Jedini Hrvat koji proizvodi delove za srpski „Fijat“

Jedini Hrvat koji proizvodi delove za srpski „Fijat“

11. svibnja, 2012.

242519_kragujevackrunoslav-rasic-igor-viatov-i-branko-mihalicraus01_f

Proizvođači auto-delova iz Srbije, Hrvatske, Makedonije i BiH zajednički će nastupati na tržištu i na sajmovima, predviđeno je memorandumom koji su potpisali klasteri iz ovih zemalja.

Nova fabrika “Fijata” u Kragujevcu je poseban izazov sa sve firme koje mogu da naprave bilo koji deo za ugradnju u njihovo vozilo. Kako je za “Blic” izjavio direktor auto-klastera Hrvatske Branko Mihalić, već postoji firma koja je uspela da uđe među dobavljače za prvu ugradnju delova za „fijat 500L”.

– “Plastik” a.d. iz Splita, poznatiji kao bivša “Jugoplastika”, za “fijat 500L” pravi šest delova, od kanistera za pranje stakla do poklopaca. U njoj radi više od 1.000 radnika. Već pravi delove za “Reno”, “Dačiju”, BMW, “Ford”. Posao sa “Fijatom” spada u manje, ali tako se dobija poverenje – kaže Mihalić.

Kako tvrde čelnici auto-komponentaških klastera, jasno je zbog čega firme iz regiona imaju prednost nad ostalima. Cena radne snage je niža, kvalitet mora da bude isti, a rokovi isporuke moraju da se poštuju.

U Hrvatskoj radnik za mašinom zarađuje od 400 do 600 evra, u Srbiji od 300 do 400, a u BIH oko 350 evra. Presudno je to što se lakše dolazi do novca iz fondova EU kada se nastupa zajednički, regionalno, nego pojedinačno.

– Mi svi ovde imamo po 100 godina tradicije u proizvodnji u mašinskoj i automobilskoj industriji – kaže Krunoslav Rašić, direktor klastera iz BiH.

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code