SARAJEVO SRCE EVROPE

SARAJEVO SRCE EVROPE

5. kolovoza, 2014.

Sarajevo-Vijecnica Custom
Sarajevo, koje se smatra Jeruzalemom Evrope, ima posebno mjesto u historiji Evrope. Godine 1914. grad Sarajevo je postao simbol izbijanja Prvog svjetskog rata. Stotinu godina poslije, kada se svijet sprema da u 2014.godini organizuje komemoraciju ovom prvom globalnom konfliktu, evropski i bosanskohercegovački partneri žele zajedno da ponovo stave Sarajevo u centar pažnje čime bi doveli grad u srce svih evropskih pitanja.
Fondacija “Sarajevo srce Europe”, je okupila evropske članice, kao i kulturne i institucionalne aktere Bosne i Hercegovine pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva, Evropske unije i francuske misije Centenaire (Stogodišnjica).

Poseban naglasak će biti stavljen na kraju juna, kada će se održati multidisciplinarne aktivnosti. Simbolično, to će obilježiti godišnjicu izbijanja prvog globalnog sukoba 20. stoljeća, kao i uspostavljanja mira u pomirenoj i ujedinjenoj Europi.

Već se radi i na filmu “Mostovi Sarajeva” koji će biti snimljen pod okriljem francuske producentske kuće Cineteve. Prikazivanje 14 kratkih filmova evropskih reditelja na temu Sarajeva, onoga šta je predstavljalo u evropskoj historiji tokom proteklih 100 godina i šta još uvijek predstavlja.
Programom je predviđeno i niz regionalnih koncerata, Fete de la musique, internacionalna konferencija historičara, rasprave o različitim temama, izložbe suvremene umjetnosti, te veliki koncert Bečke filharmonije u Vijećnici.

3 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code