IZLOŽBA KOJA SPAŠAVA UMJETNOST

IZLOŽBA KOJA SPAŠAVA UMJETNOST

16. srpnja, 2013.

 

JosipBace

Josip Baće ponudio spas u “Skoku”

Piše: Jure Ilić

Zašto danas (16. srpnja 2013.) pisati o izložbi koja se dogodila/održala prije točno dva mjeseca (16. svibnja 2013.)? Je li to malo prekasno i je li to svrhovito? Možemo reći i ovako: ima li smisla uopće pisati o umjetnosti danas u Hrvatskoj, potpuno cijepljenoj protiv kulture i svih zbivanja u njoj, osim ako nisu destruktivna, ekscesna ili morbidna? Je li dovoljno zanimljivo navesti da je na otvaranju bila neka hiperpoznata estradna posvuduša u dominđosu ili s dekolteom do pupka? Ima li smisla pisati o umjetnikovu radu i životu, o njegovoj nevjerojatnoj biografiji i sjajnim ostvarenjima ili je sasvim komotno opisati njegova spolna opredjeljenja, varanje žene ili sklonost piću? Treba li danas prosječnom konzumentu umjetnosti uopće ikakva umjetnost, kad znamo da se svi bave fotografijom, da su svi na faceboooku najbolji kritičari, da svi pišu ako ne romane, onda barem kratke priče, da su svi neotkriveni kritičari i da su svi jedinstveni autori i da ako ništa drugo svi imaju svoje stavove o svemu?

Eto. Započeli smo pisanje o izložbi sjajnog i nadasve mislećeg umjetnika Josipa Baće, čije se otvorenje održalo prije točno dva mjeseca u galeriji Bačva u HDLU-ovu Domu umjetnika (popularna Đamija iliti Meštrovićev paviljon) u Zagrebu, velikim nizom pitanja, nizom upitnika koji, gle čuda, uopće nisu relevantni za samu izložbu, a bogme ni za ovog umjetnika. Na ta pitanja vjerojatno nećemo ni pokušavati odgovoriti.

TIJEKOM LETA IZMEĐU GALERIJA

Josip Baće, naime, profesor je na Likovnoj akademiji u Zagrebu, ugledni je stvaralac i definitvno jedan od najzanimljivijih performanista suvremene hrvatske umjetnosti. Josip je Baće, ničim izazvan, bez uvrštenja u službeni program galerije Bačva, priredio izložbu/performans/događanje/akciju, jednostavno nazvanu Skok, otvarajući samim svojim činom novi niz pitanja i nudeći samo jedan jedini odgovor: za svu suvremenu hrvatsku umjetnost spas je u skoku!

Kad znamo da se domaća umjetnost, a naročito ona konceptualna danas financira iz vrlo malog izvora fsredstava, često stranih, a rjeđe domaćih i institucionalnih, onda nam postaje jasniji stav Josipa Baće o Skoku, o pravom, tipičnom, iskonskom, rudimentarnom skoku…

Možda smo stoga i ovaj tekst napisali dva mjeseca kasnije. Iz sigurnosnih razloga. Naime, galerija Bačva donji je i eliptični dio prostora Doma HDLU, dok je iznad nje na prvom katu galerija Prsten, a unutrašnji je i manji konzolni prsten galerije PM, s čije se galerije gleda u prostor Bačve u prizemlju. Na katalogu/deplijanu navedeno da je riječ o PM galeriji/Prsten galeriji, a galerija Bačva se spominje na prvoj stranici. Tako nije sigurno u kojoj se galeriji zapravo sve događa. Posjetilac bi naime na Baćinu instalaciju mogao skočiti s gornjeg kata, a i dalje se sve događa u prizemlju. Ili se ipak sve događa u zraku, tj. tijekom nečijeg leta između dvije galerije, dakle. Mogao bi se naći i neki sumanuti samoubojica koji bi mogao iskoristiti ovaj povod za svoj sumanuti naum, pa i ne skočiti na njegovu vatrogasnu kocku, nego je i malo promašiti… Stoga dobro je za ovaj tekst pisati ga davno nakon zatvaranja!

Svakako je važno reći slijedeće: Josip Baće je irititran ili možda ljepše rečeno nadahnut stanjem u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti odlučio u prostor te/tih galerija postaviti vatrogasnu kocku, koja se koristi za spašavanje pojedinaca u ekstremnim situacijama, jednostavno nazvavši svoj performans (koji se sastoji od pukog napuhavanja vatrogasne kocke na otvorenju) Skok.

