JAVNA SLUŽBA U JAVNOM, A NE OSOBNOM INTERESU

JAVNA SLUŽBA U JAVNOM, A NE OSOBNOM INTERESU

14. travnja, 2014.

 

Kandidati Lista br.12 Custom

Presumpcija krivnje umjesto presumpcije nevinosti

 

Tekst i fotografija: Odnosi s javnošću Nacionalnog foruma

 „Pred građanima Republike Hrvatske   obvezujem se  da ću

podnijeti neopozivu ostavku na  javnu dužnost koju budem obnašala, odnosno obnašao, ako Državno odvjetništvo RH pokrene protiv mene kazneni  postupak i time dovede u pitanje vjerodostojnost na temelju koje sam dobila ili dobio povjerenje hrvatskih građana.“ 

Tako glasi tekst izjave pod nazivom „Čiste ruke, čist obraz“ koju su danas na Cvjetnom trgu u Zagrebu, pred mnoštvom građana glavnog hrvatskog grada i velikog broja predstavnika medija, javno potpisali kandidati s liste broj 12 za predstojeće izbore za Europski parlament. To su kandidati Nacionalnog foruma, HSLS-a, PGS-a i Liste za Rijeku okupljeni u Partnerstvu hrvatskog centra.

Svoje potpise stavili su prof. dr. Nikica Gabrić, diplomirana europeologinja Renata Šeperić Petak, doc. dr. Mato Palić, diplomirani inženjer Vladimir Ferdelji, prof.dr. Amir Muzur, prof. Goranka Horjan, inženjer telekomunikacija Đuro Lubura, diplomirani agronom Sanja Rukavina, mr. Mirza Šabić, dr. Gordana Aksin i diplomirana pravnica Jadranka Kosor.

Pozvali su i sve druge hrvatske političke stranke i njihove kandidatkinje i kandidate da učine takav javni iskorak.

Baš uoči početka izborne kampanje za  Europski parlament želja nam je da se unaprijed javno preuzme moralna obveza svih koji dobiju povjerenje građana i na temelju tog povjerenja preuzmu neku javnu dužnost da će se u njezinu obavljanju držati jasno i javno obznanjenih normi ponašanja, uključujući i obvezu ostavke ako se izgubi povjerenje birača,“ – naglasio je predsjednik Nacionalnog foruma Nikica Gabrić i dodao:

Mi smo naše prvo obećanje ispunili. Prije tjedan dana smo najavili, a danas i  ostvarili. Naše kandidatkinje i kandidati su se javno obvezali da će, ukoliko se nađu pod istragom DORH-a, odstupiti s funkcije i podnijeti neopozivu ostavku. Ni jedna institucija u državi ne smije biti zatočenikom ničijeg osobnog osjećaja za moral i odgovornost. Narod sasvim sigurno ne želi da dužnosti obavljaju ljudi osumnjičeni za kriminalne i nečasne radnje. Država i interesi građana moraju biti zaštićeni u svakom slučaju, a jedina zaštita su efikasni zakoni. Nacionalni forum sa svojim političkim partnerima pokrenut će u Saboru takvu inicijativu.”

ETIČKA NAČELA U POLITICI

Nezavisni saborski zastupnik Josip  Kregar  založio se na prošlonedjeljnoj tribini Nacionalnog foruma o toj temi da se donese Etički kodeks ponašanja i postupanja u politici, te da se u Hrvatskom saboru ustanovi Etičko povjerenstvo, u kojemu neće biti stranački ljudi, koje bi u situacijama kakvima svjedočimo u posljednje vrijeme donosilo odgovarajuće odluke.

Za političke dužnosnike ne smije postojati presumpcija nevinosti do pravomoćne sudske presude, koje se u našoj zemlji čeka godinama. Za njih mora postojati presumpcija krivnje, a zakonom bi se moralo urediti da privremena suspenzija nastupa za svakoga kome DORH odredi istražni pritvor dulji od 48 sati,“ –  rekao je politički analitičar Žarko Puhovski.

Predstavnici Partnerstva hrvatskog centra javnosti su predstavili i „Etička načela u politici“ sadržana u 12 točaka, a građani su svojim potpisima dali potporu ovoj inicijativi.

JAVNI NADZOR

U dokumentu se posebno ističe  da  svaka dužnosnica i dužnosnik u obavljanju poslova od javnog interesa moraju biti vjerodostojni, spremni svoje  ponašanje, rad i imovinu   podvrgnuti javnom nadzoru. Svoja prava moraju koristiti  s mjerom, a dužnosti  obavljati s osjećajem odgovornosti. Javna se služba obavlja u javnom, a ne u osobnom interesu, a dužnosnici ne smiju imati financijske interese koji se kose s javnim poslom koji obavljaju. Također ne smiju koristiti povlaštene informacije niti pogodovati pri sklapanju ugovora i dodjele  poslova, te se dovesti u situaciju financijske ovisnosti  od treće osobe ili primiti neprimjerene darove bez obzira na vrijednost niti koristiti povlastice službe. Pripadnost političkoj stranci bilo koje dužnosnice ili dužnosnika mjeri se predanošću njenom programu i ciljevima, a ne pogodovanjem pri zapošljavanju ili dodjeli poslova.  U svom poslu moraju biti  nepristrani i štititi jednakost svih građana bez obzira na rasu, nacionalnost, vjeroispovijest, spol, porijeklo i  dob.  Dužnosnice i dužnosnici su obvezni poštivati sve svoje građanske obveze, a nadležnim tijelima prijaviti svaki pokušaj neprimjernog utjecaja na njegov rad i odlučivanje. Javni dužnosnici su politički odgovorni za obavljanje dužnosti. Politička odgovornost je objektivna odgovornost, bez krivnje i namjere. Ona je neovisna od svake druge utvrđene odgovornosti i tiče se samo jasnog gubitka povjerenja, a ne namjere i krivnje.  Imaju pravo na ostavku kada se ne slažu s odlukom koju moraju provoditi, a kad postoji osnovana sumnja da dužnost nisu obnašali pošteno i u skladu sa zakonom, javna dužnosnica ili dužnosnik mora podnijeti ostavku.

U svakodnevnom obavljanju javne dužnosti moraju svojim radom i primjerom promicati i podržavati ova pravila, a svjesno preuzimanje obveze poštivanja ovih načelan jamče  svojim potpisom.  T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
  1. stanodavac
    #1 stanodavac 17 travnja, 2014, 19:06

    Prava se javila… Prvo neka vrati stan onima kojima je otet i neka na ulazna vrata stana napiše Drobac a ne Kosor. E,moja Suzana,gdje ti pamet bila?

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code