JAZZ DIVA NASTANJENA U ZAGREBU

JAZZ DIVA NASTANJENA U ZAGREBU

8. veljače, 2013.

 

y279655740836976

Carol Cass održala predavanje u Knjižnici Bogdan Ogrizović

Piše: Aandreja  Smole 

Američki kutak Zagreb u suradnji s Veleposlanstvom SAD-a u Zagrebu i Knjižnicom i čitaonicom Bogdana Ogrizovića organizirao je predavanje na engleskom jeziku u povodu obilježavanja Mjeseca afroameričke povijesti i kulture.

Snažan i neupitan trag ostavile su upravo afroameričke žene, a ovo je priča o njima. Cjelokupni događaj osmišljen je kako bi se domaćoj publici približila jazz kultura koja je u početku bila samo crnačka, a kasnije obogatila čitav svijet te postala ponos cijele Amerike. Osim u glazbenom i zabavnom smislu, jazz i blues odražavaju i prikazuju razvoj ljudskih prava u modernom društvu. Prava i slobode svih građana danas su najveći ponos Sjedinjenih Američkih Država, a ovaj događaj promovira i potiče kulturalnu raznolikost koja stvara toleranciju te obogaćuje društvo i zajednicu. Priču o ženama koje su pokazale svoju snagu i utjecaj ipak je najbolje čuti iz prve ruke i zato je naš domaćin bila upravo jedna od njih.

UČENICA PRESTONA STANDIFORDA U BOSTONU

Carol Cass, slavna jazz diva priznala je da je malo nervozna te je pozdravila prisutne rečenicom: Hello and wellcome to my world! U svojoj karijeri, nastupala je širom SAD-a i Europe te je surađivala s brojnim renomiranim glazbenicima kao što su Archie Shepp, Kenny Werner, Cannonball & Nat Adderley, Angela Lansbury, The Count Basie Orchestra, Dudley Moore, Freddy Cole, Bobby Watson, Gloria Gaynor, Lynn Redgrave, Michael Legrand, Jon Hendrick’s, Bucky & John Pizzarelli, Buddy Greco, Milt Hinton, Mercer Ellington i mnogi drugi. Glumila je u filmovima i televizijskim produkcijama. Školovala se u rodnom Bostonu, u Massachusettsu, na konzervatoriju New England gdje je učila od legendarnog Prestona Sandiforda, a na kraju je otkrila kako je već dvije godina stanovnica naše metropole. Bogom dan dar odredio ju je kao pjevačicu, a baka pianistica te ujak saksofonist samo su pomogli u njenom usmjeravanju. U njihovu domu uvijek se sviralo i pjevalo, a mala Carol bi znala toliko skakati da je slomila nekoliko krevetića. Jazz je slušala svakodnevno, a velikani s radija usadili su toj maloj, kako za sebe kaže, obojenoj djevojčici vjeru da i ona jednoga dana može uspjeti u ostvarenju svoga sna te postati slavna. Početak ostvarenja sna počeo je bijegom od kuće sa 17 godina. Otišla je živjeti u New York gdje ju je na Long Islandu prihvatila mamina prijateljica koja je bila dio novonastajuće crnačke klase. Ona i suprug bili su obrazovani, bogati, ugledni članovi zajednice koji su živjeli zajedno s bijelcima, što do tada nije bilo uobičajeno. Također, bili su vlasnici nekoliko poznatih jazz barova u kojima je Carol počela raditi kao peračica čaša, da bi joj nakon nekog vremena dozvolili da i ona nastupi i tako je sve krenulo.

POZNAVALA ELLU FITZGERALD

Kao predstavnica jazz kulture, govorila je o začecima masovnije popularnosti jazza i njegove preteče, bluesa u SAD-u te sitnim tajnama iz života slavnih glazbenica. Mnoge od njih, poput Elle Fitzgerald i osobno je poznavala, a mnoge su svojom ostavštinom usjekle dubok trag u njezinu životu. Ispričala je da su vremena znala biti teška za afroameričke žene pa je jednom prilikom Bessie Smith gotovo izgubila život u prometnoj nesreći jer ju 20-ih godina niti jedan liječnik nije htio zaprimiti u bolnicu. Osim takvih mračnih tema, spomenula je i Josephine Baker koja je osim svojim talentom, teškim radom i ljepotom žarila i palila scenom. Veliki uspjeh imala je u Parizu, gdje se i udala te bila poznata po svojim grimasama i ekstravagantnom odijevanju. Glumila je i u filmovima te bila najplaćenija glumica u Europi. Čak je u Drugom svjetskom ratu dobila medalje za sudjelovanje u zračnim snagama.

Od mnoštva glazbenica, bilo joj je teško izdvojiti ijednu te je spominjala mnoga imena kako nikoga nebi izostavila, ali je kao najplodnije razdoblje navela 20-e i 30-e godine. Kao literaturu za jazz i blues početnike, ali i stare znalce preporučila je film Sarah Vaughan and Other Jazz Divas, ali i bespuća interneta kao koristan kanal u potrazi za osobnim jazz favoritom. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
  1. vera
    #1 vera 21 veljače, 2013, 08:03

    Ma gdje ste pronašli najlošiju sliku ?
    Ima toliko dobrih fotki gdje izgleda mlado i šarmantno.

    Odgovorite na ovaj komentar
  2. vera
    #2 vera 15 veljače, 2013, 10:56

    lijepo opisano i posloženo.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code