Nećemo sada lamentirati o kocki, krugu i njihovom suodnosu i eksploatiranju u umjetnosti dvadesetog stoljeća. Govorit ćemo o socijalnom aspektu Skoka. Hm, hm, je li to jedino rješenje za suvremenu hrvatsku umjetnost i umjetnike nije se odlučila jasno reći niti kritičarka Janka Vukmir, autorica sjajnog predgovora na deplijanu izložbe, kojega je prilično spartanski oblikovala umjetnikova životna družica i odlična dizajnerica Ana Baće. Janka Vukmir detaljno navodi sve ranije akcije Josipa Baće, učeći neupućenog posjetitelja u evoluciju njegova stvaralaštva i konačnu ideju koja ostaje ipak samo na angažmanu umjetnika, ali ne i skoku nekog zadrtog ljubitelja umjetnosti ili umjetnika željnog spasa…

Moram priznati da je današnja konceptualna umjetnost u Hrvata rame uz rame, ako ne i bolja od one što se slavi u ostatku civiliziranog svijeta. Općenito i naša je kompletna likovna umjetnost sasvim recentna i mjerljiva s djelima najuglednijih europskih i svjetskih umjetnika. Neću trošiti uopće vaše vrijeme i koncentaciju na navođenje niza primjera, ali ću samo zlobno reći da tamošnje umjetnike dolaze gledati aktualni predsjednici, premijeri i parlamentarci, a naši se moraju zadovoljiti prijateljima, slučajnim prolaznicima željnim besplatnog ića i pića i kolegama koji će znati o čemu se radi. Tako je i na izložbi Josipa Baće viđen nevjerojatno reprezentativan niz imena suvremene hrvatske umjetnosti, ali nijedan političar ili uspješan poslovnjak! Možda to govori ponešto i o njima…

SVETE KRAVE

Prva pomisao na otvorenju koja mi je pala na um i koju sam usput rekao umjetnikovoj životnoj družici Ani Baće, bio je povijesni skok Frane Petrića njegovim upravo izmišljenim padobranom! Danas nekoliko stoljeća poslije, kompletna je hrvatska umjetnost osuđena na skok, ali bez padobrana. Je li Petrić bio vizionar? Jest! Je li Baće realist? Jest! Je li Janka Vukmir stvarno najupućenija osoba za prosudbu njegove umjetnosti? Jest! I to kažem s punim uvjerenjem, jer je njena selekcija na Zagrebačkom salonu, što se održava ovih dana, ne samo umjetnički briljantna nego i “njeni” umjetnici moraju platiti kotizaciju (bolje rečeno ulaznicu) za gledanje vlastitih izložaka! Paradoks vrijedan javne pažnje.

Čini se da Skok Josipa Baće tako dobija dodatnu vrijednost, vizionarsku aktualnost i nadasve autentičnost, jer postaje ikonički kamen temeljac potvrđen u stvarnosti i tako ocijenjen bolje negoli od ijednog živućeg kritičara.

Još jedno prisjećanje i prispodoba: nekada u vrijeme socijalizma, dakle sedamdesetih i osamdesetih godina umjetnici su u tadašnjem društvu bili neka vrsta svetih krava.

Na izložbe su dolazili svi političari koji su bar malo držali do sebe, a umjetnici su imali državne privilegije koje danas ne možemo ni zamisliti. Isto tako cijenjeni su bili i kritičari, od kojih su mnogi pisali kritike kao da ih pišu Bogom nadahnuti pisci  Svetog pisma, nerijetko na samom završetku izložbe ili ponekad i daleko nakon što je završila. Bio je bitan javni kritički sud. Eto i zbog takve prakse možda sam napisao ovaj tekst kao neku posvetu, toliko iza otvaranja i održavanja te izložbe. Usprkos svemu i svima. A Josip Baće zaslužio je da bude vrednovan, jer kažu ako se o nečemu nije pisalo, kao da se nije ni dogodilo. A bogme Baćina izložba jest. Dakle u Skoku je spas, što god to značilo… T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. mared
  #1 mared 30 studenoga, 2019, 17:06

  Jose Luis ponuda za zajam
  Tel: +13075431042 {[email protected]} ([email protected])
  Pozdrav dame i gospodo, da li imate hitne potrebe za ličnim
  zajam ili komercijalni zajam ili zajam za pokretanje projekta ili kupnju kuće
  ili automobil ili vam je potreban kredit za bilo koju svrhu? Da jesam, ja bih
  preporučujemo da se obratite kreditima Jose luis putem e-maila:
  [email protected]) ([email protected])} ili
  {WhatsApp: +13075431042}. Jose Luis zajmovi se obvezali da će vam pomoći
  poboljšati svoj dugoročni finansijski uspjeh. Naši prilagođeni programi su
  dizajniran da pomogne u rastu, zaštiti i očuvanju vašeg bogatstva pružanjem
  personalizovana usluga i stručnost. Razlog zbog kojeg trebate kontaktirati
  Jose Luis krediti; – Prijavite se bilo kada i bilo gdje. – Primanje gotovine manje
  od 24 sata – Možete posuditi do 20 miliona eura – Nema skrivanja
  naknade. – Subvencionisana kamatna stopa od 2% – Dobivate priliku izbora
  datum otplate, bilo nedeljno, mesečno ili godišnje tokom perioda od
  1-30 godina. – Nudimo i osigurane i neobezbjeđene kredite širom
  svetu. Kad se prijavite kod nas, tražite pouzdanu kompaniju koja je
  zainteresovani za vaše potrebe finansiranja. Za sve si se ti brinuo
  proces. Ako vam treba hitan zajam u roku od 24 sata, pišite
  na donju adresu e-pošte za više informacija. Kontakt za e-poštu: (Jose luis
  zajmovi) WhatsApp Kontakt: +13075431042

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code