne brojke od 127 gradova i 429 općina ne svede na razumne mjere. No, ostale dvije priče, kapitalne su za određivanje mišljenja o mračnom ozračju moralno posrnule Hrvatske.

 

DRUGA PRIČA

 

Druga priča vrlo je važna, jer odražava istinu koju se ni stvoritelji države Hrvatske, branitelji nisu usudili javno prezentirati. Umjesto svih dragovoljaca i branitelja, to je učinio sve popularniji Đuro Glogoški. On je osvježio i obznanio svoju izjavu iz 1995. da se “za ovu državu se ne vrijedi boriti”. Nastala je izvjesna konsternacija, je li rekao “za ovu državu se ne vrijedi boriti“, ili „da se za ovakvu državu ne valja boriti.“ No, to je apsolutno nevažno. Ova ili ovakva Hrvatska, sasvim je svejedno. Đuro je izrekao istinu koju nitko ne može poreći. I ja kao dragovoljac, branitelj od 1991. do 1995. i časnik Specijalnih postrojba HV, te časnik SIS-a – u potpunosti podržavam ovu izjavu Glogoškog. Za ovu ili ovakvu Hrvatsku zaista se nije vrijedilo boriti. Što više, protiv ove i ovakve Hrvatske treba se boriti!

S dobrog radnog mjesta diplomiranog inženjera, arhitekture – dragovoljno, bez poziva, pristupio sam 1991. HV i ostao u odori pune četiri godine. A nakon toga pogledao sam oko sebe i vidio velike Hrvate koji su izbjegli odoru – i masno se obogatili! Ratnim profiterstvom, nezakonitim pretvorbama i klasičnim kriminalom! Dok su domoljubi ginuli na bojišnicama, ovi lukavi paraziti i kriminalci zasjeli su u Hrvatski sabor, u vlade RH, u lokalne samouprave i na ključna rukovodeća mjesta. Prave stvoritelje nove Hrvatske, branitelje, otjerali su na margine. Stvorili su svoju Hrvatsku; korumpiranu, opljačkanu do kosti, osiromašenu, nemoralnu, nepravednu i nepravnu državu koja bijedno vegetira na začelju Europe. Tko god osporava ovu istinu – običan je lažac!

Najgore od svega je prokleta „hrvatska šutnja“ – nitko se ne usuđuje otvoriti prozor i glasno povikati: „Dosta!“ Jer, priča, odnosno pljačka se nastavlja! Afere se nastavljaju, a posljednjim mega projektom, predstečajnim nagodbama, opljačkano je pedesetak milijarda. Uz sve prisutnu korupciju, ministri nas kradu i „na sitno“, naplaćuju nepostojeća putovanja i bezobrazno koriste službene kartice. Ovrhama i deložacijama politička i krim elita oduzima i posljednje mrvice sa stolova osiromašenog puka. Nitko se ne usuđuje reći istinu da je za 25 godina nekažnjene krađe i pljačke svih resursa „Lijepe naše“ – najzaslužnije korumpirano sudstvo i karikatura od tužiteljstva, zvano DORH, ali i pasivni, otupjeli hrvatski puk.

Svaka čast Đuri Glogoškom, otvorio je Pandorinu kutiju; izletjela je notorna činjenica da 99 posto svih branitelja nisu uzeli puške u ruke 1991. da stvore „ovu ili ovakvu“ državu Hrvatsku. Ostaje pitanje, hoće li i može li ostarjelo i umorno tijelo hrvatskih branitelja – nastaviti borbu za novu, pravednu Hrvatsku?

 

TREĆA PRIČA

 

Treća priča segment je kriminalne hrvatske stvarnosti, ali i svijetli tračak nade za spomenutu novu i pravednu Hrvatsku. Nažalost, tu priču ne pišu branitelji – nego je piše za nas, beskrajno daleka Europa. To je oduzimanje imuniteta europarlamentarcu, Ivanu Jakovčiću Ninu. Elementi ove hrvatsko – europske afere poznati su: zbog optužbe austrijskog investitora Georga Lista, da je Jakovčić za pogodovanje pri izgradnji polo igrališta kod Motovuna tražio racket od 500.000 eura – naš Nino izgubio je imunitet. Korupcijom i kriminalom zaslijepljena hrvatska elita oglušila se na ovaj slučaj. Hrvatski sabor, Vlada RH i nadležne institucije smatraju da se nedjelovanjem, šutnjom i sljepilom mogu sakriti slučajevi kakav je ovaj „Motovunski racket“, ali i mnogi drugi. Europa ne misli tako. Vjerojatno je u valorizaciji motovunskog slučaja u Bruxellesu prevagnula činjenica da je Georg List prošao rigorozni test detektora laži, a da se naš Nino uplašio te sprave koja u golemoj većini slučajeva otkriva istinu. I nije pristao na test.

