15 PITANJA PRIJE GLASOVANJA ZA PREDSJEDNIKKA

15 PITANJA PRIJE GLASOVANJA ZA PREDSJEDNIKKA

1. srpnja, 2024.

 

Otvoreno pismo javnosti povodom najave aktualnog predsjednika Republike Hrvatske Zorana  Milanovića da će se natjecati i za svoj drugi mandat

Napisao: Ivica Filipović

Poštovani,

slobodan sam Vas pozvati na sudjelovanje u procesu izbora sljedećeg predsjednika Republike Hrvatske. Kao što je poznato, aktualni je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i javno potvrdio najavu svoje kandidature za izbor sljedećeg predsjednika Republike Hrvatske, za taj svoj, dakle, drugi predsjednički mandat. Sasvim očekivano i prema njegovu mišljenju, opravdano i ispravno

Gledajući dosadašnje hrvatsko iskustvo u razvoju demokracije i vođenju države, stručnost Zorana  Milanovića i ostalih kandidata koji aspiriraju za izbor na tu časnu, odgovornu a u ovim okolnostima i sudbonosnu dužnost, ostaju pitanja koja svatko mora i može postaviti kako sebi tako i svojim bližnjima. U tom sam smislu osmislio paket od 15 pitanja:

 

 1. KRIZA PARLAMENTARNE DEMOKRACIJE

To upravo vidimo u Hrvatskoj, gdje je predsjednik RH Zoran Milanović, tvrdi, zbog partitokratski osmišljenog i sastavljenog Ustavnog suda RH morao izaći izvan ustavno-pravnih okvira i, uz ostalo, plasirati koncept treće Republike.

 

 1. GLOBALIZAM I SUVERENITET

Kako motivirati birače bez radikalizma? Politička platforma „MOŽEMO!“ u izborima za Europski parlament 2024, uzima kao osnovni cilj borbu protiv desnog radikalizma. Što ćemo onda, jedni na druge ići bilo lijevim, bilo desnim radikalizmom?

 

 1. DO SVJETSKOG ETHOSA 2054.GODINE

Eksplozija svjetskog ethosa s jedne strane i demografski kolaps s druge strane. To nas vodi u rat svih protiv sviju na cijeloj planeti Zemlji. Buduće hrvatsko vodstvo taj trend mora imati na umu i svakako viziju odgovara.

 

 1. UNIVERALNA DIGITALNA TRANSFORMACIJA

Zlatna milijarda, možemo to zvati teorijom urote. Univerzalna transformacija traži univerzalnu osobnu izvrsnost.

 

 1. NOVA HRVATSKA REGIONALNA STVARNOST

Raspad klasične arhitekture svijeta, nova regionalna podjela RH  koja je u okruženju koje nije prijateljsko. To znači da stotinjak milijuna ljudi aspirira na naš aktualni životni prostor.

 

 1. HRVATSKO NACIONALNO PITANJE

Deset milijuna Hrvata u svijetu kao ukupni nacionalni potencijal.

 

 1. DOMOVINSKA SIGURNOST

Minimalni broj od milijun glasova koji bi trebao ostvarit idući Hrvatski predsjednik.

 

 1. DRŽAVNA SIGURNOST

Stvaranje učinkovitog sustava državne sigurnosti. Živimo u vremenu velikih svjetskih previranja i promjena prije svega na demografskom planu, u svojevrsnoj Apokalipsi.

 1. PARADIGMA POLITIČKE KREATIVNOSTI

Znamo da je zakonski broj potpisa za sudjelovanje na izborima za sljedećeg predsjednika Republike Hrvatske deset tisuća.

 

 1. KADROVI

Mreža za stručnu i politički potpuno neovisnu podršku. Nužnost prevladavanja ovdašnjeg nažalost i dalje dominirajućeg plemenskog društva koje, vidimo to i ovih dana na primjeru neuspjeha Hrvatske nogometne reprezentacije na Europskom prvenstvu u Njemačkoj, onemogućava bilo kakvu trezvenu analizu, pa i analizu očiglednih pogrešaka i propusta izbornika Zlatka Dalića i njegovog „stručnog stožera“ u kojem, zna se, nema nijednog školovanog i iskusnog trenera, a svatko tko na to upozori, biva plemenski kamenovan.

 

 1. URED

Stručni i politički profil.

 

 1. KABINET PREDSJEDNIKA

Postalo je očigledno da su izbori suradnika u većini državnih ureda, od predsjedničkog do izborničkog, postali uhljebljenja, vraćanja starih dugova itd., itsl. Vijeće devetorice ljudski je odgovor na svemirski izazov.

 

 1. OSOBNE KVALITETE

Aktualni je predsjednik Republike Hrvatske vodio svoju kampanju za ovaj mandat pod geslom Predsjednik s karakterom. A znamo da je dug, trnovit i krivudav put od  temperamenta do karaktera. Nažalost, u ovom mandatu predsjednik Zoran Milanović ispao je svađalica, kojoj su krucijalna državna pitanja poput onog prvog njemu osobno dramatično važnog, tko obnaša dužnost njegova pobočnika i kada potonji stječe uvjete za mirovinu.

 

 1. KVALITETA  INSTITUCIJA

Aktualni predsjednik Vlade mr. sc. Andrej Plenković razmjerno uspješno vlada institucijama. Jedan je od razloga te njegove učinkovitosti između ostalog i njegovo visoko obrazovanje. Naime, magistar je s područja EU institucija i odlučivanja. Najslabija su je karika, poznato je, izbor kadrova. Politika „Što su mi lošiji najbliži suradnici, mirnije spavam“, ljudski je i profesionalno razumljiva ali dugoročno donosi više štete nego koristi.

 

 1. IZAZOV HRVATSKA 2030

Izazov inovacijskog društva. U kojem području kandidat može izazvati promjene, inovacije i unapređenje prije svega zdravlja hrvatske nacije? Izazovnih i teških idućih 5 godina. Ako govorim o sebi, borit ću se – naravno, u okviru Ustava RH i zakona – ovako ili onako. U tom smislu svatko mora tražiti odgovore za sebe, a prvi čovjek države za sebe i za sve druge.

U nadi da će Vam ovo moje razmišljanje bit inspiracija za Vaše promišljanje zajedničkog nam djelovanja, srdačno Vas sve pozdravljam.

U Gospiću, 27. lipnja 2024. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code