VARTEKS IZGUBIO LICENCU ZA LEVI’S

VARTEKS IZGUBIO LICENCU ZA LEVI’S

4. ožujka, 2013.

 

1264261958 8219

Kao ekskluzivni distributer zarađivali  35 milujna kuna godišnje

Piše: Višnja Gotal

Nakon što je 2007. godine Varteks izgubio licencu za proizvodnju Levis’a, prošli je tjedan američki partner raskinuo i ugovor u distribuciji za Hrvatsku i zemlje u regiji, koji je varaždinskoj tvrtki donosio 10 do 15 posto godišnjih prihoda.

Ugovor potpisan još 2007. godine obnovljen je lani u svibnju da bi, dakle, niti godinu dana kasnije bio raskinut. Prema njemu je Varteks trebao biti ekskluzivan distributer profitabilnog Levis’a slijedećih pet godina što bi mu donosilo 35 milijuna godišnjeg profita.To je između 10 -15 posto ukupnog poslovanja Varteksa.   

Kao razlog prekida tridesetogodišnje suradnje navode se problemi varaždinske kompanije u realizaciji jesensko – zimske kolekcije. Varteks, naime, Levi Straussu duguje sedam milijuna kuna još iz prošlog ugovora, a Amerikance očigledno nije impresionirao najavljen kredit Varteksu. Budući da do sada – unatoč najavama hitnosti –  nije realiziran, izgleda s pravom.      

Premda je na županijskoj skupštini u prosincu jedna od tema bio „dogovoren“ kredit u vrijednosti 15 milijuna kuna, kojim bi, iako i sama vjerovnik tvrtke, ZABA  isplatila Varteksu, dogovoreno očigledno nije i realizirano. Govorilo se o kreditu koji bi bio isplaćen u tri tranše, a koji bi pomogao konsolidaciji Varteksa. Sve je to bio dio plana predstećajne nagodbe Varteksa koji očigledno nije impresionirao najvažnijeg partnera tvrtke.

Predsjednik uprave Varteksa sada se nada kako će ugovorima s drugim brandovima   – od koji je najpoznatiji Di Caprio –  uspjeti nadomjestiti ovaj, mnogi ga vide takvim, „završni udarac“. Košćec spominje i fokusiranje na vlastitu modnu marku koja je nekada bila europskim sinonimom kvalitete.

Tekstilni div bivše Jugoslavije s 10300 zaposlenih danas zapošljava manje od 1300 ljudi s prosjećnom plačom od 2000 kuna..

Zoran Košćec smatra da se pavovremenim reagiranjem svih strana u predstečajnoj nagodbi mogla spriječiti ova nenadoknadiva šteta. – Primarni cilj poduzeća sada je osiguranje likvidnosti kako ne bismo izgubili i ostale ugovore, naglašava Košćec. Pritom iznova, kao i gotovo cijelu lanjsku godinu, naglašava da će to bez interventnog kredita biti nemoguće.

Gdje je zapelo s dogovorenim kreditom i hoće li i kada će i hoće li uopće biti realiziran trebalo bi biti poznato idući tjedan. No, prema dosadašnjim iskustvima, kada je o Varteksu riječ, ne bi bilo čudno da se Zoran Košćec opet ne oglasi nekoliko tjedana. Ili se, možda, kao nedavno, pojavi na županijskoj skupštini kao tko zna čiji gost. Varteks je, sve se više stječe dojam u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, postao igračka u privatnim rukama, a nitko još nije dokučio krajnji cilj takvog maćehinskog odnosa prema nekad najjačem tekstilcu u zemlji, čija su odjela bila dio dress coda vladajuće elite. T

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code