JASNA HORVAT U HRVATSKOM KULTURNOM CENTRU U BEČU

JASNA HORVAT U HRVATSKOM KULTURNOM CENTRU U BEČU

22. rujna, 2014.

Jasna-Horvat 2014-Alikvot-2-Custom

Bizarij roman Jasne Horvat – književnice, znanstvenice i kulturne teoretičarice, objavljen 2009. godine predstavlja se u Beču. Pozivnicu za predstavljanje potpisuje Matica hrvatska ogranak Beč, a predstavljanje se upriličuje u Hrvatskom kulturnom centru 25. rujna 2014. u 20 sati, Schwindgasse 14, 1040 Wien.

Matica hrvatska u Beču djeluje već više od 20 godina i po svojoj kvaliteti prepoznata je kao važan nositelj kulturnog života Hrvata u Austriji. Program koji provodi usmjeren je ponajprije na organiziranje znanstvenih predavanja i kulturnih manifestacija. Ovom prigodom, Matica hrvatska u Beču prepoznala je u djelima Jasne Hovat, posebice u romanu Bizarij,  potencijal koji zaslužuje biti promoviran izvan granica Republike Hrvatske. Organiziranjem predstavljanja ovog vrijednog teksta članovi Matice hrvatske i šira publika dobit će uvid u povijest grada Osijeka te će se na taj način oživjeti kulturne i povijesne veze Osijeka i Beča, tj. Austrije.

Jasna Horvat govorit će o svojim književnim tekstovima (Az, Bizarij, Auron, Vilikon i Alikvot) te o paradigmi kulturne proizvodnje kao preduvjetu kulturnog dijaloga i povezanosti. Posebno će izložiti ulogu lika i djela Eugena do  Savoje opisanu u romanu Bizarij, Naklada Ljevak, 2009. i u knjizi Nevidljivo nakladništvo (suautorstvo s Nives Tomašević, Naklada Ljevak, 2012.).

Prolazeći ključnim elementima biografije Eugena od Savoje, autorica će naglasiti one doživljaje Eugena od Savoje koji su dugoročno oblikovali život grada Osijeka i šire regije. Ukazat će na različite djelatnosti kulturne industrije kojima bi Eugen od Savoje kao poveznica Osijeka i Beča mogao biti „predmet proizvodnje“ novih kulturnih proizvoda te na taj način poveznica koja Osijek i Beč spaja u novom dobu na novi način. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code