Papa priznaje Tačijevu državu!

Papa priznaje Tačijevu državu!

6. rujna, 2011.

Vatikan je na putu priznavanja Kosova! Julijus Janus, papski nuncije za Sloveniju i izaslanik Vatikana za Kosovo, najavio je juče u Prizrenu da je Sveta stolica započela taj proces, a sagovornik „Alo!“ Dušan Janjić kaže da će priznanje uskoro biti i zvanično.
Naime, Janus je tokom prve posete Kosovu održao misu u novoizgrađenoj prizrenskoj katedrali Gospe pomoćnice, gde je poručio da je procesu priznanja Kosova od strane Svete stolice u toku. On je domaćinima preneo i da oni mogu dati svoj doprinos tom procesu, preneo je „Koha ditore“.

Otac Federiko Lombardi, direktor kancelarije za medije Svete stolice, priznao je juče da Janusova izjava za njega nije „nikakva novost“, ali je odbio da se izjasni da li će Vatikan priznati Kosovo. Papa Benedikt XVI u februaru je imenovao Julijusa Janusa za apostolskog izaslanika za Kosovo.
Iako su do sada iz Vatikana stizale vrlo čvrste poruke da je „Kosovo Srbija“, ova promena bila je očekivana i duže vreme pažljivo pripremana, upozorava Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

– Kosovska vlada izašla je u susret Svetoj stolici, počela je gradnja velike katedrale u Prizrenu, koja se prethodnih dana ubrzano završavala. To su sve spoljašnji znaci da će se priznanje relativno brzo desiti. Tačno je da je Vatikan prema Kosovu hteo da drži više etničku distancu, ali podsetiću vas da su takav stav imali i uoči bombardovanja Srbije, koje su kasnije aminovali – objašnjava Janjić. On smatra i da bi čvršće okretanje Srbije pravoslavnoj Rusiji ovim povodom bilo jalovo.
– Ne bih se ja previše oslanjao na Rusiju. Jevgenij Primakov je pre koji dan na predavanju rekao da se „nada da Moskva neće priznati Kosovo“, a onda izneo i lični stav da veruje da do toga neće doći. To je već signal da se i u Moskvi ozbiljno raspravlja dokle se može nastaviti sa ovom vrstom blokade priznanja Kosova. Pri svemu tome treba voditi računa da je za Rusiju direktni partner Vašington, a ne Beograd i Priština – ocenjuje Janjić.

Lavina posle Vatikana!

Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, kaže da bi primer Vatikana mogao za sobom da donese i novi talas priznanja Kosova od strane brojnih katoličkih zemalja, posebno onih u Latinskoj Americi.
– Ovo priznanje će sigurno imati uticaj, posebno u Latinskoj Americi, jer je većina katoličkih evropskih zemalja već priznala nezavisnost Kosova – objašnjava naš sagovornik.

M. Dakić

Izvor:alo.rs

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code