No, taj gubitak imuniteta Ivana Jakovčića marginalan je u odnosu na kapitalne probleme Republike Hrvatske; nevjerodostojnost, korupciju i pogodovanje kriminalnoj eliti kojoj pripada Jakovčić. Sramota, vrlo slična sramoti koju je prouzročio famozni Lex Perković pri našem ulasku u EU je to, što je imunitet Jakovčiću skinut po pritužbi Georga Lista – a ne po zahtjevu Republike Hrvatske. Umjesto da DORH, institucija koja bi trebala biti tužiteljstvo države Hrvatske podnese zahtjev za skidanje imuniteta, to je morala učiniti privatna osoba. DORH je spavao skoro godinu dana od javnih objava o ovom bezobraznom racketu austrijskog investitora koji 12 godina čeka realizaciju svog projekta vrijednog 75 milijuna eura. Razlog je sljedeći; Nino je jedan od četvorice čelnika vladajuće koalicije Kukuriku, te je na samom vrhu države. I ne samo to, Jakovčić je dirigent svih mega milijunskih, pa i milijardskih afera (Hypo, Dragonera-Barbariga, Dajla, Arenaturist…) i štićenik Mladena Bajića, najvećeg zaštitnika hrvatskog crnog kapitala. No, Jakovčić je pretjerao u broju kriminalnih afera, tako da je njegov kazneni progon bio sve više vjerojatan. U pomoć je uskočio premijer Milanović i promocijom u europarlamentarca, osigurao mu imunitet.

Skidanjem „euroimuniteta“ Ivanu Jakovčiću propao je plan premijera Milanovića da zaštiti svog koalicijskog partnera – ali to nije kraj „Motovunskog racketa“. Afera se vraća na teritorij Republike Hrvatske gdje je Jakovčić zaštićen. Oklop obrane ne može probiti novi Državni odvjetnik Dinko Cvitan, jer je još uvijek pod čvrstom čizmom moćnog Mladena Bajića.

Vjerojatni scenarij je sljedeći; Georg List morat će povući optužbu, milom ili silom. Moguće je da će preko noći (nakon 12 godina čekanja) dobiti građevinsku dozvolu i svu moguću pomoć u izgradnji polo igrališta. Bogati konjanici igrat će polo ispod kamenih zidina Motovuna i svi će biti sretni. Smješkat će se Jakovčićev pulen, ministar turizma Lorencin, euri će padati s neba, punit će se državni proračun – svima nama bit će bolje.

Problem je što Europa i razvijeni svijet imaju čudan odnos prema korupciji i kriminalu. Tamo se kažnjavaju takva djela, što kod nas nije običaj. Tamo treba dokazivati porijeklo imovine. Tamo se oduzima nezakonito stečena imovina, što je nezamislivo u Republici Hrvatskoj. Zbog te razlike u razmišljanju, Europa nam je skidanjem imuniteta Jakovčiću poslala još jednu pljusku po našem debelom hrvatskom obrazu (predebelom!).

Treba li nam još jedna sramota pokrivanja klasičnog slučaja kriminala, korupcije i racketa naših najviših državnika? Kažu da ribu treba čistiti od glave. I ne samo ribu! Dokle ćemo biti taoci sramotne rabote vladajuće vrhuške Republike Hrvatske?

 

Anno Domini MMXV./15.  T

9 komentara

Uskoči u raspravu
  1. UDbaša
    #1 UDbaša 2 travnja, 2015, 08:07

    Pitatjte moje kolege, tko je opljačkao Hrvatsku? Ako ne znate, isti oni čiji očevi i djedovi su je ubili i opljačkali 1945. godine.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code