IZVJEŠĆE HHO-a S FINALNE UTAKMICE HRVATSKOGA NOGOMETNOG KUPA

IZVJEŠĆE HHO-a S FINALNE UTAKMICE HRVATSKOGA NOGOMETNOG KUPA

22. svibnja, 2015.

Predsjednica Grabar Kitaroviæ na finalu nogometnog kupa

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su finalnu utakmicu Hrvatskoga nogometnog kupa, te su na temelju direktnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja:

GNK DINAMO – RNK SPLIT 4 : 2 (0 : 0)

Finalna utakmica Hrvatskoga nogometnog kupa odigrana 20. svibnja 2015. u 20.00 sati na stadionu u Maksimiru.

Oko 12.000 gledatelja okupilo se u Maksimiru na završnoj utakmici Hrvatskoga nogometnog kupa. Među njima je bilo preko 150 navijača splitkog kluba, a na sjeveru se našlo stotinjak pripadnika BBB Fan cluba. Obje su skupine većim dijelom utakmice snažno i korektno bodrile svoje klubove, tako da je ozračje na maksimirskom stadionu bilo dostojno tako značajnog sportskog događaja. Napominjemo da nije bilo ni jednog pirotehničkog ispada, a zabilježili smo nekoliko verbalnih.

Pripadnici Fan cluba zadržali su se na tome da Splićanima u više navrata skandiraju „Tovarske pičke“ (1.,23., 45., 59., 86., i 102. minuta), dok su splitski navijači prezentirali nešto širi repertoar, čemu su kumovale i neke sudačke odluke. „Jebem te Dinamo“ skandiraju „crveni“ navijači u 42., 102. i 104. minuti. U 43. minuti čuje se „Lopovi, lopovi“ (sucima) uz „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, što se ponavlja i u 88. minuti. Ogorčeni navijači „Splita“ završne minute utakmice (105. min.) popraćaju skandiranjem sucima „Cigani, Cigani“.

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 34. kola Prve HNL, te su na temelju direktnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja:

OSIJEK – ISTRA 1961 1 : 0

Utakmica 34. kola 1. HNL odigrana je u nedjelju, 17. svibnja 2015. g., u Osijeku, na stadionu Gradski vrt, u 17.00 sati, pred oko 8.000 gledatelja, među kojima više od 500 pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijek), te 20-ak pripadnika Demona (navijačka skupina NK Istra 1961).

Kohorta je snažno i, većim dijelom utakmice, korektno bodrila svoj klub, uz nekoliko nesportskih ispada. U 31. minuti zapalili su dimnu kutiju, u 70. minuti tri, a još su jednu bacili na tartan stazu. U 43. minuti Kohorta skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, a minutu kasnije isto ponavljaju i Demoni. U 45. minuti Kohorta skandira „Ubij, ubij Srbina, ubij, ubij Mamića“, višekratno. Na samom kraju Kohorta skandira sucima „Cigani, Cigani“.

GNK DINAMO – HNK Hajduk 4 : 0

Utakmica 34. kola 1. HNL odigrana je 16. svibnja 2015. g., u 17.00 sati, u Zagrebu, na stadionu u Maksimiru, pred oko 14.500 gledatelja, od kojih 50 članova BBB Fan Club (navijačka skupina GNK Dinamo), dok pripadnici Torcide i BBB-a nisu primijećeni na stadionu.

U 12. minuti BBB Fan Club skandira „Tovarske pičke“. U 13. minuti skandiraju „Vi ste Titovi, Tito je vaš“ i „Tito, partija – Hajdukova armija“. U 19. minuti skandiraju „Tovarske pičke“, što ponavljaju u 53. i 55. minuti. U 56. minuti opet se čuje „Tito, partija – Hajdukova armija“ i „Bando crvena“. U 87. minuti BBB Fan Club skandiraju „Ajmo bijeli, ale, ale, ale, pušite kurčine, ale ,ale, ale“.

Također, kako naovode mediji, za vrijeme utakmice policija je u neposrednoj blizini stadiona pronašla letjelicu na daljinsko upravljanje (tzv. dron), koja se u letu zabila u jedno od stabala. Nagađa se da je letjelica nosila suzavac, te da ju je nepoznata osoba namjeravala dovesti iznad stadiona u Maksimiru, kako bi tamo suzavac aktivirala.

NK ZADAR – HNK RIJEKA 0 : 2

Utakmica 34. kola 1. HNL odigrana je 17. svibnja 2015. g., u 19.00 sati, u Zadru, na stadionu Stanovi, pred oko 1.500 gledatelja, među kojima oko 50 do 60 pripadnika Armade (navijačke skupina HNK Rijeka).

Armada u 28. minuti skandira „Puši Zadre, tko te jebe, Hrvatska se srami tebe, Zadar bežigrad“, u 30. minuti „Tovarske pičke“, a u 35. minuti „Igore Turčine, napuši se kurčine“. U 45. minuti Armada opet skandira „Puši Zadre, tko te jebe, Hrvatska se srami tebe, Zadar bežigrad“, dok u 62. minuti skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ i odmah nakon toga „Igore Turčine, napuši se kurčine“.

za Hrvatski helsinški odbor:

Ivan Zvonimir Čičak

predsjednik

Fotografija: www.dalje.com T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code